Lang sagsbehandling koster kunder for miljøvenlig tangproducent

I Odsherred oplever virksomheden Dansk Tang store problemer med at få godkendelser til det, de selv betegner som en miljøvenlig fødevareproduktion.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tang-virksomheden Dansk Tang i Odsherred har store planer for en udvidelse af produktionen. Det sker som følge af voksende efterspørgsel, og derfor ønsker indehaverene at etablere et nyt tangbrug på 100 gange 200 meter i Isefjorden et par kilometer syd for Nykøbing Sjælland.

quote Vi har butikker i øjeblikket, som venter på, at vi siger ja til, at de kan få varerne på hylden

Claus Marcussen, medindehaver, Dansk Tang

- Vi vil gerne have lov til at etablere et lille havbrug, hvor vi dyrker forskellige tangtyper, siger Simon Weber Marcussen, medindehaver af Dansk Tang, der i forvejen har et tangbrug ved Rørvig i Isefjordens munding.

Han understreger, at de tangtyper, som skal avles i havbruget, forefindes naturligt i Isefjorden i forvejen.

Det er Kystdirektoratet, der skal give tilladelse til endnu et tangbrug – men en lang sagsbehandlingstid har indtil videre spændt ben for planerne om udvidelse.

- Der er rigtig lang behandlingstid på at få lov til at dyrke tang i Danmark. Vi har egentlig fået afslag på det og fået at vide, at den her placering (syd for Nykøbing Sjælland, red.) ikke kan lade sig gøre, siger Simon Weber Marcussen, der ejer Dansk Tang sammen med sin far Claus Marcussen.

Claus Marcussen og Simon Weber Marcussen, far og søn, har siden 2016 produceret tang til blandt andet danske restauranter med så stor efterspørgsel, at produktionen må udvides for at følge med.
Claus Marcussen og Simon Weber Marcussen, far og søn, har siden 2016 produceret tang til blandt andet danske restauranter med så stor efterspørgsel, at produktionen må udvides for at følge med.
Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

De kan imidlertid heller ikke få at vide, hvor de i stedet kan placere det nye tangbrug. Blot at Kystdirektoratet ikke kan godkende den aktuelle placering og derfor foreslår, at man rykker tangbruget længere væk fra kysten.

Men det lader sig ifølge Claus Marcussen ikke gøre:

- Tang gror bestemte steder. Det har noget med strøm- og bundforhold at gøre, forklarer han og tilføjer:

- Derfor er den placering, som vi har valgt, ret afgørende for, at vi får det optimale ud af tangfarmen, præcis der, hvor den ligger.

Dansk Tang har i forvejen et havbrug ved Rørvig, men efterspørgslen på tang er så stor, at de nu ønsker at udvide. Men placeringen syd for Nykøbing Sjælland kan ikke blive godkendt af Kystdirektoratet, og nu er sagsbehandlingstiden trukket i langdrag, siger Simon Weber Marcussen, medindehaver af Dansk Tang.
Dansk Tang har i forvejen et havbrug ved Rørvig, men efterspørgslen på tang er så stor, at de nu ønsker at udvide. Men placeringen syd for Nykøbing Sjælland kan ikke blive godkendt af Kystdirektoratet, og nu er sagsbehandlingstiden trukket i langdrag, siger Simon Weber Marcussen, medindehaver af Dansk Tang.
Foto: Dansk Tang/PR

Udsigt til flere arbejdspladser

Virksomheden har allerede et tangbrug ved Rørvig, men stor efterspørgsel fra kunderne, der blandt andet tæller nogle af landets førende restauranter, men også private, gør, at man ønsker at udvide produktionen, der blev etableret i 2016.

- Vi har butikker i øjeblikket, som venter på, at vi siger ja til, at de kan få varerne på hylden, for det har knebet med at kunne følge med til at producere varerne, siger Claus Marcussen.

I dag er fire mand ansat til at høste, tørre og sortere tangen, som hentes dels i det fri og dels fra virksomhedens eksisterende tangbrug ved Rørvig.

- Når først vi optager CO2, og vi har noget, der renser vandet, og det er godt for biodiversiteten, og vi samtidig kan spise det, som vi høster, så er det svært at finde argumenter for, at man ikke skal gøre det, siger Claus Marcussen.

