Dyrlæge advarer om farlig hundesygdom - især udbredt i Odsherred

En lokal dyrlæge advarer om dødelig hundesygdom, der spreder sig i sommerhusområde. Især Odsherred er ramt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pindene skal transporteres, græsset skal undersøges og boldene skal gribes og bides i.

Hvis du er hundeejer, ved du, at din firbenede ven propper lidt af hvert i munden i løbet af en dag.

Desværre kan der sidde små inficerede snegle på de ting fra naturen, der ender i din hunds mund, og det kan i værste tilfælde ende med at tage livet af din hund.

quote Det kan give et bredt udvalg af forskellige symptomer

Vibeke Lassen, dyrlæge på Odsherreds Dyrehospital

De små snegle, som din hund optager i kroppen, kan nemlig føre til sygdommene hjerteorm og lungeorm.

- Det kan give et bredt udvalg af forskellige symptomer, og rigtig mange af hundene går faktisk rundt uden symptomer. For det første holder det smitten kørende, fordi de så kan smitte andre hunde gennem deres afføring. For det andet kan de risikere lige pludselig at falde om med eksempelvis et hjertestop, forklarer Vibeke Lassen, der er dyrlæge på Odsherreds Dyrehospital.

Stort smittetryk blandt hunde i Odsherred

Sygdommen blev opdaget for små 20 år siden og var oprindeligt et Københavnerfænomen. I mange år har Odsherred dog været det område i Danmark, hvor der konstateres næstflest tilfælde af smitte.

Læs også
Folk valfarter til sommerhusområder - går i eksil under coronakrisen
Læs også
Folk valfarter til sommerhusområder - går i eksil under coronakrisen

Da mange i disse måneder valfarter til sommerhusene i Odsherred på grund af Corona, understreger Vibeke Lassen derfor nu, hvor vigtigt det er, at hundeejere sørger for at få deres hunde tjekket for de smitsomme parasitter et par gange om året.

- Vi har den her store mængde af hunde i et stort sommerhusområde. Det betyder jo, at når året er gået, så har der været rigtig mange hunde på besøg i Odsherred fra rigtig store dele af Danmark og verden, og det gør jo selvfølgelig, at der er et stort smittetryk her, forklarer hun.

Smitten spredes via snegle

Vibeke Lassen opfordrer derfor hundeejere til at få testet deres hund for hjerte- og lungeorm et par gange om året.

- Smitten spredes via snegle. Sneglen spiser hundeafføring fra en inficeret hund, og hvis en anden hund får den snegl i munden, og det kan være helt små snegle, er parasitterne og smitten videre, fortæller Vibeke Lassen.

quote Smitten spredes via snegle

Vibeke Lassen, dyrlæge på Odsherreds Dyrehospital

- For at få hjerteorm eller lungeorm skal man optage en snegl. Derfra går der to måneder, før den er synlig i en prøve.

Den bedste måde at teste for hjerteorm og lungeorm på er via afføring. Man skal have én prøve fra hver dag tre dage i træk. Hvis man er en syg hund, og man kan have symptomer relateret til hjerteorm, kan man også klare det med en blodprøve. Blodprøven kan dog ikke finde lungeormen, og derfor er afføringsprøven mest sikker, da man så kan teste for begge slags orm.

Hjerteorm kan forårsage store skader 

Lungeormen befinder sig i lungerne, så de giver en form for lungebetændelse skabt af parasitter.

- Hunde med lungeorm vil typisk få øget træthed. Måske hoster de, og måske går de og rømmer sig. De kan blive mere forpustet, og de har måske ikke lige så meget lyst til at gå lange ture. Altså ting der relaterer sig til, at lungerne ikke bliver iltet, og at man ikke får luft nok ned, siger dyrlæge Vibeke Lassen.

- Hjerteormene sidder i blodkarrene til lungerne, så de kan give de samme symptomer som lungeorm. Men de sidder også i de store blodkar til hjertet og i hjertekamrene, og derinde kan de lave en masse unoder.

Daisy og alba 3
Læs også
Fødevarestyrelsen kræver to hundehvalpe aflivet - Dyreværnet er i chok
Daisy og alba 3
Læs også
Fødevarestyrelsen kræver to hundehvalpe aflivet - Dyreværnet er i chok

Hunde med hjerteorm kan få symptomer som hjerteproblemer, blodpropper, hjerneblødninger og andre blødninger generelt, fordi hjerteorm på nogen hunde medfører, at blodet ikke kan størkne. Hjerteorm kan også medføre mavetarmproblemer.

quote Man skal huske at samle hundens afføring op, for det er derigennem at sygdommen overføres til andre hunde

Vibeke Lassen, dyrlæge på Odsherreds Dyrehospital

Hvad kan man gøre som hundeejer?

- Man skal huske at samle hundens afføring op, for det er derigennem at sygdommen overføres til andre hunde. Man skal være lidt obs på sin hund, når den er ude at gå tur, så den ikke går og piller alt muligt op fra jorden. Og så skal man teste den en til to gange om året.  

- Hvis man kommer til et område som Odsherred, så er det godt at vide, at det er en risikozone, så man kan få den testet.


Nyhedsoverblik