Virksomhed flytter efter eksplosionsbrande - derfor forlader de Egebjerg

Der er gode grunde til, at Waste Plastic Upcycling (WPU) nu siger farvel til Egebjerg i Odsherred, oplyser selskabet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det ville være sket uanset hvad. Nu sker det bare tidligere end planlagt.

Sådan forklarer bestyrelsesformand Niels Stielund fra plastgenindvindingsvirksomheden Waste Plastic Upcycling (WPU) i Egebjerg i Odsherred dagen efter, at det kom frem, at virksomheden har besluttet at forlade byen.

Beslutningen kommer, efter virksomheden blev ramt af en voldsom eksplosion i et produktionsanlæg, og bygningen efterfølgende blev ødelagt af en brand den 8. oktober.

Læs også
Efter to eksplosioner i landsby siger fabrik farvel
Læs også
Efter to eksplosioner i landsby siger fabrik farvel

- I virkeligheden var vores arbejde i Egebjerg afsluttet. Vi opbyggede og udviklede her et test-anlæg, som vi skal bruge på vores kommende fabrikker. Vi beviste, at teknologien virker, og at vi kan få det til at virke med løbende produktion. Det giver ikke mening at bruge ressourcer på at genopbygge anlægget her. I stedet satser vi på de øvrige anlæg, siger bestyrelsesformanden.

Hele tiden meningen at lukke 

Han understreger, at det hele tiden har været meningen, at virksomheden ville forlade Egebjerg.

- Da vi overtog anlægget i Egebjerg, stod det klart for os, at stedet ikke var optimalt til vores planer. Hverken bygningerne eller beliggenheden var ideel. Men vi besluttede at videreudvikle det anlæg, der er på stedet i samarbejde med blandt andet DTU - og det har givet os rigtig mange erfaringer, der kan bruges på vores kommende anlæg, siger Niels Stielund.

Han hæfter sig ved, at anlægget er blevet ombygget 14 gange og kørte med en stabil og sikker produktion i otte-ti måneder, før en menneskelig fejl udløste en eksplosion den 8. oktober.

Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej
Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej

- Vi har lært meget her i Egebjerg. Og nu også hvor vigtigt det er, at vi kan sikre, at vores produktion foregår helt uden, der er ilt tilstede. I Egebjerg havde vi et manuelt anlæg, hvor ansatte for eksempel selv skulle skrue op og ned for tilførslen af nitrogen. I fremtiden vil vi få anlæg, hvor processen bliver fuldautomatisk, og hvor anlægget slet ikke kan tændes, hvis der er ilt til stede i systemet, siger Niels Stielund.

Ny hal til formålet

Han forklarer, at det i princippet kun handler om at stoppe produktionen få måneder tidligere, end det ellers var planen.

- Det har hele tiden været meningen, at anlægget i Egebjerg skulle lukkes, når den nye fabrik i Fårevejle står klar. Og det giver rigtig god mening. I Egebjerg havde vi en gammel fabrikshal, mens vi nu får bygninger specielt konstrueret til vores formål. Planen er, at vi skal have seks fuldautomatiserede anlæg i Fårevejle. De skal køre fuldautomatisk og med dobbeltsikringer. Der er ikke noget farligt i pyrolyseteknologien, hvis det ellers fungerer uden, at der er ilt til stede, siger han.

Læs også
Fredag startede brand med voldsom eksplosion - nu starter undersøgelsen
Læs også
Fredag startede brand med voldsom eksplosion - nu starter undersøgelsen

Planen er, at det nye anlæg i Fårevejle kan åbne lige efter sommerferien næste år.

- Vores erfaringer fra anlægget i Egebjerg er rigtig vigtige for vores fremtidige arbejde. Og det er vigtigt for hele Danmark og verden. Vi omdanner plastik, der ellers skulle brændes til olie. Derfra kan det laves til plastik igen. Det sparer hvert år naturen for en hel masse ton CO2, der ellers ville være endt i atmosfæren. Det er altså en rigtig god historie, siger han.

Ud over i Fårevejle er det meningen, at der skal bygges fabrikker i Nakskov og i Egebjerg.


Nyhedsoverblik