Politikere vil ikke have valgplakater hængende i gågader

I Vordingborg Kommune har politikere besluttet, at kandidater til kommunalvalget i år ikke skal hænge deres valgplakater på handelsgader i kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stiller du op til kommunalvalget i Vordingborg Kommune? 

Så skal du holde dig fra at hænge valgplakater op i de største byers handelsgader.

Sådan lyder det fra politikerne i udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati i Vordingborg Kommune. 

- Vi synes, at vi har nogle dejlige og unikke købssteder med et hyggeligt handelsmiljø, og der synes vi sådan set, at vælgerne skal være fredet, og de erhvervsdrivende ikke skal trækkes med det. Vi skal nok som partier komme ud på gaderne og møde vælgerne alligevel, så det er ikke noget problem, siger Vordingborg Kommunes Borgmester, Mikael Smed (S).

quote Vi bryder os ikke om, at der bliver lavet flere regler end højst nødvendigt

Daniel Irvold (K), udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati, Vordingborg Kommune

Et overvejende enigt udvalg har udsendt en hensigtserklæring, hvori de tilkendegiver, at de ikke har tænkt sig at hænge deres valgplakater i Vordingborgs Adelgade, Præstøs Adelgade samt Steges Storegade. 

Politikerne i Vordingborg Kommune kan dog ikke forbyde partierne i at hænge valgplakater op. Det er nemlig Folketinget med vejlovens bestemmelser, der bestemmer reglerne.  

Konservative og Nye Borgerlige er ikke enige 

Det er dog ikke alle partier i Vordingborg Kommune, som er enige i hensigtserklæringen, for hverken Nye Borgerlige eller Konservative mener, det giver mening. 

 - Vi bryder os ikke om, at der bliver lavet flere regler end højst nødvendigt, og da det alligevel kun er en hensigtserklæring, så synes vi egentlig, det er lidt fjollet at lave en regel omkring det. Der er regler nok om, hvor vi må og ikke må hænge plakater, siger Daniel Irvold (K), der er en del af udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati i Vordingborg Kommune.

Daniel Irvold har ikke en hensigt om selv at hænge valgplakater op i købsstederne, men kan ikke afvise, at der kan dukke Konservative kandidater op i bybilledet.

- Vi har ikke drøftet det på nuværende tidspunkt. Men det er under alle omstændigheder tilladt at hænge dem op, så længe de overholder reglerne. Så jeg tror da, at der er mange, der kommer til at hænge i de gader, siger han.  

Mikael Smed (S) mener, at valgplakaterne skal ud af Vordingborg Kommunes største handelsgader.
Mikael Smed (S) mener, at valgplakaterne skal ud af Vordingborg Kommunes største handelsgader. Foto: TV2 ØST

Derudover tror Daniel Irvold blot, der vil ende med at hænge en masse regionsrådspolitikere i de forskellige bymidter, som kommunen ikke kan gøre noget ved alligevel.  

Selvom ikke alle partier er en del af hensigtserklæringen, håber borgmesteren, at alle respekterer den flertalsbeslutning, som udvalget har truffet.  

- Jeg tror, hvis man skal gøre sig forhåbninger om et godt valg, så skal man ud og tale med borgerne. Så der vil jeg opfordre til at gå ud i gaden i stedet for at hænge valgplakater op, siger Mikael Smed.

Glad handelstandsforening

Hos Præstøs handel- og erhvervsforening glæder de sig over, at politikerne holder fast i ikke at klistre deres hovedgade til med valgplakater.

- Det hører ikke, efter min mening, hjemme i en handelsgade, siger Rasmus Evind, der er formand for foreningen og tilføjer:

- Hvis de kommer personligt og går rundt i butikker og tager sig tid til at snakke med lokalebefolkningen, synes jeg, det er rigtig fint. Jeg tror også, det giver mere end at hænge valgplakater op.

Ved sidste folketingsvalg var der alligevel et par stykker, blandt andre Naser Khadar, der hængte deres plakater op på kommunens gågader.

Det er som sagt ikke ulovligt, men Rasmus Evind mener ikke, det gavner en valgkamp, hvis nogle alligevel skulle blive fristet til at hænge en plakat i bymidtens lygtepæle.

- Jeg tror ikke, man hiver mange stemmer hjem på det, siger han.