Dansk families turistbåd sank - kaptajnen ville redde sig selv

En idyllisk bådtur på Adriaterhavet blev til et mareridt for en familie fra Nykøbing Falster. Nu advarer de andre turister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det havde egentlig været en skøn ferie for familien Lund fra Nykøbing Falster. Thomas Lund, hans kone Lise Lund og deres fire børn var taget på ferie i Kroatien sammen med Lises brors familie.

Da svogeren en dag præsenterede familierne for en bådtur til tre små øer i Adriaterhavet, var alle med på idéen.

quote Da de trækker ankeret op, hører vi et ret stort brag

Maja Lund

Langs vandet i kystbyen Trogir står flere små boder, der reklamerer med idylliske ture med lækker mad, og badning i blå laguner. Familien lod sig friste af tilbuddet, og det meste af turen var da også en dejlig oplevelse, husker familiens ældste barn, den 17-årige Maja Lund. 

- Vi nåede ud til alle tre øer. Det var en fantastisk tur, og det var rigtig hyggeligt. Vi fik lov at springe fra båden ned i det krystalklare vand, husker hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Familiens glade børn poserer om morgenen inden ulykken.
Familiens glade børn poserer om morgenen inden ulykken. Foto: Privat

Et pludseligt brag

På billeder og video ser man glade børn, der poserer for kameraet, griner og springer i det krystalklare vand.

Men på ganske kort tid forvandles den dejlige sejltur til en oplevelse, som her en uge senere stadig giver familien en klump i halsen. Efter at have besøgt den sidste ø, skal bådens anker trækkes op. Men noget går galt. 

- Da de trækker ankeret op, hører vi et ret stort brag i bagenden af båden, hvor vi sidder, husker Maja Lund.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Privat

Familierne er trætte efter en lang dag fyldt med oplevelserne. Derfor ligger flere og småhviler sig over et bord bagerst i båden. Men pludselig prikker Majas fætter til hende. 

quote Kaptajnen farer forvirret rundt, og så siger han "I know what it is. I can fix it. No panic"

Thomas Lund

- Maja, prøv at se hvor meget vand, der er hernede, siger fætteren og peger ned i båden

Artiklen fortsætter under billedet

17-årige Maja var selv skræmt, men måtte holde hovedet koldt for at beskytte sin ene lillebror.
17-årige Maja var selv skræmt, men måtte holde hovedet koldt for at beskytte sin ene lillebror. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

"I can fix it. No panic"

Maja kan hurtigt konstatere, at der er alt for meget vand i bunden af båden, og at det kommer nedefra. Hun finder sin far, Thomas Lund, og de aftaler, at de straks vil sige det til skibets kaptajn. 

- Derfra går det utroligt stærkt. Det er som et badekar, der bliver fyldt ret hurtigt ud, husker Thomas Lund.

Besætningen farer rundt og råber til hinanden på kroatisk, mens de 28 turister blive forsøgt gennet op i forenden på den lille båd. 

- Kaptajnen farer forvirret rundt, og så siger han "I know what it is. I can fix it. No panic". På os virker det altså som om, at den, der er mest panisk, er kaptajnen, siger Thomas Lund.

quote Vi stod bare og tænkte "han beder dem vel ikke om sejle væk? Hvad sker der?"

Maja Lund

Efter nogle minutter er der så meget vand i båden, at familierne tydeligt kan se, at den er helt gal. Et stykke ude i vandet kan de se store luksusyachter, og passagererne på båden forsøger at slå alarm ved at råbe og vifte med armene. Besætningen på yachterne tror først, at de blot vil hilse, men da de ser, at børnene er paniske og græder, vender luksusyacherne og sejler hen mod den synkende båd.

Kaptajnen vil sende redningsbåde væk

Fra den ene yacht kastes et reb, som Maja Lund og hendes fætter Magnus griber. Men bedst som de er ved at binde rebet fast til båden, kommer kaptajnen løbende, hvorefter han råbende binder rebet op og kaster det tilbage mod yachten.

På det tidspunkt er Maja Lund helt lamslået over kaptajnens opførsel.

- Han står og råber og signalerer til kaptajnerne på de andre skibe, at de skal sejle væk. Vi stod bare og tænkte "han beder dem vel ikke om sejle væk? Hvad sker der?", husker Maja Lund.

quote Han ville forlade alle os turister på båden

Thomas Lund

De voksne forsøger at bevare roen, men stemningen er så anspændt, at flere af børnene er rædselsslagne - og pludselig beslutter kaptajnerne på luksusyachterne, at de ikke vil lytte til kaptajnen på familien Lunds båd.

