89-årige Mads oplevede befrielsen: - Vi følte os frie som mennesker

Som 14-årig var Mads Kristian Kristensen i 1945 vidne til afslutningen på fem års besættelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Han er en af de få, der selv var med, og som stadig er her til at fortælle historien, om den majaften i 1945, da Danmark atter blev frit.

quote Vi følte os frie som mennesker

Mads Kristian Kristensen

- Det var jo en forløsningens dag, fortæller 89-årige Mads Kristian Kristensen.

- Vi følte os frie som mennesker, tilføjer han.

Han var ni år, da nazi-tyskerne besatte Danmark i 1940. Og 14 år, da han sammen med resten af Danmark hørte de så berømte ord fra BBC over radioen:

I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.

Aktiv i modstandskampen

- Jeg har opholdt mig her, siger han og peger på den plads i stuen, hvor han stod, da de alle lyttede til radioen.

- Sammen med en masse andre, og de hørte budskabet fra radioen, der hang bag vinduet der.

Artiklen fortsætter under billedet

Han var 14 år, da freden kom. Og Mads Kristian Kristensen husker tydeligt, da BBC i radioen fortalte, at de tyske tropper havde overgivet sig. Den aften blev der skænket alkohol – hvad der aldrig var blevet gjort før i det lille hjem – husker han.
Han var 14 år, da freden kom. Og Mads Kristian Kristensen husker tydeligt, da BBC i radioen fortalte, at de tyske tropper havde overgivet sig. Den aften blev der skænket alkohol – hvad der aldrig var blevet gjort før i det lille hjem – husker han. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I dag er flaget sat frem foran barndomshjemmet i Faxe Ladeplads, hvor Mads Kristian Kristensen stadig bor. På samme måde som hans far hejste flaget den morgen, for 75 år siden.

Under krigen havde Mads Kristian Kristensen far været engageret i modstandsbevægelsen. Og hurtigt blev gården et naturligt samlingspunkt for modstandsfolk i området.

Artiklen fortsætter under billedet

Mads Kristian Kristensen bor den dag i dag på fødegården ved Faxe Ladeplads, som under krigen var samlingspunkt for modstandsmænd.
Mads Kristian Kristensen bor den dag i dag på fødegården ved Faxe Ladeplads, som under krigen var samlingspunkt for modstandsmænd. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I de mørke besættelsesår var faderen med til at hente og gemme våben, som blev brugt i modstandskampen.

- Der var nogle kodemeldinger. Og der var en gang, der var en kode, som han reagerede på. Og dagen efter hentede han våben i Vemmetofte Strandskov, husker sønnen om aktiviteten på gården under krigen.

Krigen satte dybe spor

Flere af tingene fra den gang, består stadig. Som en kniv fra en tysk soldat:

- Som min far har afvæbnet, fortæller Mads Kristian Kristensen.

Og geværet.

- Den skyder udmærket – jeg har prøvet at skyde med den, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet

Den 5. maj om morgenen blev flaget hejst. Og sådan har Mads Kristian Kristensen også selv gjort, som sin far, den 5. maj og sat lys i vinduerne aftenen forinden.
Den 5. maj om morgenen blev flaget hejst. Og sådan har Mads Kristian Kristensen også selv gjort, som sin far, den 5. maj og sat lys i vinduerne aftenen forinden. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Men selvom befrielsen var et lettelsens øjeblik, så husker Mads Kristian Kristensen også, hvordan krigen forandrede hans far og alle de andre frihedskæmpere.

- De blev anderledes, siger han og tilføjer:

Læs også
Modstandsmands afskedsbrev til familien: - Jeg skal skydes i eftermiddag
Læs også
Modstandsmands afskedsbrev til familien: - Jeg skal skydes i eftermiddag

- Det blev et tabuemne. Han talte ikke om det. Han mistede humøret, det kunne jeg tydeligt mærke.

Og det berørte også den unge Mads Kristian Kristensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Modstandsgruppen i Faxe Ladeplads. De hentede våben. De gemte våben. Og brugte også våbnene. Et sving på vejen ikke langt fra Mads Kristian Kristensens hjem omtales stadig som "tyskersvinget", for netop her forestod modstandsgruppen en likvidering.
Modstandsgruppen i Faxe Ladeplads. De hentede våben. De gemte våben. Og brugte også våbnene. Et sving på vejen ikke langt fra Mads Kristian Kristensens hjem omtales stadig som "tyskersvinget", for netop her forestod modstandsgruppen en likvidering. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Og direkte adspurgt, om det i dag 89-årige vidne til befrielsen er stolt på en dag som i dag, lyder svaret:

- Jeg ved ikke, om det er det rette udtryk, men jeg synes, der grund til det.

I dag er det 75 år siden, at Danmark atter blev frit. Og ligesom flaget foran huset, havde Mads Kristian Kristensen lys i vinduet i går aftes.


Nyhedsoverblik