Værested reddede Anns liv - nu risikerer det at blive sparet væk

I 21 år har tidligere alkoholikere og misbrugere kunne samles på værestedet Kornbakken i Næstved. Nu har kommunen besluttet at lukke stedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Havde jeg ikke haft Kornbakken, så tror jeg ikke, at jeg havde været i live i dag.

Så klart er budskabet fra Ann Stryhn, der er tidligere misbruger af både stoffer, alkohol og piller.

Ann Stryhn er fast bruger af Kornbakken, der er et værested for tidligere alkoholikere og misbrugere i det centrale Næstved.

Eksmisbrugere i Næstved Kommune har stor glæde af det sociale tilbud, som Kornbakken faciliterer.
Eksmisbrugere i Næstved Kommune har stor glæde af det sociale tilbud, som Kornbakken faciliterer. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Hver uge kommer op mod 20 lokale borgere forbi værestedet, og sådan har det været i 21 år. Men nu vil Næstved Kommune lukke stedet som et led i en større spareplan, hvor kommunen skal spare 32 millioner kroner på socialområdet.

- Det er desværre sådan, at vores socialområde hænger dårligt sammen økonomisk. Vi skal have fundet en måde, hvor vi kan skabe mere balance i tingene, så vores underskud ikke vokser sig større, fortæller Michael Perch, der er formand for Socialudvalget i Næstved Kommune.

Derfor skal kommunen spare

Foruden besparelsen på 32 millioner kroner i år, har Næstved Kommunes socialudvalg besluttet, at der skal spares yderligere 42 millioner kroner på næste års budget.

quote Det er så forkert, og det har store konsekvenser, tror jeg

Thomas Kihn Dueholm, bruger af Kornbakken

Behovet for at revidere budgettet for 2023 er ikke et særsyn, men snarere en generel tendens, som mange af landets kommuner står overfor. TV2 ØST har tidligere fortalt, hvordan både Holbæk og Sorø Kommuner har måtte åbne deres budgetter for 2023 igen, fordi de oprindelige årsbudgetter ikke længere holder.

- Normalt er det meget usædvanligt, at kommuner åbner deres budgetter, men i år ser vi et meget stort antal kommuner, der gør det, siger Arne Ullum, der er chefredaktør for mediet NB Økonomi, og uddyber:

- Det skyldes, at kommunerne er ramt af, at regeringen på grund af budgetteknik har taget 1,6 milliarder kroner fra kommunerne. Samtidig er der en række andre forhold, der rammer dem.

Læs også
Kommunale besparelser er ikke et særsyn - ekspert forudser flere genåbnede budgetter
Læs også
Kommunale besparelser er ikke et særsyn - ekspert forudser flere genåbnede budgetter

Arne Ullum peger blandt andet på stigende udgifter på kollektiv transport, stigende energiudgifter for kommuner i naturgasområder og vækst i udgifter på handicapområdet og ældreområdet som nogle af de faktorer, der rammer kommunerne hårdt.

Brugere kæmper imod

Ved at lukke værestedet Kornbakken kan Næstved Kommune spare 300.000 kroner.

Og dén prioritering falder bestemt ikke i god jord hos brugerne af værestedet, der kæmper imod med det bedste, de har.

De har nu valgt at nedskrive deres misbrugshistorier og samtidig fortælle, hvor stor gavn de har af at komme i Kornbakken i håb om, at de kan nå igennem til deres lokale politikere.

Brugernes positive oplevelser med værestedet Kornbakken er nu blevet sendt til en række lokale politikere i  Næstved Kommune.
Brugernes positive oplevelser med værestedet Kornbakken er nu blevet sendt til en række lokale politikere i Næstved Kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST


Unikt tilbud

Brugerne advarer mod at lukke stedet af både menneskelige og økonomiske hensyn.

De frygter at miste det sted, der holder dem på sporet, fordi værestedet netop tilbyder dem et rum, hvor de kan møde andre eksmisbrugere, der er i samme situation som dem selv. På den måde bliver det nemmere at holde fortiden på afstand.

- Jeg er meget, meget ked af det, og jeg kan ikke forstå det. Det er ligesom forebyggende for at holde sig ædru eller clean, siger Hanne Ekholm Petersen, der er fast bruger af stedet.

Hanne Ekholm Petersen er tidligere alkoholiker. For to et halvt år siden faldt hun i og drak i tre dage - men så kom hun på rette spor igen.
Hanne Ekholm Petersen er tidligere alkoholiker. For to et halvt år siden faldt hun i og drak i tre dage - men så kom hun på rette spor igen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Kommunen lægger op til, at brugerne i stedet kan benytte sig af byens andre væresteder og sociale tilbud.

Læs også
Overvejer én rengøring hos ældre hver tredje uge - kommune på vej med store besparelser
Læs også
Overvejer én rengøring hos ældre hver tredje uge - kommune på vej med store besparelser

Men det nemmere sagt end gjort, mener Thomas Kihn Dueholm. Ifølge ham vil det nemlig øge risikoen for, at brugerne ender med at støde på aktive misbrugere og måske selv havne i tilbagefald.

- Hvis vi skulle gå et andet sted hen, vil vi være utroligt udfordret, og så tror jeg, at vi kommer til at glide ud, siger han.

Thomas Dueholm er bekymret for at falde i igen, hvis han skal møde op i et tilbud, hvor han kan støde på aktive  misbrugere.
Thomas Dueholm er bekymret for at falde i igen, hvis han skal møde op i et tilbud, hvor han kan støde på aktive misbrugere. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Kommunen går i dialog

Michael Perch udtrykker, at han godt kan sætte sig ind i brugernes frustrationer og bekymringer over, at man vil lukke værestedet. Derfor går kommunen nu også ind i en dialog om, hvilke løsninger der kan findes for at imødekomme brugerne af Kornbakken.

- Så der bliver lyttet til de her bekymringer, og der bliver taget højde for dem i det, vi så finder ud af efterfølgende, siger han.

Michael Perch
Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Thomas Kihn Dueholm og de andre brugere vil gerne i dialog med kommunen, men det ændrer dog ikke på deres holdning til kommunens beslutning om at lukke værestedet.

- Det er så forkert, og det har store konsekvenser, tror jeg, siger Thomas Kihn Dueholm. 

Tirsdag aften afholder flere af socialudvalgets medlemmer et møde med brugerne på værestedet.


Nyhedsoverblik