Fødevarestyrelsen kræver to hundehvalpe aflivet - Dyreværnet er i chok

Fødevarestyrelsen har afgjort, at to hundehvalpe fra Serbien skal aflives på grund af fare for hundegalskab. Dyreværnet kritiserer afgørelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Historien om de to hundehvalpe Daisy og Alba fra Serbien, der skal aflives, har fået Dyreværnet op i det røde felt.

De to 14 uger gamle hvalpe af racen Shih Tzu sidder lige nu i karantæne på Dyreværnets internat i Rødovre, og Fødevarestyrelsen har netop afgjort, at de skal aflives.

- Jeg forstår slet ikke, hvorfor disse uskyldige små væsener skal lade livet, siger Rikke Christensen-Lee, der både er dyrlæge og direktør hos Dyreværnet.

- Hvalpene er sunde og raske og bliver holdt i karantæne her hos os.

Dyreværnet vil ikke aflive hundehvalpene, og derfor har Fødevarestyrelsen nu meldt dem til politiet.

Kom ind ved grænsen i Gedser

De to hundehvape er kommet ind i landet ved grænsen i Gedser. Her blev de taget i grænsekontrollen, og den kvinde, der har importeret dem, fik påbud om at køre dem retur. Otte dage senere blev de dog set som værende til salg i Den Blå Avis otte dage senere, og så kørte politiet ud for at beslaglægge dem.

Nu har Fødevarestyrelsen så afgjort, at de skal aflives, fordi styrelsen vurderer, at hvalpene er til fare for folkesundheden, idet de måske bærer den livsfarlige sygdom rabies.

Hvad er rabies?

quote Vi har for mange udenlandske hunde i Danmark, der render frit rundt, hvor der ikke er nogen, der så meget som løfter et øjenbryn

Rikke Christensen-Lee, dyrlæge og direktør hos Dyreværnet

Det undrer Dyreværnets direktør sig over.

- Vi har for mange udenlandske hunde i Danmark, der render frit rundt, hvor der ikke er nogen, der så meget som løfter et øjenbryn. Det her virker bare som at lave en storm i et glas vand og gribe det an helt bagvendt, når man vælger, at to hundehvalpe, der er i sikker forvaring og ikke udgør en risiko, skal aflives. Det virker bare meningsløst, siger Rikke Christensen-Lee.

Men der er ifølge dyrlæge og chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, en særlig årsag til afgørelsen.

- Det skyldes, at der er fælles EU-regler på det her område, og at de her hunde er kommet ulovligt ind uden nogen former for papir. EU har en liste over det, man kalder tredjelande (lande uden for EU, red.), og Serbien er et af de lande, hvor man ikke mener, at situationen er under kontrol, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dyreværnet modtog den 25. september Daisy og Alba, to 10-uger gamle Shih Tzu hvalpe, som er beslaglagt af det nye dyrepoliti (Specialenhed for dyrevelfærd Øst).
Dyreværnet modtog den 25. september Daisy og Alba, to 10-uger gamle Shih Tzu hvalpe, som er beslaglagt af det nye dyrepoliti (Specialenhed for dyrevelfærd Øst). Foto: Dyreværnet

Hvalpene er kommet til Danmark med bus fra Serbien og har ingen rabiesvaccination.

Dyreværnet uenig i risiko for smittefare

EU har særlige krav for import af hunde, katte, fritter og fugle fra tredjelande.

Hunde og katte, der tages med ud af EU til et ikke-listet tredjeland for eksempel, skal have foretaget en rabies-antistoftitreringstest mindst 30 dage efter rabiesvaccinationen for at kunne komme til Danmark.

Derfor har Fødevarestyrelsen vurderet, at de to hundehvalpe skal aflives, da det er uvist, om de bærer sygdommen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hvalpene, Daisy og Alba, er kommet til Danmark med bus fra Serbien og har ingen Rabies vaccination.
Hvalpene, Daisy og Alba, er kommet til Danmark med bus fra Serbien og har ingen Rabies vaccination. Foto: Dyreværnet

- Det er jeg som dyrlæge fuldstændig uenig i. Det er jeg baseret på en rapport fra Veterinærstyrelsen i Serbien i 2018, som viser, at de ikke har påvist rabies i to år. De har haft en ræv med det i 2017, siger Rikke Christensen-Lee fra Dyreværnet.

- Det er rigtigt, at de har haft problemer med rabies i Serbien før 2010, men så startede de et program med oral vaccination, hvor de kastede en masse godbidder med vacciner ned fra himlen fra fly, og det har fået styr på den risiko, der var for rabies i Serbien. Derfor synes jeg, at det er formålsløst at slå så hårdt ned på de her hvalpe, som sandsynligvis ikke har sygdommen.

Men Fødevarestyrelsen anerkender ikke en rapport fra Serbien som valid dokumentation.

- En af årsagerne til, at Serbien er på EU's liste er, at EU har vurderet, at de tiltag, der laves i Serbien, ikke er acceptable og veldokumenterede, siger Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen.

Hvalpe kan komme i karantæne i fire måneder

Dyreværnets er dog enige i, at der skal sættes skarpt ind mod den ulovlige og risikable handel med hunde. Men ikke via aflivning. Dyreværnet mener, at alle hvalpe uden rabiesvaccination skal placeres i forsvarlig karantæne, til smitterisikoen er væk.

quote Jeg mener bare, at de skal være i karantæne i fire måneder, og hvis de ikke har haft kliniske tegn på sygdommen, så er de jo ikke bærer af sygdommen

Rikke Christensen-Lee, dyrlæge og direktør hos Dyreværnet

- Jeg mener bare, at de skal være i karantæne i fire måneder, og hvis de ikke har haft kliniske tegn på sygdommen, så er de jo ikke bærer af sygdommen. Og så synes jeg, de skal adopteres til et ordentligt hjem og have et godt liv, siger Dyreværnets direktør, Rikke Christensen-Lee.

Men det er for risikotungt, mener Fødevarestyrelsen.

- Vi mener ikke, det er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt, at de skal i karantæne i fire måneder i så ung en alder. Man får nogle hunde ud af det, som ikke kan bruges til noget bagefter. De vil aldrig kunne socialiseres til nogle familier efterfølgende, siger chefkonsulent Stig Mellergaard.

- Vi kender ikke deres herkomst, og derfor er der en risiko for, at de har rabies. Hvis de går hen og udvikler rabies, er det jo en katastrofe for dem, der har været med til at håndtere dyrene hen ad vejen, men også for andre dyr, de har været i nærheden af.

Rabiesvaccination