Tragedie i Næstved to dage efter befrielsen - flere unge mennesker blev skudt

I dag for 77 år siden – midt i festlighederne over befrielsen – blev både en dansk frihedskæmper og flere tyske soldater skudt i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På en husmur i Ringstedgade i Næstved mellem en frisør- og en smørrebrødsforretning hænger en mindeplade, som de færreste måske bemærker. Men stopper man op og læser pladens inskription, vil mange nok alligevel studse engang. For på pladen står der:

"Her faldt frihedskæmper Otto Jacobsen for tysk morderhaand 7. maj 1945".

Men hvordan gik det til, at en dansk frihedskæmper blev skudt og dræbt af en tysk soldat to dage efter befrielsen?

quote Han fornemmer, det er enten ham eller tyskeren

Simon Bang, Næstved

Historien kender Simon Bang, for hans far var vidne til begivenhederne, ligesom hans farfar, modstandsmanden og kunstneren fra Fensmark, Arne Bang, tog del i den.

Ganske vist var den 7. maj 1945 to dage efter befrielsen og en euforisk stemning herskede – men også en nervøs stemning. For de tyske soldater skulle sendes hjem, og midt i festlighederne endte nervøsiteten i en tragedie i Næstved, hvor flere unge mennesker mistede livet.

Simon Bangs far var vidne til begivenhederne i Ringstedgade, ligesom hans farfar, modstandsmanden og kunstneren fra Fensmark, Arne Bang, havde en aktiv rolle.
Simon Bangs far var vidne til begivenhederne i Ringstedgade, ligesom hans farfar, modstandsmanden og kunstneren fra Fensmark, Arne Bang, havde en aktiv rolle. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Dengang var Simon Bangs far 13 år gammel og på vej hjem fra skole med en kammerat, da de går forbi slagterforretningen i Ringstedgade.

- Pludselig oplever de, der er noget skyderi. Som jeg husker, han fortæller det, så går de i dækning bag et hushjørne, fortæller Simon Bang om begivenheden, som han er blevet den genfortalt.

Inde i slagterforretningen havde en ung tysk soldat enten taget en pakke smør eller forsøgt at købe den – i hvert fald blev modstandsfolk tilkaldt, hvor gruppelederen, den 23-årige Otto Jacobsen endte med at blive skudt af tyskeren.

Kort tid efter blev også den tyske soldat skudt ude på gaden.

Mindepladen på husmuren i Ringstedgade vidner i dag - lidt ensidigt - om begivenhederne den 7. maj 1945. Otto Jacobsen blev 23 år og efterlod sig kone og etårigt barn.
Mindepladen på husmuren i Ringstedgade vidner i dag - lidt ensidigt - om begivenhederne den 7. maj 1945. Otto Jacobsen blev 23 år og efterlod sig kone og etårigt barn. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

På dette tidspunkt søgte Simon Bangs far og kammeraten væk fra deres skjulested bag hushjørnet og gik hen til det sted, hvor der øjeblikket forinden havde været tumult og skyderi.

På gaden lå tyskeren død – og ved siden af pakken med smør, som en tilskuer valgte at stikke i lommen.

- Det er det, som min far huskede fuldstændig klart i det øjeblik, fortæller Simon Bang og tilføjer:

- Den der blanding af en død mand og smør og blod – og så det der mærkelige ran med, at der er en, som vil redde det der smør, og er ligesom ikke optaget af døden, men bare det øjeblik, der er underligt grusomt og samtidig meget mærkværdigt.

Helt enestående blev optrinnet i Ringstedgade den 7. maj 1945 filmet. Her er redningspersonale ankommet til stedet.
Helt enestående blev optrinnet i Ringstedgade den 7. maj 1945 filmet. Her er redningspersonale ankommet til stedet. Foto: Næstvedarkiverne

Skød soldat

Her slutter beretningen i Ringstedgade fra Simon Bangs far. Men ikke for Simon Bangs farfar, modstandsmanden Arne Bang.

quote Der er ikke noget at prale med her

Simon Bang, Næstved

- Da min farfar ankommer, så er der stadig tumult, og der bliver spurgt – hvor er tyskerne henne?

- Tyskerne var åbenbart trukket tilbage fra området, og de kommer op bag jernbaneterrænet. Her fik han øje på en tysk soldat, som har sin riffel pegende direkte imod ham.

Arne Bang måtte således træffe en hurtig beslutning.

- Han fornemmer, det er enten ham eller tyskeren.

- Og ham, han skyder på, dør af det skud, min farfar affyrer.

Læs også
89-årige Mads oplevede befrielsen: - Vi følte os frie som mennesker
Læs også
89-årige Mads oplevede befrielsen: - Vi følte os frie som mennesker

Simon Bang har altid vidst, at hans farfar var modstandsmand under krigen.

- Det har været den gode fortælling i familien.

Historien om Simon Bangs farfar, der skød en tysk soldat, har i mange år været en dyb hemmelighed.
Historien om Simon Bangs farfar, der skød en tysk soldat, har i mange år været en dyb hemmelighed. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Ligesom han har hørt historierne. Blandt andet den om Fladsåtrolden, Arne Bangs berømte skulptur, der blev rejst ved Næstved Rådhus i 1944, men som inden da blev brugt til at skjule våben i skulpturens sokkel.

Opgøret som følge af skyderiet i Ringstedgade den 7. maj blev der derimod aldrig talt om.

- Der er ikke noget at prale med her, konstaterer Simon Bang.

- I min barndom hørte jeg aldrig om det her. Det er måske først fem år før, at min far dør, at han fortæller mig historien om hans far.

Læs også
I aften sætter vi lys i vinduet - Helga husker frihedsbudskabet
Læs også
I aften sætter vi lys i vinduet - Helga husker frihedsbudskabet

De resterende tyske soldater endte med at overgive sig på baneterrænet.

Dagen efter, 8. maj 1945, blev liget af den 23-årige Otto Jacobsen ført til Sankt Peders Kirke og 13. maj blev han begravet på Næstved Gamle kirkegård.


Nyhedsoverblik