Strid om kirkemalerier fortsætter: - Jeg er rasende

Menighedsrådet i Sct. Peders Kirken i Næstved har besluttet at påføre guldkanter på et kunstværk leveret af Thomas Kluge, men det vil kunstneren ikke være med til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal der guldkant eller ej på to kirkemalerier? 

Det har længe været omdrejningspunktet for en konflikt mellem kunstneren Thomas Kluge og menighedsrådet i Sct. Peders Kirken i Næstved.

Men nu har menighedsrådet taget en beslutning. På et menighedsrådsmøde den 10. maj har de nemlig besluttet, at de vil påføre en guldkant til malerierne.

quote Jeg er rasende

Thomas Kluge, kunstner

Og det bliver ikke vel modtaget hos Thomas Kluge. 

- Jeg er rasende, siger han. 

Thomas Kluge har leveret to malerier til lågerne på kirkens rekonstruerede svaleredeorgel. Og han mistænker, at malerierne er ved at blive sat op lige nu. 

Kirken er i øjeblikket lukket på grund af håndværkere, og da Thomas Kluge forsøger at tjekke, om hans kunstværker bliver hængt op, blev han afvist. Men ved at kigge ind ad vinduerne på kirken kan han se, at malerierne har fået guldkant på.

- Enten skal de lægge sag an mod mig, for at jeg har taget dem (malerierne, red.), ellers skal jeg lægge sag an mod dem, siger Thomas Kluge.

Det er Johannes Otto Wroblewskis Fond, der har betalt for kunstværket til kirken i Næstved. Fonden er målrettet byggeri af orgler i kirker.

Flertal for guldkant

Formand for menighedsrådet Lene Cortz Pedersen skriver i en sms til TV2 ØST, at hun kan bekræfte, at der på det seneste rådsmøde var flertal for, at der skulle guldkant på malerierne. 

Læs også
Kongelig kunstmaler truer kirke med sagsanlæg: - Det er helt forkert

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentar fra menighedsrådet til beslutningen. Men ifølge Thomas Kluge har han aldrig godkendt nogen guldkant. 

- Man må ikke ændre på et værk. Og det har hele tiden været mit krav, at der ikke skulle guld på, det har jeg hele tiden sagt, siger han.

Et nærbillede af maleriet til Sct. Peders kirke.
Et nærbillede af maleriet til Sct. Peders kirke. Foto: Thomas Kluge

Ødelægger kunstværket

Thomas Kluge mener, det ødelægger kunstværket, at der kommer en guldkant på malerierne. 

Blandt andet fordi guldet vil lyse op i billedet, og dermed ændre den måde, som farverne i maleriet fremstår. 

Læs også
Kunstmaler offentliggør omstridt kunstværk efter ultimatum

Det betyder helt konkret noget i forhold til den kjole med guldbroderier, som motivet af jomfru Maria har på. Bruges der rigtigt guld på billedet, så vil de komme til at virke som gule, siger han.

Flere gange har Thomas Kluge derfor meget kraftigt afvist, at han vil have guldkant på sit kunstværk.