Bosted får to strakspåbud efter drabssag

Bostedet Ørbækskilde i Fårevejle får to strakspåbud af Arbejdstilsynet, efter en 29-årig medarbejder blev stukket ned onsdag eftermiddag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arbejdstilsynet har udstedt to strakspåbud til bostedet Ørbækskilde, hvor en ansat onsdag blev dræbt af en beboer. Det oplyser tilsynet.

- Sagen vil blive overgivet til juridisk vurdering, og i den forbindelse vil der blive taget stilling til virksomhedens eventuelle strafansvar, skriver tilsynet i en mail til Ritzau.

Det er torsdag eftermiddag ikke muligt at få uddybet, hvad strakspåbuddene præcist går ud på. Det betyder dog, at bostedet straks skal få ordnet de pågældende arbejdsmiljøproblemer.

Sådan så det ud onsdag aften, hvor politiet var massivt til stede med teknikere og hunde.

Arbejdstilsynet anser det for at være en arbejdsrelateret dødsulykke.

- I sådan nogle sager rykker Arbejdstilsynet ud på tilsyn for at undersøge, hvad der er sket, og om arbejdspladsens procedurer har været i orden i forhold til at håndtere de situationer, som kan opstå på arbejdspladsen.

- Hensigten med tilsynet er at undersøge om arbejdsmiljøloven er blevet overtrådt, oplyser Arbejdstilsynet til Ritzau.

FOA: - Der er brug for at råbe vagt i gevær

Efter den 29-årige medarbejder på bostedet for voksne i Fårevejle onsdag blev dræbt af knivstik af en beboer, råber FOA nu vagt i gevær.

Socialpædagogernes Landsforbund har oplyst, at der er tale om det sjette drab i sektoren siden 2012.

- Det er det sjette drab nu. Jeg kender ikke andre arbejdspladser og områder, der har været udsat for det samme, siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA, til TV2 ØST.

quote Når en ansat skal betale den ultimative pris, så er der brug for at råbe vagt i gevær

Thomas Enghausen, næstformand i FOA

Han mener, at området bør opprioriteres øjeblikkeligt.

- Det er borgere, der er i udsatte positioner og pårørende, der har brug for hjælp og måske ikke kan overskue at råbe op. Det er måske ikke det, der har fyldt allermest i medierne, siger han.

- Rent politisk kan man skære det ind til benet - er der stemmer i det her? Er der interesse i at få det på Finansloven? Vi arbejder for det i FOA og har fokus på det her område. Men når en ansat skal betale den ultimative pris, så er der brug for at råbe vagt i gevær: Nu er der brug for at komme et gevaldigt løft på det her område.

Fire ud af ti ansatte har været udsat for fysisk vold

FOA har i en undersøgelse fra 2019 spurgt deres medlemmer om vold og trusler i psykiatrien.  

Læs også
Statsminister om drab på botilbud: - Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde
Læs også
Statsminister om drab på botilbud: - Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde

Hovedkonklusionen er, at fire ud af ti ansatte i psykiatrien har været udsat for fysisk vold inden for det sidste år. Seks ud af ti har modtaget trusler om vold.

- Vi har flere psykiatriansatte, der oplever trusler om vold og fysisk vold, hvis man sammenligner med danske modtagere generelt, siger næstformand i FOA, Thomas Enghausen.

Det vidner om, at her har vi en fælles opgave alle sammen for at få løftet det her område, mener FOA's næstformand..

- Ældreområdet og børneområdet har fyldt, og det er lykkedes at indføre minimumsnormering, men velfærdsområdet er også andre ting - det er også psykiatrien.


Nyhedsoverblik