Venstre går ind i sag om kræftbehandling - vores syge skal ikke behandles langsommere 

Venstre vil nu tage forsinkelser i kræftpakkeforløb i Region Sjælland op politisk. Vi mangler en forklaring på, hvorfor det går sådan, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der mangler en god forklaring på, hvorfor Region Sjælland år efter år har været dårligere end andre regioner til at få patienter igennem kræftpakkeforløb indenfor de tidsfrister, der er sat.

Det mener partiets frontmand i Region Sjælland, Jacob Jensen (V). 

quote For mig er fokus mest på de to ud af ti, der ikke kommer igennem forløbene i tide.

Jacob Jensen (V)

Kræftanalyse behandling Næstved
Læs også
Region Sjælland er dårligst til at få syge igennem kræftpakker i tide
Kræftanalyse behandling Næstved
Læs også
Region Sjælland er dårligst til at få syge igennem kræftpakker i tide

Som TV2 ØST kunne fortælle søndag, så har regionen mellem 2013 og 2018 været blandt de dårligste til at få kræftsyge patienter igennem undersøgelses- og behandlingsforløbene for sygdommene i tide. Det blev mødt med skarp kritik af Kræftens Bekæmpelse, der frygtede, at de dårlige tal skader patienternes overlevelse.  

Stadig ikke godt nok

Det har siden 2018 ikke været muligt at sammenligne de forskellige regioners tal, men selvom Region Sjælland siden har forbedret sine tal betydeligt, så otte ud af ti nu kommer igennem kræftpakkeforløbene i tide, så er det stadig ikke godt nok, mener Jacob Jensen. 

- For mig er fokus mest på de to ud af ti, der ikke kommer igennem forløbene i tide. Jeg vil meget gerne forstå, hvad udfordringerne er med netop disse patienter og forstå, hvorfor de ikke kan komme igennem pakkerne på den fastsatte tid, siger han. 

quote Vi skal have set på, hvad de andre regioner gør bedre, og hvad vi kan lære af dem

Jacob Jensen (V)

Et kræftpakkeforløb er et samlet tilrettelagt forløb af undersøgelser, behandlinger og opfølgninger på kræftbehandlinger. Pakkerne er konstrueret med nogle fastsatte tidsgrænser, der sikrer at patienterne undersøges og behandles, før deres sygdom forværres, og prognosen for overlevelse forringes. Det er disse tidsgrænser, som Region Sjælland gennem årene har haft svært ved at leve op til. 

Undersøgelse skal skaffe viden

Jacob Jensen vil ikke komme med bud på, hvordan tallene helt konkret kan forbedres. Men forståelsen er vigtig, siger han. 

- Der kan være mange forklaringer på, hvorfor det er sådan. Det kan være henvisninger, der trækker ud, eller en forkert organisering af tingene. Men det skal vi have kortlagt – og så skal vi have det løst. Der er stadig for mange, der ikke kommer igennem pakkerne til tiden, siger han. 

Ringsted Sygehus
Læs også
Kræftramte kvinder blev afvist til akutforløb på Ringsted Sygehus
Ringsted Sygehus
Læs også
Kræftramte kvinder blev afvist til akutforløb på Ringsted Sygehus

- Vi kan jo konstatere, at vi i en årrække har ligget bagerst med de her kræftpakkeforløb. Nu går det bedre – men jeg vil altså insistere på, at vi her i regionen skal være mindst på samme niveau, som man er på i de andre regioner, siger han, og peger på, at udfordringen i Region Sjælland har stået på i en årrække. 

Han mener ikke, at det nødvendigvis handler om kroner og øre til behandlingerne 

- Nej, jeg tror ikke, at det hænger sådan sammen. Det er de samme penge, som man får for en lignende patient i andre regioner. Men vi skal have set på, hvad de andre regioner gør bedre, og hvad vi kan lære af dem, siger han.

Heino Knudsen
Læs også
Region Sjælland ændrer praksis efter kræftskandale på Ringsted Sygehus
Heino Knudsen
Læs også
Region Sjælland ændrer praksis efter kræftskandale på Ringsted Sygehus

Nyhedsoverblik