Dropper parkeringsvagter: - Vi kan ikke se andre muligheder, hvor vi skal finde pengene

Fra nytår dropper Odsherred Kommune p-vagterne efter en politisk beslutning. Det møder kritik fra blandt andre politiet og handelsstandsforeningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er som altid fyldt med masser af gæster i Nykøbing Sjælland, nu hvor kalenderen siger uge 29. Det betyder samtidig, at der er rift om byens parkeringspladser.

Det kan Niels Poulsen godt skrive under på, som er sommerhusgæst fra Frederiksberg.

- Jeg har brugt en halv time på at finde en plads i dag. Det er jo svært nok, siger han.

quote Jeg har brugt en halv time på at finde en plads i dag. Det er jo svært nok

Niels Poulsen, sommerhusgæst, Frederiksberg

Også Camilla Willby-Mokist fra Roskilde bemærkede, at der var kamp om pladserne i Rørvig, da hun besøgte byen på cykel.

- Vi var i Rørvig på cykel og så godt kaosset derude. Og det er forfærdeligt. Det er jo et kaos. Men det er jo klart, at i de her få uge, hvor der er rigtig mange turister så bliver der kaos.

Artiklen fortsætter under billedet.

Niels Poulsen fra Frederiksberg har svært ved at finde en parkeringsplads i højsæsonen i Nykøbing Sjælland.
Niels Poulsen fra Frederiksberg har svært ved at finde en parkeringsplads i højsæsonen i Nykøbing Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Skal aflevere 70 procent til staten

Nu har byrådet besluttet, at der fra det nye år ikke længere skal være nogen parkeringsvagter til at kontrollere de kommunale parkeringspladser i Odsherred Kommune.

quote Det er ikke en optimal løsning i de måneder, hvor der er sommerhandel og rigtig mange mennesker. Det er det ikke, men vi kan ikke se andre muligheder, hvor vi skal finde pengene

Thomas Nicolajsen (Rad. V.), viceborgmester, Odsherred Kommune

Efter en ny lov skal kommunerne aflevere 70 procent af deres parkeringsindtægter og afgifter til staten. Førhen var andelen kun på 50 procent.

Det betyder, at det fremover vil koste Odsherred Kommune 100.000 kroner om året at have parkeringsvagter ansat.

Viceborgmester Thomas Nicolajsen (Rad. V.) erkender, at politikernes beslutning ikke er den bedste løsning. Men det er nødvendigt.

- Det er ikke en optimal løsning i de måneder, hvor der er sommerhandel og rigtig mange mennesker. Det er det ikke, men vi kan ikke se andre muligheder, hvor vi skal finde pengene, siger han.

Parkeringsvagt
Læs også
Odsherred afskaffer p-kontrol - politikere vil nu se reglerne efter
Parkeringsvagt
Læs også
Odsherred afskaffer p-kontrol - politikere vil nu se reglerne efter

Politi: Vi har ikke tid til at udskrive bøder

Beslutningen møder kritik fra flere steder.

For eksempel er man hos Midt - og Vestsjællands Politi ikke tilfredse med beslutningen i Odsherred. Deres mandskab vil være den eneste myndighed, der fremover kan udskrive parkeringsafgifter.

quote De ressourcer, vi har, vil jeg jo allerhelst bruge de steder, hvor jeg kan være med til at forhindre, at der sker nogle færdselsuheld

Peter Stryhn, leder, færdselsafdeling, Midt- og Vestsjællands Politi

Men den slags opgaver har politiet slet ikke tid til, lyder det fra Peter Stryhn, som er leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestsjællands Politi.

- De ressourcer, vi har, vil jeg jo allerhelst bruge de steder, hvor jeg kan være med til at forhindre, at der sker nogle færdselsuheld. Vi vil være med til at sikre, at folk ikke kommer til skade i trafikken, siger han og fortsætter:

- Og der må vi sige at køre ud og sætte en parkeringsafgift, det er måske ikke lige det, der er med til at redde menneskeliv i trafikken.

