Haveejere risikerer regning på 30.000 kroner

Det kan i yderste konsekvens koste 30.000 kroner, hvis grundejerne i Odsherred Kommune ikke klipper deres buske, hække og træer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klip hækken, for ellers risikerer du i værste fald, at der lander en regning på flere tusind kroner i din postkasse.

Sådan lyder opfordringen fra Lars Christiansen, afdelingsleder for trafikafdelingen i Odsherred Kommune. Han understreger, at kommunen helst vil undgå at sende regninger ud, hvis det på nogen måde kan undgås - men det kan blive nødvendigt.

quote Ved udkørsler skal bilister kunne se, så en busk ikke skjuler en cyklist eller legende børn

Lars Christiansen, afdelingsleder for trafikafdelingen i Odsherred Kommune

- Vi vil rigtig gerne have, at alle grundejere husker deres forpligtelser om at klippe bevoksning ud mod fortove, stier og veje således, at trafiksikkerheden bevares, siger han.

Sagen er nemlig den, at den grønne bevoksning kan være medvirkende til at skabe farlige situationer eller ulykker i trafikken, når hække, buske eller træer hænger ud over vejen.

Hvornår skal du beskære og klippe ned?

Herunder finder du retningslinjerne for, hvornår du skal trimme hækken eller beskære træet:

  • Hække og buske skal klippes tilbage til skellinjen, så fortove, stier og kørebaner kan bruges i fuld bredde.

  • Træer og øvrig beplantning skal beskæres, så der er en frihøjde på mindst 3,5 meter over fortove, stier, rabatter samt grøfter og 4,5 meter over veje.

  • Gadelamper skal holdes fri for træer og øvrig beplantning i sådan et omfang at lyset uhindret kan nå veje, stier og fortove.

  • Skilte og brandhaner skal holdes fri for beplantning, så de er synlige og frit kan tilgås.


Kilde: Odsherred Kommune.

- Vi er kommet ind i vækstsæsonen, hvor alt det grønne eksploderer. Nogle gange kommer det lidt for tæt på oversigtsarealer som udkørsler og veje, siger Lars Christiansen og tilføjer:

- Ved udkørsler skal bilister kunne se, så en busk ikke skjuler en cyklist eller legende børn, så vi har en høj trafiksikkerhed.

Regninger fra kommunen spænder vidt

Det er almindelig procedure for vejmyndigheder i landets kommuner at holde øje med bevoksning ud over veje og stier. 

Derfor har vejmyndighederne mulighed for at føre tilsyn, give varsler og påbud til grundejerne.

Læs også
Kommune kommer med opsang til Camilla
Læs også
Kommune kommer med opsang til Camilla

Faktisk kan myndigheden selv iværksætte at klippe grundejernes træer og buske, hvorefter de får tilsendt en regning fra kommunen.

- Det er vejlovens yderste konsekvens, men det ønsker vi ikke. Vi ser helst, at grundejerne selv får klaret sagerne, så vi alle kan holde en god sommer og komme sikkert frem, siger han.

Den beplantning, der ikke rager ud over færdselsarealer, kan grundejerne med opfordring fra kommunen med fordel lade stå til det er afblomstret eller visnet, fordi det er godt for insekterne.
Den beplantning, der ikke rager ud over færdselsarealer, kan grundejerne med opfordring fra kommunen med fordel lade stå til det er afblomstret eller visnet, fordi det er godt for insekterne. Foto: Odsherred Kommune

Ifølge Lars Christiansen opstarter Odsherred Kommune hver uge to-tre beskæringssager, hvor kommunens folk klipper grundejerens træer og buske.

Eksempelvis risikerer en grundejer med 50 meters bevoksning, hvor træerne hænger ud over vejen, at modtage en regning på mellem 20.000 til 30.000 kroner. Ejeren af en for høj hæk kan få en regning på op mod 3.000 kroner.

Læs også
Forærer campingvogne væk
Læs også
Forærer campingvogne væk

- Det er ikke noget, vi skal tjene på, men omkostningerne, som vi har med arbejdet, skal grundejerne selv betale, siger Lars Christiansen.

Den beplantning, der ikke rager ud over færdselsarealer, kan grundejerne med opfordring fra kommunen med fordel lade stå til det er afblomstret eller visnet, fordi det er godt for insekterne.


Nyhedsoverblik