Forening chokeret over fund af gift i græssende køer: - Vi vil testes

Korsør Kogræsserforening og Naturplejeforening er rystede, efter det er kommet frem, at deres kvæg er blevet udsat for gift ved Korsør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er rasende. Jeg er chokeret. Jeg er gal. Jeg forstår simpelthen ikke, at vi ikke har hørt noget fra myndighederne. Der bør være nogen, der tager hånd om det her, tager ansvar for det.

Sådan siger Mie Rasmussen, der er medlem af Korsør Kogræsser og Naturplejeforening.

Hun har i årevis lavet mad af kød fra kvæg, der har græsset på en naturskøn eng ved Korsør, der viste sig at være blevet påvirket af forurening med det stærkt sundhedsskadelige stof PFOS.

Hun er nervøs og mener, at myndighederne hurtigt skal træde i karakter.

- I min verden burde det være sådan, at på tirsdag klokken 10, så skulle I alle sammen testes. Og have en helbredsundersøgelse.

Kommune: - Vi arbejder hen imod tests

Jette Jungsberg, der er leder af miljøafdelingen i Slagelse Kommune, siger dog, at kommunen faktisk har handlet.

- Altså vi kontaktede Styrelsen for Patientsikkerhed, og bad dem om at prioritere sagen. Og vi har haft en god dialog med dem. Men de skal jo lige sætte sig ind i sagen, og finde ud af, hvordan man kan analysere PFOS i mennesker, inden de vil komme med en udtalelse om, hvor bekymrede borgerne skal være.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jette Jungsberg, leder af miljøafdelingen i Slagelse Kommune.
Jette Jungsberg, leder af miljøafdelingen i Slagelse Kommune. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Hun oplyser dog, at borgerne kan se frem til at få undersøgt, om de har PFOS i blodet, ligesom der var i det kød, som de har spist.

- Ja, det tænker jeg. Det er den vej, som vi går.

Formand håber på hjælp

Men det mangler da også bare, at myndighederne kommer på banen, og hjælper de familier, som er kommet i klemme på grund af forureningen. Det mener formanden for Korsør Kogræsser og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen.

- Jeg kræver, at der er nogen, der stiller sig op og siger: Den her sag, den skal vi nok tage jer i hånden og hjælpe jer igennem. Vi sørger for, at I bliver undersøgt, så godt som vi kan, siger han.

quote Jeg tror aldrig, at der kommer dyr på den her mark igen

Kenneth Nielsen, formanden for Korsør Kogræsser og Naturplejeforening.

Det sundhedsskadelige PFOS stammer fra skum, der er blevet brugt på den nærliggende brandskole. Herfra er de farlige stoffer sivet ned på engen, hvor kvæget græsser.

- Vi skal jo have gjort noget ved det, for pokker. Vi er egentlig glade for, at man opdager det - for nu har vi faktisk mulighed for at være bevidste om det og gøre noget ved det.

Undersøgelser viser, at koncentrationen af det sundhedsskadelige stof er helt op til 10.000 gange større end grænseværdien - og Kenneth Nielsen tror da heller ikke, at der igen kommer til at gå kvæg på marken

- Jeg tror aldrig, at der kommer dyr på den her mark igen, siger Kenneth Nielsen.