Medarbejder blev dræbt på bosted - beboere havde fri adgang til knive

På bostedet Ørbækskilde havde beboerne fri adgang til køkkenets ulåste skuffer med knive.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 30. december blev en 29-årig medarbejder på Ørbækskilde i Fårevejle slået ihjel med en kniv.

Dagen efter besøgte arbejdstilsynet bostedet, hvor det blandt andet viste sig, at beboerne havde fri adgang til et køkken, hvor der lå knive i ulåste skuffer.

Efter besøget fik bostedet i Fårevejle to strakspåbud, hvor af det ene går på at sikre, at de ansatte ikke bliver truet eller stukket med knivene fra køkkenet. Det fremgår af det ene af de to påbud fra Arbejdstilsynet, som TV2 ØST har fået indsigt i.

Læs også
Bror til knivdræbt: - Vi er fuldstændig i chok i familien
Læs også
Bror til knivdræbt: - Vi er fuldstændig i chok i familien

De viser, at Arbejdstilsynet ikke mener, at der på bostedet var gjort nok for at sikre, at beboerne ikke kunne bruge køkkenknivene som våben.

- Vi vurderer, at arbejdet i relation til beboernes adgang til virksomhedens knive og andre genstande, der kan bruges som våben, ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, skriver Arbejdstilsynet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Knive som denne lå i en ikke-aflåst skuffe på bostedet.
Knive som denne lå i en ikke-aflåst skuffe på bostedet. Foto: Arbejdstilsynet

Arbejdede alene dagligt

Det andet strakspåbud lyder på, at det skal være planlagt forsvarligt, hvis medarbejdere på bostedet er alene med beboere, der kan være voldelige.

- Vi vurderer, at alenearbejde med beboerne med kendt udadreagerende adfærd, ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, står der i påbuddet.

3. januar stod familien til den dræbte frem på TV2 ØST.

Arbejdstilsynets skriver, at personalet hidtil dagligt har været alene med beboere, der er kendt for at være udadreagerende, og at det udsætter dem for betydelig fare, som ikke er forebygget tilstrækkeligt.

Ørbækskilde har to afdelinger, Riisvej og Bøgebjergvej, der ligger med nogle kilometers afstand. Medarbejderne har derfor været fordelt på de to afdelinger, og det betyder, at de ofte har været alene på arbejde med beboere, hvoraf nogle har behandlingsdomme.

Læs også
Bosted får to strakspåbud efter drabssag
Læs også
Bosted får to strakspåbud efter drabssag


Det var også tilfældet, da den 29-årige medarbejder mellem jul og nytår blev stukket ihjel. Her var det en beboer fra Riisvej, der ringede til den 29-åriges kollega på Bøgebjergvej for at fortælle, at der havde været et knivstikkeri. Da den kollegaen kort efter ankom til Riisvej havde en tilfældig forbipasserende fundet den 29-årige og tilkaldt en ambulance.

Arbejdstilsynet anbefaler, at der skal være to personer på arbejde i hver af afdelingerne, og at disse kan udstyres med overfaldsalarmer. 

Bosted: Det var en situation, vi ikke kunne forudse

Overfaldet på den 29-årig mand skete uden for opholdsstedet. Politi og ambulance blev tilkaldt klokken 15:11, hvor den 29-årige blev fundet på vejen.

Ambulancefolk ydede førstehjælp på stedet, og manden blev efterfølgende hentet af en helikopter og fløjet til Holbæk Sygehus. Her blev han erklæret død.

Ifølge bostedet var der tale om en akut opstået situationen, som det ikke kunne forudse.

- Vi undersøger naturligvis indgående, om vi som institution kunne have gjort noget anderledes, som kunne have forhindret den tragiske forbrydelse. Foreløbig tyder alt dog på, at det er en akut opstået situation, som vi ikke kunne forudse og som uden varsel udviklede sig fatalt, har bestyrelsesformand Susanne Kaufmann tidligere udtalt i en pressemeddelelse.

Læs også
Medarbejder knivdræbt på bosted – var alene på vagt med voldelig beboer
Læs også
Medarbejder knivdræbt på bosted – var alene på vagt med voldelig beboer

Den 19-årige mand blev nytårsaftensdag fængslet i surrogat foreløbig frem til den 26. januar i et grundlovsforhør ved Retten i Holbæk.

Fængsling i surrogat i den slags sager foregår normalt på en psykiatrisk afdeling. Politiet har bekræftet, at manden har en diagnose, men er ikke gået yderligere i detaljer med drabet, da grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre.

Manden kærede ikke kendelsen om varetægtsfængsling.



Nyhedsoverblik