¨

Kommune opdager endnu et millionunderskud på budgettet

Værestedet Varmestuen i Næstved er et af de steder, der er ramt af en spareplan på 14 millioner kroner indenfor det sociale område. Nu er der opdaget endnu et underskud i budgettet på over fem millioner kroner. Foto: TV ØST

Budgetkontrol afdækker endnu et underskud på over fem millioner kroner indenfor det sociale område i Næstved.  

Det er kun to måneder siden, at Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune måtte gennemføre en større spareplan på omkring 14 millioner kroner på en lang række områder indenfor det sociale område. Det skete fordi administrationen i en budgetkontrol opdagede, at budgettet var overskredet med flere millioner kroner.

Nu har den endnu en budgetkontrol konstateret endnu et underskud, denne gang på 5,4 millioner kroner.

Underskuddet fordeler sig på fire områder. Indenfor ældre og handicap er beløbet 537.000 kroner, på ældreområdet drejer det sig om 1,8 millioner kroner, sundhedsområdet har brugt to millioner kroner for meget, og handicap og psykiatri har et merforbrug på 1,6 millioner kroner. 

Budgetlægning er "pivsvær"

Til Sjællandske siger centerchefen for Center for Handicap og Psykiatri, at budgetlægningen er pivsvær, fordi området er uforudsigeligt, men at han ikke forventer flere overraskelser i den størrelsesorden.

Ifølge Sjællandske vedtog Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i marts så store besparelser, at denne måneds underskud ikke får nye konsekvenser. 

Konsekvenserne af den store sparerunde i marts rammer blandt andet værestedet Varmestuen i Næstved, der er den eneste varmestue i byen, som er et værested for hjemløse og misbrugere af stoffer, alkohol eller medicin.

Varmestuen skal i år spare 250.000 kroner, og næste år skal der spares 500.000 kroner.

Besparelser rammer de allersvageste

Besparelserne førte i marts til heftig debat, fordi de ramte nogle af de allersvageste borgere. Til TV2 ØST fortalte, centerleder for Center for Socialt Udsatte, Anne-Mette Kistrup, at besparelser på 12-13 procent på budgettet ville få betydning for både åbningstider og medarbejdertider i varmestuen. 

Michael Perch (S), der er udvalgsformand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune, forsvarede spareplanen med, at det er muligt at bruge frivillige kræfter.

- Vi vil gerne benytte frivillige i højere grad til nogle af de aktiviteter med madlavning med borgerne og ture ud af huset, sagde han i marts til TV2 ØST. 

Se TV2 ØST´s indslag om konsekvenserne af besparelserne i Varmestuen fra marts her: 

01:59 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App