Politiker vil have lønnen i byrådet sat ned

Et forslag om at skære i politikernes vederlag i Næstved Kommune møder kritik fra flere sider.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tjener politikere for mange penge på at sidde i byrådet?

Ja, lyder svaret fra Liberal Alliance i Næstved, hvor partiets eneste byrådsmedlem, Kasper Schneider, netop har rejst forslag om at skære i en række af de vederlag, politikerne får for deres arbejde.

quote Det er nødvendigt at udstille, at det er holdningen

Kasper Schneider (LA), byrådsmedlem, Næstved Kommune

- Vi sparer konstant på kommunal kernevelfærd og det, som er vigtigt for borgerne – og der, synes jeg, vi skylder at se indad først, siger han.

Tidligere har Kasper Schneider under samme parole foreslået, at antallet af byrådsmedlemmer skulle reduceres. Det blev dog nedstemt, og det samme, tror han, sker igen.

- Jeg tror helt sikkert, det bliver stemt ned – men jeg synes, det er nødvendigt at udstille, at det er holdningen, siger byrådsmedlemmet.

Det tjener en politiker

  • Alle byrådets medlemmer i Næstved Kommune, undtagen borgmesteren, får et fast vederlag på 124.864 kroner årligt.

  • Byrådsmedlemmer, som har et eller flere børn under 10 år boende hjemme, får et tillægsvederlag på 16.099 kroner årligt.

  • Udvalgsformænd for stående udvalg får et vederlag på 204.628 kroner årligt.

  • Formænd for øvrige udvalg får et vederlag på mellem 63.946 og 127.892 kroner årligt.

  • Medlemmer af udvalg får 38.342 kroner årligt for hvert udvalg.

  • Borgmesteren får 1.278.929 kroner årligt.

  • Byrådspolitikeres vederlag er reguleret i Vederlagsbekendtgørelsen.

  • Her fremgår både hvor meget og hvor lidt en politiker må betales for sit arbejde, men også at en politiker ikke kan sige nej til sit vederlag.

Kilde: Næstved Kommune og Vederlagsbekendtgørelsen

Kasper Schneider er selv medlem af to udvalg, og får derudover som forælder til et barn under ti år et såkaldt børnetillæg foruden sit faste vederlag – så det vil sige, at han i alt får 217.647 kroner på årsbasis.

Han vil selv gå godt cirka 11.000 kroner ned i indtægt med forslaget.

- Jeg bruger nok en 20 timer om ugen på det her, og det er helt fair med det vederlag, jeg kunne reduceres ned til, siger Kasper Schneider.

Vil fremme engagement

Helt konkret foreslår Kasper Schneider, at det faste vederlag til udvalgsmedlemmer sænkes årligt med 15 procent, svarende til 5.751 kroner, imens vederlaget til udvalgsformænd reduceres med 50 procent, svarende til 102.314 kroner.

Forslaget vedrører ikke det faste vederlag på 124.864 kroner om året, som alle byrådsmedlemmer får, da det vil være i strid med Vederlagsbekendtgørelsen.

På samme måde vedrører forslaget ikke ændring i borgmesterens vederlag, som er på 1,3 millioner kroner året.

Kasper Schneider blev valgt ind i byrådet for Nye Borgerlige, men gik i marts 2023 over til Liberal Alliance, hvor han senest har været med til at foreslå antallet af byrådsmedlemmer reduceret.
Kasper Schneider blev valgt ind i byrådet for Nye Borgerlige, men gik i marts 2023 over til Liberal Alliance, hvor han senest har været med til at foreslå antallet af byrådsmedlemmer reduceret. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

I sin motivation til byrådet skriver Kasper Schneider, at forslaget vil kunne tiltrække folkevalgte, der er drevet af ægte engagement frem for dem, der er primært fokuseret på personlig økonomisk gevinst.

Er det din opfattelse, at nogle af medlemmerne i byrådet sidder der for pengenes skyld?

- Det er min helt klare opfattelse.

Hvem?

- Jeg vil helst ikke udpege dem med navn.

Forudser problemer i forslag

Arne Ullum, der er chefredaktør på mediet NB Økonomi, følger udviklingen i landets kommuner tæt.

Han ser flere udfordringer ved Liberal Alliances forslag.

