Yamma blev dræbt af knivstik på sit arbejde - drabssigtet får forlænget sin varetægtsfængsling

Den 19-årige fik forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger uden selv at være til stede i retten. Den sigtede var med via et videolink.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er nu næsten en måned siden, at den 29-årige socialpædagog Yamma Ahamadzai blev knivdræbt ved bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, som han arbejdede på. Tirsdag fik den 19-årige, der er sigtet i sagen, forlænget sin varetægtsfængsling med fire uger frem til 23. februar, fortæller forsvarer Erbil Kaya. Den 19-årige er sigtet efter straffelovens paragraf 237 for drab. Han nægter sig fortsat skyldig.

- Han har nægtet sig skyldig i grundlovsforhøret, det samme gør sig gældende stadig, hvor han nægter sig skyldig i drab, siger Erbil Kaya.

Retslokale C i Holbæk var mere tomt end normalt. Den sigtede og hans forsvarer var nemlig ikke med i retten, men i stedet med via at videolink.

Den 19-årige var iklædt en hvid sweatshirt, en mørkeblå kasket, han havde omvendt på og et mundbind, som han trak ned under hagen, da retsmødet begyndte klokken 9.30.

Ved siden af sig havde han sin forsvarsadvokat, Erbil Kaya, der er ny i sagen. Billedet af de to blev projekteret op på to vægge i retslokalet, hvor dommer Pernille Corfitsen kunne følge med. Anklager fra Midt- og Vestsjællands Politi Louise Hansen var også med via et videolink.

Offentligheden har stadig ikke haft mulighed for at høre den 19-åriges forklaring efter drabet, der skete ved bostedet, som han selv boede på. Grundlovsforhøret nytårsaftensdag foregik for lukkede døre. Og sådan var det også tirsdag i retslokalet på havnen i Holbæk.

I retten lagde anklager Louise Hansen vægt på, at drabssagen er en meget alvorlig sag. Samtidig mener hun, at det vil være skadeligt for politiets efterforskning, hvis dagens retsmøde blev holdt for åbne døre.

Hun lagde blandt andet vægt på, at der er flere vidner i sagen, der har været på bostedet, som senere kan blive en vigtig del af sagen. Derfor vil det skade politiets efterforskning, hvis detaljer i sagen bliver delt med offentligheden.

Den 19-årige har siden drabet siddet fængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling, da man ikke mener, han er egnet til at sidde i et almindeligt fængsel.

Familie kæmper for bedre forhold

Den 30. december blev den 29-årige Yamma Ahamadzai dræbt, mens han var på arbejde som socialpædagog på det private bosted Ørbækskilde ved Fårevejle.

Han blev fundet livløs på vejen foran bostedet, og da ambulancen kom frem, kunne det konstateres, at manden var stukket med kniv.

Ambulancepersonalet ydede førstehjælp, og den 29-årige blev hentet af en lægehelikopter og fløjet til Holbæk Sygehus. Skaderne var dog så alvorlige, at hans liv ikke stod til at redde, og han blev erklæret død på sygehuset. Anklagemyndigheden mener, at det er den 19-årige, der står bag drabet.

Drabet på Yamma Ahamadzai er det sjette drab på en ansat i socialpsykiatrien siden 2012. Det er en sag, der har fået stor opmærksomhed.

Blandt andet stod den dræbtes familie frem på TV2 ØST og fortalte, at de er rystede over, hvad der er sket.

- Vi er fuldstændig i chok i familien over, hvordan det overhovedet kunne ske på den her måde, når min bror kun er ude for at passe sit arbejde og være en god samfundsborger. Det er så chokerende, lød det få dage efter fra den afdødes bror Sohrab Ahamadzai.

Ifølge broren havde Yamma Ahamadzai netop fået sit ønskejob.

- Han sagde altid: Jeg har fået mit drømmejob ved at arbejde på et bosted. Det kunne han rigtig godt lide. Det er de beboere, der er mest udsatte i samfundet, og det er dem, han gerne vil hjælpe. Det var et drømmejob for ham, men nu har det drømmejob taget livet fra ham.

Yamma Ahamadzai blev bisat fra Vestre Kirkegaard i Aarhus den 8. januar. Dagen efter samledes familien og omkring 50 andre til en demonstration i Fårevejle, hvor bostedet Ørbækskilde ligger.

Her ville de gøre opmærksom på, at alt for mange ansatte har mistet livet i psykiatrien. Derfor mener de, at der skal strammes op på sikkerheden for de ansatte.

Efter drabet er det kommet frem, at Yamma Ahamadzai var den eneste ansatte, der var på arbejde på matriklen, da overfaldet fandt sted og, at beboerne har haft adgang til knive på bostedet. Det har også ført til, at Arbejdstilsynet efter drabet gav to strakspåbud til bostedet.

Ved bisættelsen i Aarhus sagde en ven til den dræbte blandt andet:

- Mange har en følelse af en falsk retfærdighed. Familien føler, at bostedet og politikere erkender, at der har været mangel på hjælp, men de savner handling, lød det fra Ahmad Walid Rashidi.

- Det er ikke første gang, det her sker inden for psykiatrien, men familien håber, at det kan blive den sidste, og at Yamma kan blive det her lys inden for psykiatriprioritering, som der mangler.

Politisk fokus på drabssag

Drabssagen har også allerede fået politisk opmærksomhed fra flere kanter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev på sin Facebook nytårsaftensdag, at man ikke skal miste livet ved at gå på arbejde.

- Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser - eller andre steder i vores samfund. Det er desværre ikke første gang, det sker. Vi skal blive bedre til at passe på de ansatte, skrev hun.

Også borgmester i Odsherred KommuneThomas Adelskov (S) kommenterede på Facebook knivdrabet og efterlyste en bedre psykiatri.

- En ufattelig tragedie, at en medarbejder mister livet på et privat bosted i Odsherred. Nu må der skrides ind og lovgives, så psykisk syge og farlige patienter ikke udskrives fra psykiatrien til opholds- og bosteder. Det handler om sengepladser og en tilgang i psykiatrien, hvor patienterne udskrives når de er raske, fremfor hurtigst muligt, skrev han efter drabet.

Opdatering
Artiklen er opdateret med oplysning om, at den sigtede fortsat nægter sig skyldig. Det oplyser hans forsvarer, der er ny i sagen, Erbil Kaya.