Stort flertal siger ja til omstridt byggeri midt i Kalundborg

På kommunalbestyrelsesmødet i Kalundborg stemte et bredt flertal ja til en lokalplan, der har mødt store protester fra borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Trods massive protester og en stor underskriftsindsamling besluttede et bredt flertal i kommunalbestyrelsen i Kalundborg onsdag at sige ja til en lokalplan, der gør det muligt at bygge boliger i en del af Klosterparken centralt i Kalundborg.

- Vi har fra starten ment, at det er godt, at en privat virksomhed vil investere i Kalundborg. Der er behov for boligerne, og vi vil gerne byudvikle midtbyen, fastslog Jakob Beck Jensen (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Thomas Hiorth (SF) mente til gengæld, at flertallet i kommunalbestyrelsen havde misforstået, hvad udvikling er.

- Jeg vil gerne understrege, at SF gerne vil byudvikling. Vi har bare forskellige opfattelser af, hvad udvikling er. Generelt er vi imod at bebygge vores grønne arealer, sagde han.

Den oprindelige plan rummede otte 3-4 etager høje punkthuse med i alt 116 lejligheder. Men politikerne har barberet projektet lidt ned. Et enkelt punkthus er hevet ud af planen.

Læs også
Borgere kæmper mod stort byggeri i Kalundborgs midte: - Det er synd at sælge ud af kulturarven
Læs også
Borgere kæmper mod stort byggeri i Kalundborgs midte: - Det er synd at sælge ud af kulturarven

- Vi har lyttet i høringsfasen, og ved at pille et enkelt punkthus ud, bliver der plads til mere grønt. Det er i øvrigt ikke noget nyt, at der kan bygges i en del af Klosterparken. Der har eksisteret en lokalplan for området siden 1997, der faktisk giver mulighed for at bygge langt mere, end det vi nu åbner mulighed for, forklarede Jakob Beck Jensen.

Store protester

Planen om byggeriet nær Kalundborgs middelalderby med udsigt til den femtårnede Vor Frue Kirke har udløst stor debat og mange protester.

- Jeg kan godt se, at der er et flertal for planerne her inde i kommunalbestyrelsen, men ude i byen er mange borgere imod byggeriet. Det er beklageligt, at I vil tillade et stort byggeri i en grøn park midt i byen. Flere boliger i området, vil også betyde mere trafik. Det har lokalplanen ingen løsninger på, lød det fra Niels Erik Danielsen (EL)

Se, hvordan det lød, da TV2 ØST i juli mødte den kritiske borgergruppe.

Der er kommet 23 høringssvar til lokalplanen. Langt størstedelen er yderst kritiske. Borgergruppen "Nej tak til boligprojekt i Kalundborg Midtby/Klosterparken" har indsamlet over 1.500 underskrifter imod byggeplaner, og skriver blandt andet i sit høringssvar:

Parken har i årevis været et skattet gode - tilgængelig for alle borgere, store som små, studerende og turister. Ikke mindst placeringen midt i byen har gjort, at den har været mange borgeres åndehul gennem tiderne. Der er ikke for mange grønne områder i byen andre steder, og vi skal værne om dem, der er.

Danmarks Naturfredningsforening rejser en lignende kritik i sit høringssvar:

DN finder det uhørt, at politikerne overhovedet tænker på at sælge dele af byens grønne områder til boligbyggeri for de få – de grønne områder tilhører borgerne og almenvellet”, skriver foreningen blandt andet.

Gert Larsen (Demokratisk Fællesliste) tog netop fat i høringssvarene.

- Det er et demokratisk problem, at flertallet hverken tager høringssvar eller underskriftsindsamling højtideligt. Det her projekt bliver mast igennem. Jeg tror, at historien vil fælde en hård dom over flertallets beslutning i dag, sagde Gert Larsen (Demokratisk Fællesliste).

Intern strid i Socialdemokratiet

Beslutningen i kommunalbestyrelsen udstillede - bare to måneder før kommunalvalget - den interne strid i Socialdemokratiet i Kalundborg. 

Den har stået på, siden Tina Beck-Nilsson sidste år væltede Gunver Jensen som partiets borgmesterkandidat. Tina Beck- Nilsson, der ikke sidder i kommunalbestyrelsen, har skarpt kritiseret planerne om at bygge i Klosterparken, men ved kommunalbestyrelsesmødet onsdag stemte størstedelen af den socialdemokratiske gruppe med gruppeformand Gunver Jensen i spidsen for projektet.

- Vi har fra starten været glade for, at nogen vil bygge et sted, hvor vi har hånd i hanke med projektet. Det er et spændende byggeri. Flertallet i gruppen er stadig glade for planerne, understregede Gunver Jensen (S).

Læs også
Byggeri i Kalundborg midtby - Novo Nordisk i stort udviklingssamarbejde
Læs også
Byggeri i Kalundborg midtby - Novo Nordisk i stort udviklingssamarbejde

21 stemte for lokalplanen. Det var Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale og fem socialdemokrater. Demokratisk Fællesliste, SF og Enhedslisten samt tre socialdemokrater stemte i mod. I alt seks.

Det er AP Ejendomme A/S, der står bag boligbyggeriet. Det er også AP Ejendomme, der har indgået et samarbejde med Novo Nordisk om etableringen af det nye uddannelsescenter Helix Lab i Campus Biotekbyen.


Nyhedsoverblik