Du kan i videoen herunder høre, hvorfor politiet ikke er glade for, at Odsherred dropper p-vagterne.

Peter Stryhn fra Midt- og Vestsjællands Politi er ikke tilfreds med, at Odsherred dropper p-vagterne. Politiet er nemlig de eneste, der er så kan udskrive p-bøder, og det har de ikke tid til. 

På Lolland gav manglen på vagter problemer

I Lolland Kommune har de tidligere droppet de dyre parkeringsvagter. Men det resulterede i erfaringer med lidt for mange af de generende parkeringer.

Læs også
Kommunaldirektør om nedskæringer: Det er vores opgave at overholde budgettet
Læs også
Kommunaldirektør om nedskæringer: Det er vores opgave at overholde budgettet

Derfor indførte kommunen for godt et år siden parkeringsvagter igen i håb om en bedre parkeringskultur. Og spørger man Henrik Høegh (V), som er næstformand i økonomiudvalget i Lolland Kommune, har det hjulpet.

- Der var for mange generende parkeringer – ikke mindst i vores smalle hovedgader i byerne. Det er jo parkeringer foran hæveautomater, foran apoteket og bageren, når der i øvrigt var parkeringspladser 50 meter væk. Så vil vi gerne have ændret den kultur. Og det ser ud til nogenlunde at være lykkedes, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vagn Ytte Larsen (S), næstformand, Miljø- og Klimaudvalg, Odsherred Kommune.
Vagn Ytte Larsen (S), næstformand, Miljø- og Klimaudvalg, Odsherred Kommune. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Kun én stemte imod

Da byrådet skulle tage stilling til beslutningen om at droppe parkeringsvagterne, stemte kun én imod.

Det var Vagn Ytte Larsen (S), som er næstformand i Odsherreds Miljø- og Klimaudvalg.

Han frygter netop ulovlige parkeringer på stribe, og at det blandt andet vil gå ud over byens ældre borgere.

- De ældre har somme tider rollator, og andre har kørestole, og de skal kunne komme forbi. Også barnevogne skal kunne komme forbi. Og den del af det hører også til parkeringen - at de (parkeringsvagterne, red.) sørger for, at man parkerer lovligt. Og det mangler vi også. Så der er meget, der kommer til at mangle, siger han.

111201_varmestue_naestved_2.jpg
Læs også
Kommune opdager endnu et millionunderskud på budgettet
111201_varmestue_naestved_2.jpg
Læs også
Kommune opdager endnu et millionunderskud på budgettet

I den lokale handelsstandsforening, Nykøbing Sjælland Handel og Erhverv, er de også bekymrede.

De er blandt andet bekymrede for, om der fremover vil være nok parkeringspladser til sommerens mange turister, hvis parkeringsvagterne spares væk. Det fortæller formand Martin Reimer.

- Jeg tror da, at der kan være kunder, som så siger: ”Så gider man ikke køre til Nykøbing, fordi man ved, man ikke kan få en parkeringsplads”. Og det vil så gå ud over vores salg her i byen, så det er vi selvfølgelig kede af, siger han.

Må vende hver en femøre

Viceborgmesteren i Odsherred Kommune, Thomas Nicolajsen (Rad. V.), forstår godt bekymringerne. Men det er økonomien, der er afgørende.

- Det er sådan set lige meget, hvor det er. Vi er nødt til at vende hver en femøre for at finde plads til de varme hænder, som vi skal bruge og til andre kommunale opgaver.

Viceborgmesteren og Niels Poulsen, som var inde at handle i Nykøbing Sjælland, håber nu, at politikerne på Christiansborg vil se på sagen, så reglerne bliver gjort mere rimelige.

For alternativet med, at der ingen p-vagter er på gaden, er ikke godt.

- Det bliver meget værre. Jeg kommer her hele året. I lavsæsonen er det jo nemt at komme til, så kan man slække en lille smule på reglerne. Men i højsæsonen vil jeg sige, der er det jo helt umuligt at parkere inde i byen i Nykøbing Sjælland, siger Niels Poulsen.


Nyhedsoverblik