Venstre banket på plads af byrådet

En lille besparelse på børneområdet udløste maratondebat i Næstved Byråd med beskyldninger om forligsbrud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der blev talt med store bogstaver i Næstved Byråd tirsdag aften.

En besparelse på 2,8 millioner kroner på skoler og pasning udløste en voldsom debat, hvor Venstre blev truet med at blive smidt ud af det toårige budgetforlig - og dermed blive sat uden for indflydelse. 

Det endte dog med, at Venstre stemte for besparelsen sammen med det øvrige byråd.

quote I dag kan jeg konstatere, at Venstre kan man ikke stole på

Helge Adam Møller (K)

Især den konservative veteran Helge Adam Møller rettede det tunge skyts mod Venstre.

- Denne her sag drejer sig i virkeligheden om tre ting. Den drejer sig om hæderlighed, om troværdighed og ordholdenhed. Den drejer sig om, hvorvidt vi kan stole på hinanden i byrådet. Om vi vedstår os de forlig, vi selv har indgået. I dag kan jeg konstatere, at Venstre kan man ikke stole på, lød det fra Helge Adam Møller.

Det var Venstres to medlemmer af Børne- og skoleudvalget, Søren Revsbæk og Sebastian Mylsted-Schenstrøm, der havde brugt deres standsningsret, så byrådet skulle afgøre sagen i stedet for udvalget.

- Vi sidder i Børne- og skoleudvalget og skal finde besparelser, selv om kommunens økonomi ser god ud. En af de ting, vi har besluttet i byrådet, er, at vi prioriterer vores børn som det væsentligste. Det betyder, at der skal investeres i skolerne og i dagpasningen. Derfor synes Sebastian Mylsted-Schenstrøm og jeg, at dagpasningsområdet er et meget dårligt sted at spare. Måske skulle vi finde på noget andet, lød det appellerende fra Søren Revsbæk.

Udfordring på 15 millioner kroner

Men der var ikke nogen lydhørhed i det øvrige byråd. Bortset fra Nye Borgerlige. Tværtimod.

Flertallet holdt fast i, at udvalgene selv skal have styr på sine penge. Det er en del af det toårige budgetforlig, som politikerne blev enige om sidste år.

- Vi er i forliget enige om, at udvalgene skal overholde budgetrammen eller selv finde besparelser ved budgetudfordringer, fastslog Helge Adam Møller.

quote Det er utroværdigt, hvis man løber fra budgetforliget. Det vil få konsekvenser for Venstre

Jørgen Christiansen (S)

Udvalgsformand Lars Hoppe Søe (R) forklarede, at besparelsen ikke får konsekvenser for den service, der er kendt i dag.

- Vi har samlet haft en udfordring på i alt 15 millioner kroner i udvalget. Vi har fået 7,1 millioner ekstra kroner fra corona-puljen. Hele udvalget er enige om et forslag til 3,3 millioner kroner. Det vil sige, at der resterer en udfordring på 4,6 millioner kroner. Flertallet besluttede, at 1,8 millioner kroner skulle dækkes af børne og ungeområdets virksomheder. Det kan klares via et forventet overskud.

- Det får altså ingen konsekvenser for servicen. Så er der 2,8 millioner tilbage, som et flertal i udvalget besluttede skal dækkes af rammen til pasning og skole. Der er et område, hvor vi næste år har besluttet at tilføre yderligere 11 millioner kroner. De skal altså ikke ud at spare. De får bare ikke så meget ekstra tilført, lød regnestykket fra Lars Hoppe Søe.

Søren Revsbæk (V), medlem af Børne- og Skoleudvalget.
Søren Revsbæk (V), medlem af Børne- og Skoleudvalget. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Venstre blev også angrebet for, at der var gået valgkamp i den. Men det afviste Sebastian Mylsted-Schenstrøm.

- Jeg har ikke haft noget andet motiv end, at jeg synes, at det er den forkerte beslutning, der bliver truffet. Jeg er sikker på, at vi alle sammen synes, det er en dårlig ide at spare på børn. Lad os da finde en bedre løsning. Der burde være en helt anden pragmatisk tilgang til, hvordan vi finder de her penge, sagde han.

Alle skulle rejse sig op

Han blev suppleret af Søren Revsbæk, der hellere ville spare på konsulenter og ledelse.

- Trukket lidt stramt op, så er det valget mellem at spare på de varme hænder i institutionen og de lidt køligere hænder i administrationen. Vi vælger det sidste, sagde Søren Revsbæk.

quote Konflikten og optrapningen stopper her

Kristian Skov-Andersen (V), gruppeformand

Det var ikke argumenter, der imponerede Jørgen Christiansen (S). Han fulgte i sporet af Helge Adam Møller.

- Det her er forligsbrud. Det er alvorligt. Det er utroværdigt, hvis man løber fra budgetforliget. Det vil få konsekvenser for Venstre. Det bliver svært at lave aftaler med partiet fremover, sagde Jørgen Christiansen.

Efter den lange debat havde Venstre brug for en timeout inden den endelige afgørelse i byrådet. Og efter to minutters gruppemøde meddelte Venstre, at partiet nu sammen med resten af byrådet støttede udvalgets spareforslag.

- Konflikten og optrapningen stopper her. Vi stemmer for det, der bliver foreslået af udvalget, sagde gruppeformand Kristian Skov-Andersen (V).

Så burde det punkt være afsluttet. Alle var jo nu enige.

Men udvalgsformand Lars Hoppe Søe (R) kunne ikke nære sig for lidt voksenmobning.

Han krævede derfor en overflødig afstemning om sagen. Og så måtte hele byrådet rejse sig op - også Venstres otte medlemmer - for også rent fysisk at markere, at nu var alle enige.