Politiker vil have tung industri ud af landsby

Efter de seneste års to eksplosionsbrande i Egebjerg i Odsherred vil lokalpolitiker nu ændre miljøvurderingen af virksomhederne på Egebjerg International.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To voldsomme eksplosionsbrande har skabt stor utryghed i den lille by Egebjerg i Odsherred. Både 17. august og 8. oktober gik det galt hos virksomheden Waste Plastic Upcycling (WPU), som holder til i den gamle Egebjerg Maskinfabrik. En virksomhed, der arbejder med at genanvende plastik ved hjælp af pyrolyse, hvor man med varme foretager en kemisk spaltning af materialet.

Derfor er en lokalpolitiker blevet bekymret for Odsherred Kommunes miljøvurdering af virksomheden.

- Jeg undrer mig over, at den pågældende virksomhed med pyrolysevirksomhed har fået lov til at ligge der, siger Helge Fredslund fra Nyt Odsherred til TV2 ØST. Han er medlem af Miljø- og Klimaudvalget i Odsherred Kommune.

Kommunerne bruger de såkaldte miljøklasser som en vejledning til at vurdere, hvor belastende en virksomhed kan være for omgivelserne i et givent område. Jo højere en miljøklasse, desto mere er virksomheden til gene. På Egebjerg Maskinfabrik er miljøklasserne 4 til 5. Det betyder, at den er vurderet som "noget belastende" eller "ret belastende".

Læs også
Virksomhed flytter efter eksplosionsbrande - derfor forlader de Egebjerg

- Vi vurderer faktisk, at de er en miljøklasse 4-virksomhed, hvis det skal vurderes særskilt. De har en modtagning af plastaffald, der ikke er særlig problematisk, siger Torben Greve, der er direktør i Odsherred Kommune.

Men Helge Fredslund fra Nyt Odsherred mener ikke, at miljøklasse 4 til 5 passer ind, når han kigger på de eksempler, der er skrevet ind i vejledningen.

- Slet ikke. Der står jo også beskrevet, at der skal henvises til særlige områder. Hvis jeg skal vurdere det som lægmand og politiker, så hører det til i klasse 6 til 7, der skal placeres i særlige industriområder og væsentlig længere væk fra beboelse, siger Helge Fredslund.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et billede fra dagen, hvor branden i oktober opstod.
Et billede fra dagen, hvor branden i oktober opstod. Foto: René Lind.

Var klassen høj nok?

Miljøklasser for erhverv går fra klasse 4 til klasse 7. Jo højere klasse, jo mere belastende regnes virksomheden for at være overfor sine omgivelser. Mens miljøklasse 1 eksempelvis kan være en dagligvarebutik, så kan miljøklasse 7 være kemikalie- og oliebehandlingsanlæg, gasdepoter eller kemisk produktion. Jo højere miljøklasse - jo længere væk bør virksomheden ligge fra beboelse.

Odsherred Kommune vurderer med andre ord, at virksomhederne på Egebjerg Maskinfabrik med miljøklasse 4 til 5, svarer til drikkevarefremstilling, en kartoffelmelsfabrik eller affaldssortering.

Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej

- Det skema, I refererer til, er jo lavet, før man havde pyrolysefabrikker i Danmark. Vi har fundet en tilsvarende virksomhed i Skive Kommune, faktisk en af konkurrenterne til WPU i Danmark, og de er klasseret som klasse fire af Skive Kommune, siger Torben Greve.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et billede fra branden i 2020. Arkivfoto.
Et billede fra branden i 2020. Arkivfoto. Foto: Thomas Polmann Møller Pedersen

Lukker i Egebjerg

Virksomheden Waste Plastic Upcyckling, der brød i brand begge gange, har for nylig besluttet at lukke ned i Egebjerg. Virksomheden arbejdede med kemisk genanvendelse af plastik gennem såkaldt pyrolyse. Der var ifølge virksomheden tale om menneskelige fejl, som fik brandene til at opstå.

På kommunen er man dog overbevist om, at man har haft styr på miljøklasserne.

- På det faktuelle grundlag mener jeg, vi har, men hver gang der sker sådan en ulykke, så tager vi det til os. Vi skal stille vilkår i en miljøgodkendelse, og dem vi holder selvfølgelig øje med, siger Torben Greve fra Odsherred Kommune.

Læs også
Voldsom brand i Egebjerg kan være startet med eksplosion

Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), der førhen var begejstret for den grønne virksomhed i Egebjerg, er i dag enig med beboerne i, at der ikke bør være pyrolysedrift på adressen.

- Jeg synes ikke, det giver mening.. Vi er i gang med dialoger med sikkerhedsstyrelsen, der havde godkendt anlægget. Og så kigger vi på kommunens tilladelser fra kommunens side, om der kan stilles øgede krav, og om vi kan undgå, at der starter noget op igen, siger han.

Bemærk:
Tirsdag den 2. november havde TV2 ØST tekniske problemer, der betød, at alle artikler udgivet på www.tv2east.dk den dag blev slettet. Denne artikel er derfor en rekonstruktion af en lignende artikel udgivet den 2. november 2021.