Heino Knudsen: Sådan får vi forbedret kræftbehandlingen i regionen

En målrettet indsats har løftet indsatsen mod kræft i Region Sjælland, efter det politiske magtskifte for to år siden, mener regionsrådsformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Under 70 procent af patienterne blev undersøgt og behandlet indenfor de fastsatte tidsgrænser, og fokusset på kræftbehandlingen var forkert.

Nu er fokusset ændret, og i dag bliver 80 procent af patienterne behandlet indenfor tidsfristerne.

Sådan er regionsrådsformand Heino Knudsens (S) status på de såkaldte kræftpakkeforløb, hvor Region Sjælland i en årrække har været blandt de dårligste til at overholde tidsfristerne på behandling.

quote Faktum er, at det går bedre, end det har gjort i en årrække

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

En langsommelig behandling mellem 2013 og 2018 udløste for nylig en skarp kritik fra Kræftens Bekæmpelse, og Venstres Jacob Jensen ville have spørgsmålet taget op i de kommende forhandlinger om næste års budget.

Fokus og penge forbedrer behandling

Men det går bedre – og vi kender også opskriften til at sikre, at fremgangen fortsætter, siger Heino Knudsen.

- Da vi overtog ledelsen af Region Sjælland satte vi og andre partier i Regionsrådet et andet fokus på kræftbehandlingerne, der også blev prioriteret i de økonomiske aftaler med sygehusene. Og det er det arbejde, der på kun to år har sikret, at vi har forbedret resultaterne så meget. Hvis vi fortsætter dette fokus, så vil vi også fortsat få bedre resultater, siger han.

Artiklen fortsætter under grafen.

Sådan ser det ud, når man ser på, hvor gode de forskellige regioner er til at få patienter gennem kræftpakkeforløb indenfor den fastsatte deadline.
Sådan ser det ud, når man ser på, hvor gode de forskellige regioner er til at få patienter gennem kræftpakkeforløb indenfor den fastsatte deadline. Foto: Kræftens Bekæmpelse - fra rapporten Kræft i Danmark 2020

Det skarpe fokus indebærer ifølge regionsrådsformanden både, at der er afsat penge til området, og at der hele tiden finjusteres på de 13 forskellige kræftpakkeforløb. Formålet er at sætte ekstra fart på forløbene.

Jacob Jensen
Læs også
Venstre går ind i sag om kræftbehandling - vores syge skal ikke behandles langsommere 
Jacob Jensen
Læs også
Venstre går ind i sag om kræftbehandling - vores syge skal ikke behandles langsommere 

- Faktum er, at det går bedre, end det har gjort i en årrække. Vi skal hele tiden være så skarpe på kræftbehandlingen, som muligt, ligesom vi heller ikke må glemme de andre sygdomme. Men vi vil jo have, at man får en lige så god og tryg behandling her, som alle andre steder, siger Heino Knudsen.

Kan ikke sammenligne tal

Et kræftpakkeforløb er et samlet tilrettelagt forløb af undersøgelser, behandlinger og opfølgninger på kræftbehandlinger. Pakkerne er konstrueret med nogle fastsatte tidsgrænser, der sikrer, at patienterne undersøges og behandles, før deres sygdom forværres, og chancen for overlevelse forringes. Det er disse tidsgrænser, som Region Sjælland gennem årene har haft svært ved at leve op til. 

Kræftanalyse behandling Næstved
Læs også
Region Sjælland er dårligst til at få syge igennem kræftpakker i tide
Kræftanalyse behandling Næstved
Læs også
Region Sjælland er dårligst til at få syge igennem kræftpakker i tide

På grund af en omlægning af Landspatientregisteret har det ikke været muligt at sammenligne tal mellem de forskellige regioner siden 2018. Derfor kan man heller ikke se, hvordan Region Sjællands indsats siden har udviklet sig i forhold til de andre regioner.

Regionens egen opgørelse viser dog en stort set konstant fremgang siden 2018 indtil nu, hvor omkring 80 procent af patienterne kommer gennem kræftpakkerne i tide.

Regionerne har som mål, at 90 procent af alle patienter i kræftpakkeforløb skal behandles i tide. Det mål har ingen region nået endnu.


Nyhedsoverblik