Voldsom brand i Egebjerg kan være startet med eksplosion

Politiet opfordrer borgere til at give plads til slukningskøretøjer og i øvrigt holde sig ude af røgfanen i forbindelse med en brand i Odsherred.

Opdateret klokken 16.01
Fredag eftermiddag oplyser Midt- og Vestsjællands Politi, at branden nu er så meget under kontrol, at folk i området igen kan åbne døre og vinduer og færdes frit i området.

- Alle er kommet ud i god behold, men der er store flammer i en bygning.

Sådan siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi, efter der fredag morgen udbrød brand i Egebjerg ved Nykøbing Sjælland.

- Det er lykkedes at begrænse branden til en af hallerne, der dog har brændt meget voldsomt, og hvor ilden stod op igennem taget, fortæller han.

Ifølge Vestsjællands Brandvæsen kan der forud for brandens opståen være sket en eksplosion, hvor flere ton voks er eksploderet og brudt i brand.

Bygningen, som virksomheden Waste Plastic Upcycling ligger i, har fået store skader efter fredagens brand. Tirsdag skal teknikere undersøge brandstedet.
Bygningen, som virksomheden Waste Plastic Upcycling ligger i, har fået store skader efter fredagens brand. Tirsdag skal teknikere undersøge brandstedet. Foto: Seerfoto: Jesper Erik Stigsberg Pedersen

- Det ser ud til, at eksplosionen har været så voldsom, at en væg er blevet skudt ud af bygningen, siger Lars Karlsen, der er beredskabsdirektør i Vestsjællands Brandvæsen. 

Omfattende slukningsindsats

Ifølge Lars Karlsen er der tale om en meget voldsom brand - og der er da også blevet indsat omfattende brandstyrker i slukningsarbejdet.

Ud over brandfolk fra den nærliggende station i Nykøbing Sjælland, så er der indsat biler og mandskab fra Asnæs, Holbæk og det frivillige brandvæsen. Dertil kommer en række specialenheder fra Beredskabsstyrelsen, der hjælper med slukningsarbejdet. Det drejer sig blandt andet om drone og kemisk beredskab, oplyser han.

Beredskabet er massivt til stede i Egebjerg for at slukke branden.
Beredskabet er massivt til stede i Egebjerg for at slukke branden. Foto: René Lind - Lind Foto

Der har været flere høje brag i forbindelse med branden, der efter alt at dømme skyldes trykflasker i bygningen, der er eksploderet i varmen. Fredag formiddag er der dog ikke længere risiko for spredning af branden.

- Der ligger blandt andet et dækfirma på ejendommen, og brandvæsenet har valgt at fjerne de dæk, der lå nær brandstedet, så ilden ikke kan sprede sig dertil med for eksempel strålevarme, siger Martin Bjerregaard fra Midt.- og Vestsjællands Politi. 

Der er angiveligt tale om en brand hos virksomheden Waste Plastic Upcycling (WPU), der ligger i de lokaler, hvor Egebjerg International tidligere holdt til.

Eksternt firma skal undersøge branden

Hos Waste Plastic Upcycling er de kede af branden. De har dog ikke en forklaring på hvor og hvorfor branden er opstået.

- Myndigheder har spærret området af, så vi kan ikke komme ind og se det. Det er lukket indtil på mandag. Vi har derfor entreret TML Safety Engineering, som også står for en del af vores sikkerhed, dem har vi derfor kontaktet. Myndighederne laver en undersøgelse, men vi vil også gerne selv undersøge, hvad det er, der er sket. Undersøgelserne starter på mandag, fortæller Niels Stielund, bestyrelsesformand for Waste Plastic Upcycling.

På grunden var en demofabrik, som via pyrolyse skal omdanne affaldsplastik til olie. Planen er, at der skal bygges tre nye fabrikker. Hvad fredagens brand får af betydning, ved Niels Stielund ikke endnu, men han vurderer, at det ikke går ud over deres planer. Han understreger dog, de kun har den viden, som myndighederne har givet dem. Det vigtigste er dog, at ingen kom noget til, siger Niels Stielund.

- Vores direktør og de to folk, der kørte vagten, de er lettere rystet. De to gutter, er blevet sent til skadestuen, heldigvis alt er ok. Det er ikke verdensklasse, det der er sket, men sådan er det jo. Men vi må vente med konkludere, til vi ved noget mere, siger Niels Stielund.

Ingen er evakueret

Selvom der er rigtig megen røg i forbindelse med branden, så har det dog ikke konsekvenser for borgerne i området.

Brandstedet ligger midt på Egebjerg Hovedgade, og selvom der er en række huse i området og endda ligger en skole tværs overfor, så har branden ikke direkte konsekvenser for borgerne.

- Vi er hjulpet af, at det er vindstille, og tåget. Røgen stiger lige op - og  vi opfatter ikke røgen her som mere alvorlig end ved de fleste andre brande. Derfor evakuerer vi heller ikke - og skolen fortsætter også deres undervisning, siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

En brandbil ankommer til Egebjerg fra Holbæk.
En brandbil ankommer til Egebjerg fra Holbæk. Foto: René Lind - Lind Foto

Han fortæller, at politiet også har været en tur forbi Egebjerg skole for at sikre, at alle her bliver inden døre til branden er slukket.

Tidligere på dagen opfordrede politiet borgere i området til at holde sig ude af røgfanen, lukke vinduer og eventuelt slukke ventilationen. Derudover opfordrede politiet til borgere til at kontakte sundhedsfagligt personale, hvis de havde indåndet røgen og fået det dårligt.

Fredag eftermiddag oplyser Midt- og Vestsjællands Politi, at branden nu er så meget under kontrol, at folk i området igen kan åbne døre og vinduer og færdes frit i området. 

Politiet kan endnu ikke sige noget om, hvordan branden er startet.

Årsag til brand ukendt

Ifølge TV2 ØSTs oplysninger skulle branden være opstået i eller ved en kemisk reaktor fyldt med voks. 

Det er dette voks, der skulle have udløst den mulige eksplosion.  Årsagen til hændelsen kendes dog ikke. 

På adressen ligger en række forskellige virksomheder, men om mere end én af virksomhederne er berørt vides ikke.

Meldingen om branden indløb til 1-1-2 klokken 07.48..

Politiet oplyser, at teknikere skal undersøge brandtomten, når branden er slukket og stedet er kølet ned. Det kommer dog næppe til at ske fredag.