- De er fuldstændig ligeglade med, hvad vores kaptajn har gang i, og sætter både i vandet og sejler hen til os. Der er en kraftig ordudveksling, som vi ikke forstår, men det er ikke pæne gloser, siger Thomas Lund.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan så båden ud inden ulykken. Der var 28 ombord på turen, men familien Lund ved ikke, hvor mange båden reelt måtte have med.
Sådan så båden ud inden ulykken. Der var 28 ombord på turen, men familien Lund ved ikke, hvor mange båden reelt måtte have med. Foto: Privat

Forsøgte at redde sig selv først

Der bliver råbt "children first", da den første båd ankommer og Maja Lund, får hjulpet sin lillebror Nikolaj i redningsbåden - uden sine forældre eller de andre søskende.

Parrets tvillinger kommer ombord på en anden redningsbåd, men der er stadig mange turister ombord på den synkende båd.

quote Jeg blev så gal over kaptajnens reaktioner midt i en krisesituation

Thomas Lund

- Gudhjælpemig om ikke kaptajnen prøver at komme ombord og siger, "we go to land to get help". Han ville forlade alle os turister på båden, siger en forarget Thomas Lund.

Kaptajnens forsøg på at redde sig selv før turisterne bliver dog pure afvist af styrmanden på redningsbåden.

Artiklen fortsætter under billedet

Båden da Maja Lund blev reddet. Thomas Lund var den sidste, der forlod båden. Kort efter var den helt sunket.
Båden da Maja Lund blev reddet. Thomas Lund var den sidste, der forlod båden. Kort efter var den helt sunket. Foto: Privat

Få minutter fra at synke

Efterhånden er båden så fyldt op med vand, at den er tæt på at krænge over, husker Thomas Lund. Han står derfor med et ben i hver side af båden for at forsøge at holde den vandret. Imens iler adskillige både til for at redde de sidste tilbageværende turister. 

Thomas Lund er den sidste, der går fra den synkende båd, og da han er reddet ombord på en speedbåd, kan han se, hvordan deres båd blot få minutter senere er sunket helt.

Familien blev alle reddet i land på forskellige både, og da de samles igen, er det i første omgang lettelsen over, at alle overlevede, der fyldes hos Thomas Lund. Men kort efter kom en anden følelse frem.

- Da vi kom ind til kajen og blev genforenet og fik grædt og krammet, så fik jeg følelsen af vrede. Jeg blev så gal over måden, det var håndteret på. Jeg blev så gal over kaptajnens reaktioner midt i en krisesituation, siger Thomas Lund med tydelig frustration i stemmen.

Fire redningsveste til 28

Var ulykken sket et kvarter tidligere, havde de være mange kilometer ude i Adriaterhavet - og hjælpen havde været meget længere under vejs. I dag er Thomas Lund rystet over tanken om, hvor galt det kunne have været gået.

- Min kone spørger på et tidspunkt efter redningsveste. Kaptajnen finder dem frem, og vi tæller fire - og der er 28 mennesker om bord, siger Thomas Lund. Båden var i øvrigt kun godkendt til 16 passagerer. 

quote Han rendte rundt og virkede som om, han bekymrede sig mere om sin båd end om turisternes liv

Thomas Lund

Flere medier har siden ulykken fortalt familien Lunds historie. Men Thomas Lund understreger, at de ikke står frem for selv at få deres 15 minutes of fame, men fordi deres budskab er vigtigt.

- De her kaptajner sejler tilsyneladende med store overlæs for profittens skyld. Men det skal ikke være på bekostning af turisters liv, siger han.

- Manden havde ingen skibsradio. Han havde fire redningsveste til 28 mennesker, og han rendte rundt og virkede som om, han bekymrede sig mere om sin båd end om turisternes liv, siger Thomas Lund.

Han opfordrer derfor alle turister til at være yderst forsigtige, når de tager sydpå og får lyst til en bådtur. Først og fremmest anbefaler han, at man spørger kaptajnen til sikkerheden på båden og sikrer sig, at der er redningsveste nok til alle på båden. 

Thomas Lund har efterfølgende meldt kaptajnen til den lokale søfartsmyndighed, som har besigtiget båden og involveret de relevante myndigheder. Han håber, at ulykken vil få konsekvenser for kaptajnen, som til stor forundring for familien blev hyldet som redningsmand i kroatiske medier.

- Det var overhovedet ikke kaptajnens fortjeneste. Det var de snarrådige kaptajner på de andre både, der tog initiativet og sagde, at de ikke kunne vente længere, og at de turister skulle fra borde.


Nyhedsoverblik