Vil ikke have guldramme på kunstværk - nu stævner Thomas Kluge menighedsråd

Menighedsrådet har besluttet at gemme kirkemalerierne væk, indtil der kommer en afgørelse i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En påført guldkant på to kirkemalerier har nu fået kunstneren Thomas Kluge til at stævne menighedsrådet i Sct. Peders Kirken i Næstved.

- Jeg tænker selvfølgelig, at de (menighedsrådet, red.) skal føre malerierne tilbage til deres udgangspunkt. Altså som de så ud, siger Thomas Kluge.

Advokat Klaus Jensen har derfor på kunstnerens vegne indgivet en begæring om nedlæggelse af forbud efter retsplejelovens paragraf 411, et såkaldt fogedforbud.

Læs også
Strid om kirkemalerier fortsætter: - Jeg er rasende
Læs også
Strid om kirkemalerier fortsætter: - Jeg er rasende

- Det er et foreløbigt retsmiddel. Hvis man kan se, at man står foran en krænkelse, som vil blive offentliggjort, så kan man få nedlagt forbud mod, at man offentliggør det, lyder det fra Klaus Jensen.

Helt konkret betyder det, at fogedretten nu har mulighed for at køre ud sammen med politiet og sørge for, at malerierne ikke bliver vist offentligt. Klaus Jensen har dog allerede orienteret menighedsrådet om begæringen og samtidig bedt dem om ikke at offentliggøre malerierne, hvilket menighedsrådet er gået med til.

- Hvis de først har offentliggjort det, og pressen har stået og fotograferet det hele, så har krænkelsen fundet sted. Hvis det så viser sig, at de taber sagen senere, så bliver det endnu værre, forklarer advokaten.

Klaus Jensen oplyser, at menighedsrådet vil holde lågerne til malerierne lukkede, indtil der foreligger en retslig afgørelse. I løbet af de næste uger vil retten behandle sagen.

Køber ikke ophavsretten

Når man køber et kunstværk, forholder reglerne sig sådan, at man køber et eksemplar af værket, men ikke ophavsretten. Det forklarer professor i medieret ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller.

Et nærbillede af maleriet til Sct. Peders kirke.
Et nærbillede af maleriet til Sct. Peders kirke. Foto: Thomas Kluge

- Ophavsretten består af to hovedingredienser. Dels det, man kalder eneretten, dels de ideelle rettigheder, som er navngivningsretten og respektretten. Det betyder, at man som udgangspunkt ikke må ændre i andre kunstneres værker på en krænkende måde, siger Sten Schaumburg-Müller.

Hvornår noget er krænkende er ifølge professoren svært at sige. Men udgangspunktet er, at man ikke må ændre i andres værker.

- Jeg vil ikke sige noget om, hvordan sådan en sag vil falde ud. Det kræver en nærmere vurdering af kunstværket før og efter ændringen. Men at der er sådan en rettighed, det er der ingen tvivl om, og at den er relevant i denne her situation, det er der heller ingen tvivl om.

Kan forpligtes til at fjerne guldkanter

Ifølge advokat Klaus Jensen kan menighedsrådet, hvis Thomas Kluge får medhold i sagen, forpligtiges til at fjerne guldkanterne. I den forbindelse kan kunstneren samtidig insistere på, at en professionel udfører arbejdet. Derudover kan han også bede om en erstatning for at krænke værket.

- Hvis Thomas Kluge får medhold på min begæring, og menighedsrådet ikke vil acceptere det og mener, at de har ret til at gøre det, så kommer der er en retslig afgørelse omkring det, og den forventer jeg, at Thomas Kluge vil få medhold i. Nemlig, at det forbydes menighedsrådet at offentliggøre værket i ændret form, siger advokaten.

Thomas Kluge understreger, at han flere gange har afvist, at der skulle laves guldkanter på kunstværkerne.

Læs også
Kongelig kunstmaler truer kirke med sagsanlæg: - Det er helt forkert
Læs også
Kongelig kunstmaler truer kirke med sagsanlæg: - Det er helt forkert

- Jeg synes, jeg både rent teologisk har forklaret grundene til, at de låger ser ud, som de gør, og jeg har også fortalt, at der er en fysisk grund til det. Og det ved menighedsrådet og præsterne, men det har de ikke villet forholde sig til, udtaler Thomas Kluge.

Kunstneren håber alligevel på, at malerierne på et tidspunkt kommer op igen på deres rette plads på orglet i Sct. Peders Kirken – dog med deres oprindelig udseende.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra menighedsrådet, men forgæves. Formanden bekræfter dog over for TV2 ØST, at de har valgt at skjule malerierne, indtil det bliver besluttet, om der nedlægges fogedforbud eller ej.


Nyhedsoverblik