¨

Eventyrsejlads endte brat i Stillehavet - nu har parret en klar opfordring til alle

Lene og Kim David Egtveds skib sank Gwendoline M sank i Stillehavet. De blev reddet op af en græsk sejlbåd. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Et par fra Odsherred oplevede i starten af august, at deres båd sank i Stillehavet. Nu har de en klar anbefaling til alle andre sejlere.

Det kunne være gået grueligt galt for Lene og Kim David Egtved fra Grevinge på Nordvestsjælland, da deres skib begyndte at tage vand ind midt på Stillehavet.

Deres skib, Gwendoline M, ramte nemlig et stort, flydende objekt, der lå halvt nedsunket i vandet.

Parret slap heldigvis med livet i behold, og nu er de netop kommet tilbage i Danmark. Men oplevelsen sidder i dem endnu, og de har en helt klar opfordring til andre sejlere og eventyrlystne typer.

- Hvis vi kan få bare én sejler til at gentænke sit eget sikkerhedsniveau ud fra, hvad vi har oplevet og overlevet, så har vi opnået det, vi gerne vil, siger Kim David Egtved.

Artiklen fortsætter under videoen.

01:29

Da Lene og Kim David Egtved var kommet ombord på den græske båd, snakkede de over radioen med en new zealandsk båd, der havde deltaget i redningsaktionen. TAK, var budskabet.

Luk video

Forlod Grevinge for tre år siden

I disse dage skulle Lene og Kim David Egtved have sejlet rundt i Stillehavet, men i stedet sidder de i deres datters lejlighed i Vanløse. Deres hus i Grevinge er lejet ud.

- Nu har vi kunnet sove for første gang, siden det her er sket, siger Lene.

Hvis vi kan få bare én sejler til at gentænke sit eget sikkerhedsniveau ud fra, hvad vi har oplevet og overlevet, så har vi opnået det, vi gerne vil

Kim David Egtved

For tre år siden forlod parret deres hjem i Odsherred Kommune for at flytte ud på verdenshavene.

- Det var vemodigt, og min mor stod og græd på kajen, da vi tog afsted, og en af mine søsters veninder stod ovre på den anden side af fastlandet og signalerede til os med sine billygter. Det var vemodigt, men også meget spændende.

Parret har løbende fortalt om deres rejse og oplevelser på deres Facebook-profil.

Ligesom at kigge ned i en jacuzzi

Planerne for årets togt var en rundsejling i ørigerne Tonga og Fiji med afslutning på New Zealands kyst, oplyser de på deres hjemmeside.

Efter tre års jordomsejling befandt parret sig midt ude i Stillehavet. Men da de havde have spist aftensmad tirsdag den 6. august og nydt solnedgangen, sluttede eventyret.

- Da klokken er 18.10 om aftenen, og det faktisk er helt mørkt, rammer vi simpelthen et eller andet i vandet, som vi ikke ved, hvad er, siger Kim.

Artiklen fortsætter under billedet.

Klokken 18.10 om aftenen stødte skibet Gwendoline M på et stort, flydende objekt, der lå halvt nedsunket i vandet. Foto: Privat foto

Efter kollisionen begyndte båden at tage vand ind.

- Det er ligesom at kigge ned i en jacuzzi. Det bobler og skummer, siger Kim.

Forliset skete ved øen Niue, da Gwendoline M var på vej mod Tonga cirka 2.000 kilometer nord for New Zealand.

Vi kommer til at miste skibet

Kim David Egtved forsøgte at pumpe vandet ud og stoppe det indtrængende vand, men der var intet at gøre.

- Efter en time siger jeg til Lene, at det her kommer ikke til at gå godt. Vi kommer til at miste skibet.

- Jeg havde det bare sådan, at jeg skulle have pakket og samlet så meget, som jeg overhovedet kunne så hurtigt som muligt. For når Kim siger, at det her ikke ser særlig godt ud, så ser det ikke så godt ud.

Parret forliste ved øen Niue undervejs til Tonga midt i Stillehavet nord for New Zealand i området ved den røde markering. Foto: Open Street Map © OpenStreetMap contributors

Parret gik efterfølgende i en oppustelig redningsflåde, men inden da fandt Kim David Egtved sin 10 år gamle nød-manual frem for første gang og udsendte et mayday via sit kommunikationsudstyr - med hurtig respons fra en græsk sejlbåd i nærheden. Her fortalte kaptajnen på skibet, at de nok skulle redde Lene og Kim.

Artiklen fortsætter under billedet.

Private fotos fra Line og Kim David Egtveds rundsejling i ørigerne Tonga og Fiji og New Zealands kyst. Foto: Privat foto

Kollision skete i hårdt vejr og stærk vind

I over to timer ventede parret i den oppustelige redningsflåde, før den græske båd Filizi fik parret bragt i sikkerhed efter en redningsaktion i de fire meter høje bølger.

- Vi røg op og ned og frem og tilbage hele tiden, siger Lene Egtved.

Det var mørk nat, og vinden piskede hele tiden vandskum gennem luften

Kim David Egtved

Lige efter ulykken fortalte Kim David Egtved følgende til TV2 ØST:

- Det var en meget voldsom oplevelse. Afstanden mellem skibet og redningsflåden skiftede konstant fra nul til seks meter, og der kunne være op til tre meters højdeforskel. Det var mørk nat, og vinden piskede hele tiden vandskum gennem luften. Vi vidste, at vi kun havde én chance for at gøre det rigtigt. Hvis vi var faldet i vandet, så havde vi ikke overlevet.

Vil blive ved med at fortælle historien

Det er knap to uger siden, at parret blev bragt i sikkerhed på øen Tonga. Selvom de slap uskadte fra ulykken, sidder den voldsomme oplevelse stadig i kroppen.

Som rigtig mange siger, og vores ældste datter siger til os: Du skal blive ved med at fortælle historien mor

Lene Egtved

- Som rigtig mange siger, og vores ældste datter siger til os: "Du skal blive ved med at fortælle historien, mor, for det er den eneste måde, du kommer videre på. For hver gang du får fortalt den, finder den en bedre plads indeni dig".

Artiklen fortsætter under billedet.

Private fotos fra Line og Kim David Egtveds jordomrejse. Foto: Privat foto

Derudover håber parret, at hvis de fortæller deres historie, så kan det gøre en forskel for andre:

- Vi vil gerne inspirere andre sejlere til at gentænke sit sikkerhedsniveau og vurdere, om det er godt nok, eller om man kan gøre det lidt bedre. Hvis den tankegang kan få reddet nogle menneskeliv, så synes jeg, det har været det værd, siger Kim David Egtved.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App