Læs også
Vil spare politikere væk
Læs også
Vil spare politikere væk

- Når jeg ser på de opgaver, der ligger på bordet til de her udvalgsformænd, så mener jeg ikke, man skal gøre noget, hvor man risikerer at få et svagere rekrutteringsfelt. Man skal huske på, at i en stor kommune skal du som udvalgsformand næsten opgive dit faste arbejde, siger han og tilføjer:

- Hvis det ender med, at det påvirker kvaliteten af dem, der vil tage udvalgsformandsposten, kan det blive en meget dyr besparelse.

Arne Ullum, chefredaktør, NB Økonomi, fremhæver, at der især i de kommende år venter en række store opgaver i kommunerne - herunder en handicapreformen – altså besparelser, hvor det er vigtigt med stærke politikere i front.
Arne Ullum, chefredaktør, NB Økonomi, fremhæver, at der især i de kommende år venter en række store opgaver i kommunerne - herunder en handicapreformen – altså besparelser, hvor det er vigtigt med stærke politikere i front. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

Ifølge administrationen vil forslaget kunne spare Næstved Kommune 1,4 millioner kroner, svarende til 0,025 procent af kommunens driftsbudget.

Stemmer imod

Forslaget møder dog ikke opbakning fra byrådskollegaerne.

- Jeg synes i forvejen, vi har svært ved at få folk til at engagere sig i politik, fordi det er noget, man bruger rigtig meget tid på, siger konservatives Rune Kristensen og tilføjer:

- For at kunne frikøbe sig fra sit arbejde, er der nødt til at være en honorering i det, og derfor kommer vi også til at stemme imod.

Rune Kristensen (K), formand for Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget, mener, det er afgørende, at en politiker kan gå ned i tid på sit arbejde for at hellige sig arbejdet i byrådet.
Rune Kristensen (K), formand for Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget, mener, det er afgørende, at en politiker kan gå ned i tid på sit arbejde for at hellige sig arbejdet i byrådet. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

Han besidder udover formandsposten i udvalget for Klima-, Miljø- og Friluftsturisme også en plads i Økonomi- og Kultur- og Idrætsudvalget og får samlet for det 422.275 kroner i vederlag årligt.

Læs også
Politikere sparede 323 millioner væk - nu skærer de også i deres egen løn
Læs også
Politikere sparede 323 millioner væk - nu skærer de også i deres egen løn

Med forslaget vil Rune Kristensen gå næsten 114.000 kroner ned i indtægt. Men det er ikke grunden til at afvise forslaget, understreger han.

- Jeg har været aktiv i politik i 25 år, og de 21 år har været ulønnet, så hvis jeg skulle gøre det for pengenes skyld, havde jeg nok fundet noget andet, siger Rune Kristensen.

Andre måder at spare på

Sidste år besluttede politikerne i Slagelse Kommune at reducere deres vederlag efter en massiv sparerunde på 323 millioner kroner. Senest har også Næstved Kommune måttet spænde livremmen ind efter en budgetoverskridelse på 57 millioner kroner.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) mener dog ikke, det er grundlag for også at skære i politikernes løn.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) mener ikke, der bør ændres ved politikernes vederlag. Han fremhæver, at kommunen senest har sparet en halv million kroner ved at nedlægge et udvalg fra næste valgperiode.
Borgmester Carsten Rasmussen (S) mener ikke, der bør ændres ved politikernes vederlag. Han fremhæver, at kommunen senest har sparet en halv million kroner ved at nedlægge et udvalg fra næste valgperiode. Foto: Rasmus Krøll - TV2 ØST

- Jeg må erkende – og det siger de borgerlige tit – at vi lider under, at det er offentligt ansatte, der sidder i byrådet. Jeg er selv vejmand, og der sidder også skolelærere og pædagoger, siger han og tilføjer:

- Her er et af argumenterne ofte fra de borgerlige, at man får for lidt for det.

Læs også
Så meget tjener byrådsmedlemmerne i din kommune
Læs også
Så meget tjener byrådsmedlemmerne i din kommune

Han ser dog mange andre muligheder for, at man som politiker kan bidrage til besparelser.

- Hvis man som politiker mener, man skal bidrage til økonomien i Næstved Kommune, er der masser af muligheder. Så kan man vælge betaling for kørsel fra, når man kører til møder, eller undlade at deltage i konferencer med overnatning og selv betale for togbilletten.


Nyhedsoverblik