Efter redegørelse om direktørvacciner - politikere overvejer mulige konsekvenser

Det er endnu uvist, hvilke konsekvenser det vil få, at otte sygehusdirektører er blevet vaccineret mod corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag aften fik regionsrådet i Region Sjælland en forklaring på, hvorfor otte sygehusdirektører fik en corona-vaccine, før samtlige af sygehusenes frontpersonale havde fået vaccinen.

- Vi fik en mundtlig redegørelse, og det var rigtig godt, fortæller Jacob Jensen (V), der er anden næstformand i regionsrådet.

Redegørelsen findes ikke på skrift, men flere regionsrådsmedlemmer fortæller TV2 ØST, at de fik en grundig forklaring på de forløb, der ledte op til, at ledelsen på flere af regionens sygehuse modtog vaccinen.

quote Vi har ikke haft tid til at diskutere, om det skal have konsekvenser, eventuelt i form af en advarsel

Jacob Jensen (V), anden næstformand, regionsrådet, Region Sjælland.

- Der var nogle forskellige forklaringer, som også har været fremme i pressen, fortæller Jacob Jensen.

- I nogle tilfælde vurderede man, at ledelsen var en del af corona-indsatsen, mens man i andre tilfælde lægger sig fladt ned og beklager, siger han.

Jacob Jensen mener fortsat, at det er problematisk, at ledelsen blev vaccineret før ansatte, der har direkte kontakt med patienter.

- Det er en kæmpe fejlvurdering fra deres side, siger regionsrådspolitikeren, der endnu ikke kan sige, om Venstre vil forlange, at fejlen skal have konsekvenser for ledelsen på de pågældende sygehuse.

- Det er noget, vi skal tygge på. Vi har ikke haft tid til at diskutere, om det skal have konsekvenser, eventuelt i form af en advarsel, siger han.

- Det vigtigste er, at vi fra politisk side sender en klar besked til frontpersonalet og til befolkningen, der stadig venter på at få en vaccine, om, at det er helt uacceptabelt, siger Jacob Jensen.

Den administrative ledelse tager ansvaret

Regionsrådsmand Heino Knudsen (S) mener også, at det er et problem for tilliden til sundhedsvæsnet, at sygehusdirektører har rykket dem selv frem i vaccinekøen.

quote Den øverste administrative ledelse tager ansvaret og har fuldt fokus på, at det ikke sker igen

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland.

- Det er udtryk for dårlig dømmekraft, siger han.

- Og det er en klokkeklar fejl.

Han er dog tilfreds med, at der er blevet lavet en redegørelse, og at ansvaret for fejlen er blevet placeret.

- Nu har vi fået en grundig redegørelse, siger han.

- Og den øverste administrative ledelse tager ansvaret og har fuldt fokus på, at det ikke sker igen.

Regionsrådsformanden mener, at det nu handler om, at der skal skabes tillid og sikkerhed for, at vaccinerne bliver givet i den rigtige rækkefølge til medarbejdere og borgere.

Konkret bliver der nu lavet lister, så det er helt klart, hvem der skal indkaldes, hvis der er vaccine i overskud, fortæller han.

- Det er helt afgørende for tilliden mellem sundhedsvæsnet og befolkningen, siger Heino Knudsen.

Radikale: - Vi blev informeret for sent

Også Anne Møller Ronex (R) er tilfreds med den redegørelse, som administrationen i Region Sjælland fremlagde mandag aften.

- Der var kvalitet i redegørelsen, og jeg har ikke noget at udsætte på redegørelsen, som vi fik i går (mandag, red.), siger hun.

Anne Møller Ronex, der sammen med en række andre regionsrådspolitikere har kritiseret Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) for ikke at handle hurtigt nok i sagen, holder dog fast i, at regionsrådet ikke er blevet informeret i tide.

- Det var for sent, at vi først blev informeret i går, siger hun.

Læs også
Politikere kritiserer vaccination af direktører - kalder det for politisk og administrativt svigt
Læs også
Politikere kritiserer vaccination af direktører - kalder det for politisk og administrativt svigt

Til den kritik siger Heino Knudsen, at alle i regionsrådet blev orienteret om sagen på mail den 21. januar, og at han derefter tog kontakt til administrationen.

- Da jeg fik kendskab til sagen, bad jeg straks administrationen om at sikre, at det ikke sker igen, siger han.

Anne Møller Ronex fortæller, at Radikale Venstres repræsentanter i regionsrådet heller ikke er klar til at melde ud, om partiet mener, det skal have konsekvenser for sygehusledelsen, at de blev vaccineret inden dele af personalet.

- Vi vil holde os tæt forbundet med, hvordan man vil arbejde med det, for der er en tillid, der skal genskabes, siger Anne Møller Ronex.

DF: - Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål

Dansk Folkepartis Gitte Simoni er enig med de andre regionsrådspolitikere om, at redegørelsen mandag var fin, men hun har fortsat spørgsmål til sagen.

- Vi er ved at finde ud af, om vi skal bede om at få det som en sag på forretningsudvalgets møde på mandag, siger hun.

- Der er stadig nogle spørgsmål, der presser sig på fra politisk side, i forhold til hvordan og hvorledes tingene skal foregå fremadrettet, så vi er helt sikre på, hvordan vaccinerne bliver uddelt til personalet, siger Gitte Simoni.

Læs også
Regionrådsformand om vaccinerede sygehusdirektører: - Jeg ser det som en kæmpefejl
Læs også
Regionrådsformand om vaccinerede sygehusdirektører: - Jeg ser det som en kæmpefejl

Hun understreger, at hun stadig er meget uenig i de beslutninger, der blev taget, i forbindelse med vaccinationen af sygehusledelsen.

- Jeg mener stadig, at det er direkte uanstændigt, det, der er sket, siger hun.

I alt blev otte ud af 14 direktører på Region Sjællands fire akutsygehuse i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Sjællands Universitetshospital vaccineret mod covid-19, selvom sygehusenes ledelse ikke står på Sundhedsstyrelsens liste over dem, der skal vaccineres først. 

En af de otte blev vaccineret, inden han tiltrådte som vicedirektør, og bestred på daværende tidspunkt en stilling i frontpersonalet.


Nyhedsoverblik