Bror til knivdræbt: - Vi er fuldstændig i chok i familien

En 29-årig mand blev stukket ihjel, imens han var på arbejde på et bosted i Fårevejle. Tilbage står hans familie, chokeret over, hvordan det kunne ske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 30. december blev en 29-årig mandlig medarbejder på et bosted for voksne i Fårevejle fundet livløs på vejen foran bostedet.

Da ambulancen kom frem, kunne det konstateres, at manden var stukket med kniv.

Ambulancepersonalet ydede førstehjælp, og den 29-årige blev hentet af lægehelikopteren og fløjet til Holbæk Sygehus. Skaderne var dog så alvorlige, at hans liv ikke stod til at redde, og han blev erklæret død på sygehuset.

Tilbage er nu hans familie, som er fuldstændig rystede over, hvad der er sket. Det fortæller afdødes bror Sohrab Ahamadzai til TV2 ØST.

Yamma Ahamadzai til højre i billedet blev kun 29 år.
Yamma Ahamadzai til højre i billedet blev kun 29 år.

- Vi er fuldstændig i chok i familien over, hvordan det overhovedet kunne ske på den her måde, når min bror kun er ude for at passe sit arbejde og være en god samfundsborger. Det er så chokerende.

Ifølge broren havde Yamma Ahamadzai netop fået sit ønskejob ved at være ansat på et bosted.

- Han sagde altid: Jeg har fået mit drømmejob ved at arbejde på et bosted. Det kunne han rigtig godt lide. Det er de beboere, der er mest udsatte i samfundet, og det er dem, han gerne vil hjælpe. Det var et drømmejob for ham, men nu har det drømmejob tager livet fra ham.

Der er blevet lagt blomster til minde om den 29-årige Yamma Ahamadzai , der blev knivdræbt foran bostedet Ørbækskilde i Fårevejle.
Der er blevet lagt blomster til minde om den 29-årige Yamma Ahamadzai , der blev knivdræbt foran bostedet Ørbækskilde i Fårevejle.

Har haft flere konflikter med en 19-årig beboer

Det var den 29-årige Yamma Ahamadzai , der blev stukket ihjel den 30. december, imens han var på arbejde på bostedet for voksne, Ørbækskilde, i Fårevejle.

Kort tid efter hændelsen anholdt politiet en 19-årig beboer på opholdsstedet, som er blevet varetægtsfængslet i surrogat til den 26. januar 2021.

- Jeg har talt med et par stykker i omgangskredsen til Yamma, og Yamma har både fortalt mig, min bror og hans kammerater, at der er en 19-årig beboer, som han har haft nogle konflikter med et par gange, som er eskalerede, siger broren Sohrab Ahamadzai .

quote For en uge siden var min bror herhjemme hos os, hvor han fortalte, at han havde nogle udfordringer med en 19-årig beboer

Sohrab Ahamadzai , bror til den knivdræbte

- For en uge siden var min bror herhjemme hos os, hvor han fortalte, at han havde nogle udfordringer med en 19-årig beboer. Min bror har også fortalt sin roommate, at der var en beboer, der driver ham til vanvid.

Bror til afdøde: - Jeg tror, der var flere involverede

Ifølge Sohrab Ahamadzai var hans afdøde bror en muskuløs mand, som man ikke sådan lige væltede omkuld.

- Jeg var ovre og se min bror fredag sammen med min familie, og jeg kunne se, at der var otte-ni knivstik i ham over hele kroppen – ved skulderen, øjet og brystet. Min bror er en fysisk stærk mand, han var omkring 190 høj, vejede 100 kilo og var en stærk, muskuløs mand. Det virker umuligt, at en 19-årig fra opholdsstedet kan skade min bror så meget. Det er ikke til at tro på.

Midt og Vestsjællands Politi siger til TV 2, at de ikke leder efter andre gerningsmænd. 

Knivdrabet på den 29-årige mandlige medarbejder fandt sted foran bostedet Ørbækskilde den 30. december.
Knivdrabet på den 29-årige mandlige medarbejder fandt sted foran bostedet Ørbækskilde den 30. december. Foto: Michael Johannessen

Forsøger at blive klogere på, hvad der skete

Broren til Yamma Ahamadzai , der blev knivdræbt, forsøger nu at komme nærmere, hvad der skete den 30. december.

- Jeg har forsøgt at kontakte hans arbejdsplads for at høre, hvad de har af informationer, og om der har været problemer med min bror og andre beboere. Det eneste de siger, er, at de kondolerer og har tavshedspligt, siger Sohrab Ahamadzai.

Arbejdspladsen, bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, har efter hændelsen fået to strakspåbud af Arbejdstilsynet.