Udsigten til flere arbejdspladser i Odsherred samt udvidelsen af en miljøvenlig virksomhed, får da også borgmester Thomas Adelskov (S) til at bakke op om produktionen af tang i kommunen:

quote Der har været en lokal høring, og der har været opbakning den vej rundt, og derfor synes jeg ikke, argumenterne holder

Thomas Adelskov (S), borgmester, Odsherred Kommune

- Det er jo et rigtig spændende projekt, som har nogle store miljømæssige sidegevinster, og så kan det også betyde noget for beskæftigelsen i Odsherred, hvor vi i forvejen satser rigtig meget på fødevarer, siger han.

Lokal opbakning til tangbrug

Kystdirektoratet henviser i sit foreløbige afslag til Dansk Tangs planer om udvidelse, at et nyt tangbrug syd for Nykøbing Sjælland vil være i konflikt med den rekreative udnyttelse af området – altså eksempelvis svømmere, roere og lystfiskere.

Men det argument har Thomas Adelskov svært ved at følge:

- Man har fået opbakning fra den lokale grundejerforening, der benytter arealet der, hvor man gerne vil lægge liner ud – og der er der ikke nogen, der svømmer, siger borgmesteren og tilføjer:

- Der har været en lokal høring, og der har været opbakning den vej rundt, og derfor synes jeg ikke, argumenterne holder.

Borgmester Thomas Adelskov har svært ved at forstå, at Kystdirektoratet mener, at havbruget vil genere nogen, når de lokale grundejere har udvist opbakning til projektet.
Borgmester Thomas Adelskov har svært ved at forstå, at Kystdirektoratet mener, at havbruget vil genere nogen, når de lokale grundejere har udvist opbakning til projektet.
Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Områdechef fra Kystdirektoratet understreger overfor TV2 ØST, at sagen ikke er afgjort endnu. Et varsel om afslaget, der blev fremsendt i september måned sidste år, er, nemlig ikke ensbetydende med en endelig afgørelse.

- Vi er ikke kommet dertil, hvor jeg kan sige, at der er truffet afgørelse, og der ingen ting er at gøre i forhold til at opnå en tilladelse. Det kunne være, der var nogle muligheder for at justere projektet i mindre grad for ansøger. Det, synes jeg heller ikke, er endelig afklaret endnu, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef i Kystdirektoratet.

Af brevet fremgår det dog, at Kystdirektoratet agter at give et afslag, hvis placeringen af tangbruget fastholdes.

Dansk Tang - produkter
Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Miljøordfører går ind i sagen

Efter, at sagen har været omtalt i det lokale dagblad Nordvestnyt, har den også fået landspolitisk interesse, hvor Venstres miljøordfører Jacob Jensen har forelagt miljøminister Lea Wermelin (S) sagen i et såkaldt udvalgsspørgsmål.

quote I alle skåltalerne efterspørges der innovation, grøn omstilling og lokale arbejdspladser – og alle de ting, falder sammen i det, som de mennesker her har gang i

Jacob Jensen (V), miljøordfører

- I alle skåltalerne efterspørges der innovation, grøn omstilling og lokale arbejdspladser – og alle de ting falder sammen i det, som de mennesker her har gang i. Det er grønne jobs, lokalt i et udkantsområde. Det er nogle investeringer, som jeg tror, mange gerne ser, kommer videre, siger Jacob Jensen til TV2 ØST og tilføjer:

- Derfor er det desto vigtigere i den sammenhæng, at der ikke er tunge regler, lang sagsbehandlingstid og komplicerede tilladelser – der er en cocktail, jeg ser som en udfordring.

Ifølge folketingspolitikeren handler det helt generelt om at gøre det nemmere at skabe grøn innovation i Danmark.

- Nu er det Dansk Tang, vi taler om her – hvilket, jeg synes, er et interessant initiativ – men det handler også mere principielt om, at vi nødig skal have regler, som er så bureaukratiske og komplekse, at de afholder nogen fra at gå videre med den slags investeringer, siger Jacob Jensen og tilføjer:

- Det er det, jeg vil have ministeren til at anerkende og finde muligheder for at gøre tingene mere smidige.