Stor demonstration i dag: - Lad Yamma være det sidste offer for psykiatrien

Der skal strammes op på forholdene i psykiatrien. Det mener familien til den dræbte 29-årige mand, der blev slået ihjel på bostedet Ørbækskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alt for mange ansatte har mistet livet i psykiatrien. Der skal strammes op på sikkerheden for de ansatte.

Sådan lyder budskabet i en stor demonstration lørdag middag i Fårevejle i Orsherred, hvor familien til den 29-årige Yamma Ahamadzai har indkaldt til demonstration under navnet "Retfærdighed for Yamma - lad Yamma være det sidste offer for psykiatrien".

Familiemedlemmer mindes Yamma Ahamadzai på Riisvej foran bostedet, hvor han blev fundet knivdræbt den 30. december.
Familiemedlemmer mindes Yamma Ahamadzai på Riisvej foran bostedet, hvor han blev fundet knivdræbt den 30. december.

29-årige Yamma Ahamadzai blev dræbt om eftermiddagen den 30. december, mens hans passede sit arbejde som socialpædagog. Han blev fredag begravet på Vestre Kirkegaard i Aarhus.

Læs også
Blev dræbt af knivstik på bosted – i dag blev 29-årige Yamma begravet
Læs også
Blev dræbt af knivstik på bosted – i dag blev 29-årige Yamma begravet

På forhånd havde mere end 200 via Facebook tilmeldt sig demonstrationen, mens yderligere mere end 800 havde angivet en interesse for at møde op.

Midt- og Vestsjællands Politi oplyste på forhånd, at der var tale om en anmeldt demonstration, som de kom til at foregå i dybeste ro og orden.

Var alene på arbejde

Efter drabet er det kommet frem, at Yamma Ahamadzai var den eneste ansatte, der var på arbejde på matriklen, da overfaldet fandt sted. Samtidig er det kommet frem, at beboerne på bostedet har haft adgang til knive.

Læs også
Medarbejder knivdræbt på bosted – var alene på vagt med voldelig beboer
Læs også
Medarbejder knivdræbt på bosted – var alene på vagt med voldelig beboer

Familien ønsker, at samfundet vil prioritere psykiatrien, så der er tilstrækkelige ressourcer til at forhindre de efterhånden talrige dødsfald de seneste år.

Yamma Ahamadzai blev fundet livløs af ambulancereddere på vejen udenfor bostedet, efter en beboer på bostedet havde slået alarm.

Siden har formanden for fagforeningen FOA kritiseret sikkerheden på stedet, mens Arbejdstilsynet efter episoden har udstedt to strakspåbud til bostedet. 

Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene
Læs også
Fagforening i chok over drab på bosted - ansatte må aldrig arbejde alene

Ifølge fagforeningen må de ansatte på bostedet slet ikke være alene. I paragraf 29 i bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø, “skal arbejdes tilrettelægges således, at den særlige risiko for vold imødegås. Kan den særlige risiko for vold ikke imødegås, må den ansatte ikke arbejde alene.”

Pårørendeforening: - Løsningen er flere ansatte med rette kompetencer

Generelt bør der være regler for, hvor få der er på arbejde på bosteder i Danmark. Og området har generelt brug for at få tilført flere ansatte og ikke mindst flere ansatte med den rigtige uddannelse.

Det siger formanden for pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, Mads Engholm, til TV2 ØST.

- Når der kun er én på arbejde, så er der også kun én person til at håndtere konflikter mellem beboerne. Samtidig, så er der ikke kræfter til at skabe aktiviteter, så livet på bostedet giver mening og udvikler beboerne, hvilket i sig selv kan skabe flere konflikter, siger han.

quote Jeg tror at vi er nødt til at indføre minimumsnormeringer i psykiatrien

Mads Engholm, formand for Bedre Psykiatri.

Han kalder det sørgeligt, at der igen har været sådan en situation.

Han oplyser, at hans organisation igennem flere år har arbejdet for, at der kommer mere personale i psykiatrien - og ikke mindst flere ansatte med de rigtige kompetencer til at arbejde med beboere med alvorlig, psykisk sygdom.

- Jeg tror at vi er nødt til at indføre minimumsnormeringer i psykiatrien - i hvert fald i den del af psykiatrien, der arbejder med denne type beboere. Det går ikke, at ansatte står alene med beboere, der lider af alvorlig psykisk sygdom, siger han. 

Han opfordrer generelt til, at bostederne inddrager pårørende i arbejdet med at skabe tryghed om personer med alvorlig psykisk sygdom. 

- De pårørende kender borgeren, der er syg, og ved, hvordan man skaber tryghed og undgår ting, som fremkalder angstreaktioner. Den viden bør man trække på på bostederne, siger han. 


Nyhedsoverblik