- Sagen vil blive overgivet til juridisk vurdering, og i den forbindelse vil der blive taget stilling til virksomhedens eventuelle strafansvar, har tilsynet tidligere skrevet i en mail til Ritzau.

Det har endnu ikke været muligt at få uddybet, hvad strakspåbuddene præcist går ud på. Det betyder dog, at bostedet straks skal få ordnet de pågældende arbejdsmiljøproblemer.

En 19-årig mand er blevet varetægtsfængslet og sigtet for drab på en 29-årige mandlige medarbejder, som blev stukket flere gange med kniv foran bostedet Ørbækskilde i Fårevejle i Odsherred Kommune den 30. december.
En 19-årig mand er blevet varetægtsfængslet og sigtet for drab på en 29-årige mandlige medarbejder, som blev stukket flere gange med kniv foran bostedet Ørbækskilde i Fårevejle i Odsherred Kommune den 30. december.


Men også andre steder har broderen forsøgt at blive klogere på, hvad der der førte til, at hans 29-årige bror skulle miste livet.

I en facebookgruppe for socialpædagoger forøger broderen i et offentligt opslag at finde flere informationer om hændelsesforløbet forud for knivdrabet.

- Vi er fuldstændig rystede over situationen og derfor rækker vi nu ud til jer. Hvis I kender noget til hændelsen, eller har nogle informationer, så må I mere end gerne henvende jer til mig på privat besked, skriver han.

-  Vi står bare med tomme hænder

Sohrab Ahamadzai er gået til politiet med sine oplysninger fra venner og pårørende til sin bror og fortalt sin egen teori om, at han tror, der er flere gerningsmænd på fri fod.

- Jeg har forsøgt at fortælle det til politiet, men de vidste ikke hvilken efterforsker, jeg skulle give det til, så jeg fik at vide, at jeg skulle vende tilbage på mandag, siger han.

quote I bund og grund står min familie og jeg og har mistet en bror, og vi har nul information om, hvad der er sket

Sohrab Ahamadzai , bror til den knivdræbte

- Politiet fortæller os heller ikke mere. De siger, de kondolerer, og at vi kan komme i retten og høre afgørelsen. I bund og grund står min familie og jeg og har mistet en bror, og vi har nul information om, hvad der er sket, hvor mange der har været der, og hvad årsagen er til, at min bror er død. Vi står bare med tomme hænder, og ingen kan hjælpe os.

Familien til Yamma Ahamadzai er frustreret over, at de nu fem dage efter drabet ikke er blevet klogere på, hvad der gik forud for de skæbnesvangre minutter, som førte til, at de skulle miste et familiemedlem.

- Jeg har talt med politiet i dag for at høre, hvad der sker, og de fortæller, at de ikke har haft en fast efterforsker på sagen endnu, men der er gået næsten fem dage, og det undrer mig. Jeg vil gerne have, at sagen bliver taget alvorligt og alle de mennesker, der er involveret, bliver fanget. Jeg er virkelig skuffet over, at efterforskningen ikke har rykket sig mere end den har indtil nu, siger Sohrab.

29-årige Yamma Ahamadzai skal obduceres på mandag, hvorefter en obduktionsrapport vil blive udarbejdet.

Jacob Olsen, der er efterforskningsleder i Midt- og Vestsjællands Politi, siger til TV 2, at efterforskningen "kører på fuld tryk".

- Men de store hjørneflag er sat. Vi leder ikke efter andre gerningsmænd, siger han til TV 2 og henviser i øvrigt til pressemeddelelsen fra 30. december, hvor drabet fandt sted.

Derudover afviser han at kommentere, om der har været en verserende konflikt mellem afdøde og den mistænkte.

Borgmester: - Nu må der skrides ind

Den tragiske hændelse har også fået politisk opmærksomhed fra flere kanter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev på sin Facebook nytårsaftendag, at man ikke skal miste livet ved at gå på arbejde.

- Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser - eller andre steder i vores samfund. Det er desværre ikke første gang, det sker. Vi skal blive bedre til at passe på de ansatte, skrev hun.

Også Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), kommenterer på Facebook det tragiske knivdrab og efterlyser en bedre psykiatri.

- En ufattelig tragedie, at en medarbejder mister livet på et privat bosted i Odsherred. Nu må der skrides ind og lovgives sådan at psykisk syge og farlige patienter ikke udskrives fra psykiatrien til opholds- og bosteder. Det handler om sengepladser og en tilgang i psykiatrien, hvor patienterne udskrives når de er raske, fremfor hurtigst muligt!, skriver han.

Knivdrabet på den 29-årige socialpædagog er det sjette drab på et bosted i socialpsykiatrien siden 2012.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra bostedet Ørbækskilde i Fårevejle og tale med forstanderen, men dette har ikke været muligt.