Politikere sparede 323 millioner væk - nu skærer de også i deres egen løn

Et enigt byråd i Slagelse besluttede mandag at sænke deres egen løn med cirka otte procent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Samtlige politikere i Slagelse Kommune besluttede mandag aften at sænke deres egen løn med otte procent.

Det sker efter, at man i kommunen i den seneste budgetaftale besluttede at spare 323 millioner kroner i 2023. Der er blandt andet blevet lukket skoler og sparet på dagtilbud, ældre, handicapområdet og psykiatriområdet.

quote Det er mest af symbolsk betydning

Henrik Brodersen (DF), byrådsmedlem, Slagelse Kommune.

Ændringen i politikernes vederlag vil betyde, at der frigives omkring 300.000 kroner ekstra i budgettet om året. Et beløb, byrådspolitikeren Henrik Brodersen (DF) dog kaldte for "symbolsk" ved mandagens byrådsmøde.

- Det er helt fair, at vi går ned i honorar. Ikke at jeg tror, det redder noget som helst, sagde han.

- Det er mest af symbolsk betydning, sagde byrådspolitikeren.

Udvalgsformænd rammes

Besparelsen kommer ikke til at gælde de vederlag, som politikere får for at sidde på posten som borgmester eller som byrådsmedlem. Derudover gælder det heller ikke børnetillægget, som byrådspolitikere med børn får. De tre typer af vederlag kaldes de faste vederlag, og der skal altså ikke spares otte procent på dem.

Til gengæld skal der justeres på de vederlag, som politikerne får for deres poster som udvalgsmedlemmer, formands- og næstformandsvederlag, vederlag til viceborgmester og formandsvederlag til folkeoplysningsudvalget og det særlige børn- og ungeudvalg.

Protester slagelse
Læs også
Stort sparebudget vedtaget i Slagelse: - Det her kommer til at berøre alle vores borgere
Protester slagelse
Læs også
Stort sparebudget vedtaget i Slagelse: - Det her kommer til at berøre alle vores borgere

Henrik Brodersen pegede ved byrådsmødet på, at honoraret til næstformændene i udvalgene i Slagelse er en relativt ny ting, og at man kunne overveje at fjerne det og derved spare flere penge.

- Jeg har aldrig forstået det der med, at man skal have honorar for at være næstformand i et udvalg, og nu kan jeg så lægge mig ud med en tredjedel af byrådsmedlemmerne, sagde han.

EL: Drop alle vederlag udover de faste

Henrik Brodersen havde dog ikke stillet forslag om at fjerne honoraret til næstformændene, og derfor gik ordet videre til Thomas Clausen fra Enhedslisten, der havde stillet forslag om en markant større reduktion i vederlagene til politikerne:

- Hvis man skal spare 300.000, så er det måske en symbolsk besparelse. Derfor stiller jeg på vegne af Enhedslisten forslag om, at det kun er de faste vederlag, der fastholdes.

Han mener altså, at kun vederlaget til borgmesteren, vederlaget for at sidde i byrådet, og det tillæg, som byrådsmedlemmer med børn får, bør fastholdes, mens alle andre vederlag fjernes. 

Det vil svare til en besparelse på omkring 3,5 millioner kroner.

quote Det vil give en besparelse, der er godt og vel 10 gange så stor

Thomas Clausen (EL), byrådsmedlem, Slagelse Kommune.

- Det vil give en besparelse, der er godt og vel 10 gange så stor, sagde Thomas Clausen og tilføjede:

- Det vil være en klar markering af, at byrådet også er klar til at spare i egne rækker.

Hans forslag blev sat til afstemning først, og her stemte 30 byrådspolitikere i mod, mens han selv, som den eneste, stemte for.

Efterfølgende blev forslaget om en reduktion på otte procent af vederlagene sat til afstemning, her stemte et enigt byråd for.

quote At tage otte procent væk fra vederlagene, det er en solidarisk øvelse

Knud Vincents (V), borgmester, Slagelse Kommune.

Borgmester Knud Vincents (V) er glad for den beslutning. Det fortæller han til TV2 ØST tirsdag. 

- I den situation, vi har stået i, er det helt rigtigt, at vi også selv er en del af den besparelse, der foregår, siger han.

Borgmesteren mener derfor heller ikke, at der er tale om en symbolsk handling. 

Læs også
Store besparelser på skoleområdet i Slagelse: - Det kan man ikke
Læs også
Store besparelser på skoleområdet i Slagelse: - Det kan man ikke

- Uanset, om det er 20.000 eller 80.000 eller 300.000, så når du får lagt de her beløb sammen, så bliver det bare til rigtig, rigtig meget, siger Knud Vincents, der mener, at politikerne er solidariske med borgerne i Slagelse Kommune, når de vælger at gå ned i løn. 

- Vi har været ude at vende hver en sten, og jeg synes, at det at tage otte procent væk fra vederlagene, det er en solidarisk øvelse.

20211105-093930-L-6000x4000ma
Læs også
To kommuner må hæve skatten næste år: - Det rækker som en skrædder i helvede
20211105-093930-L-6000x4000ma
Læs også
To kommuner må hæve skatten næste år: - Det rækker som en skrædder i helvede

Allerede sidste år vedtog politikerne besparelser i Slagelse Kommune for 115 millioner kroner, og ved forhandlingerne af budgettet for 2023 blev der skåret yderligere 323 millioner kroner væk.

Som TV2 ØST tidligere har fortalt, har Slagelse Kommune gennemført besparelser på både ældre- og skoleområdet - herunder lukning af fire skoler - foruden massive reduktioner på anlægsområdet for at finde de penge, som mangler i kommunekassen.

I tillæg til dette har politikerne også vedtaget at hæve skatten med et procentpoint.