Plan for industrihavn vækker blandede følelser

Stenbæksholm glæder sig over havnebestyrelsens plan. Det vil nemlig være uudholdeligt at bo der, hvis der kommer en industrihavn, siger talsmand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er blandede følelser tirsdag dagen efter, at det kom frem, at havnebestyrelsen i Næstved Kommune igen vil have industrihavnen til Ydernæs ved mundingen af kanalen, der fører ind til Næstved by.

I Ydernæs frygter de for fremtiden, mens man i Stenbæksholm ser havnebestyrelsens valg af placering som en lille sejr. 

- Det er vi rigtig glade for, for det har vi kæmpet for længe, siger Mikkel Simonsen, der er talsmand for Stenbæksholm Bylaug.

quote Det vil gøre det nærmest uudholdeligt at bo her.

Mikkel Simonsen, talsmand, Stenbæksholm Bylaug.

Bylauget har på flere punkter arbejdet imod at Stenbæksholm skulle blive industrihavnens endelige placering. Blandt andet har de brugt tid på at lave en underskriftindsamling, og så har de været aktive i den tidligere kommunale valgkamp.

Området er fredet af kommunen i en kommuneplan, og så vil en industrihavn i øvrigt bidrage med en masse støj for beboerne i området, lyder det fra talsmanden i Stenbæksholm Bylaug.

- Støj er en væsentlig faktor, når man laver en industrihavn. Den larmer rigtig meget. Her i det åbne landskab er grænserne for støj meget lave, og de vil ikke kunne opretholdes, hvis man ligger en industrihavn her, siger Mikkel Simonsen.

- Det vil gøre det nærmest uudholdeligt at bo her.

Talsmand i Stenbæksholm Bylaug Mikkel Simonsen har længe kæmpet imod at få industrihavnen til Stenbæksholm. Havnebestyrelsens valg af Ydernæs som den bedste placering er en lille sejr.
Talsmand i Stenbæksholm Bylaug Mikkel Simonsen har længe kæmpet imod at få industrihavnen til Stenbæksholm. Havnebestyrelsens valg af Ydernæs som den bedste placering er en lille sejr. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Strandjagtforening frygter for placering på Ydernæs

For andre er mandagens nyhed noget mere dyster. I Ydernæs tror Anders Jensen, der sidder i bestyrelsen i Næstved Strandjagtforening, at en industrihavn på netop havnebestyrelsens foretrukne placering vil være enden for flere af de foreninger, der ligger omkring Pouls Vig Havn i Næstved Kommune.

- I værste fald er vi nødt til at lukke foreningen, siger en ærgerlig Anders Jensen.

- Hvis man lægger industrihavnen her, er det jo potentielt enden på Næstved Strandjagtforening, de to sejlklubber, der ligger herude, den jolleklub, der ligger herude og den sejlskole, der ligge herude.

quote De vil blive generet af støjen, uanset om den kommer til at ligge derinde, eller den kommer til at ligge herude.

Anders Jensen, bestyrelsesmedlem, Næstved Strandjagtforening.

Næstved Strandjagtforenings bestyrelsesmedlem synes, at den tidligere plan om at placere havnen på Stenbæksholm er meget bedre. Han giver ikke meget for, at det for beboerne i Stenbæksholm vil være en fordel, at få rykket havnen til Ydernæs. 

- Jeg kan ikke se, at det kommer til at gøre den store forskel. De vil blive generet af støjen, uanset, om den kommer til at ligge derinde, eller den kommer til at ligge herude, siger Anders Jensen, mens han peger på de to placeringer.

quote Havnebestyrelsen har fået galoperende storhedsvanvid.

Lars Hoppe Søe, byrådsmedlem, Radikale Venstre, Næstved Kommune.

I Stenbæksholm mener Mikkel Simonsen ikke nødvendigvis, at området på Ydernæs er den rigtige løsning, da også den placering er forbundet med en række udfordringer med blandt andet naturbeskyttelse.

- Der bør jo være plads til os alle sammen. Både til de rekreative ovre på Ydernæs og beboerne i Stenbæksholm. Jeg vil da gerne være sammen med dem om at protestere imod det her, fordi der er masser af plads på Ydernæs, hvis der skulle lægges en havn der. Det er ladsiggørligt, at Pouls Vig bliver, hvor den er, siger Mikkel Simonsen.

Foreningerne på Ydernæs frygter at flere foreninger må dreje nøglen om, hvis havnen bliver placeret ved Pouls Vig.
Foreningerne på Ydernæs frygter at flere foreninger må dreje nøglen om, hvis havnen bliver placeret ved Pouls Vig. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Flertal besluttede anden placering

Et 31 stemmers flertal i Næstved Byråd blev ellers sidste år enige om, at det ville give mening at rykke en mindre industrihavn til Stenbæksholm. Med den plan, som havnebestyrelsen fremlagde i kommunens økonomiudvalg mandag, forkaster havnebestyrelsen byrådets beslutning ifølge Radikale Venstres Lars Hoppe Søe.

- Havnebestyrelsen har fået galoperende storhedsvanvid. Det, de har fremlagt i dag, har ingen gang på jord, lød det fra byrådsmedlemmet mandag efter mødet i økonomiudvalget.

Næstved Havn
Læs også
Havnebestyrelse vil have industrihavn til Ydernæs: - Ingen gang på jord
Næstved Havn
Læs også
Havnebestyrelse vil have industrihavn til Ydernæs: - Ingen gang på jord

Også Næstveds borgmester undrede sig over planen, da Ydernæs er et naturbeskyttet område.

- Hvis det nogensinde får medvind i byrådet, får mine planmedarbejdere rigtig travlt med at skulle forklare både EU og ministeriet, at det er fornuftigt at lave en havn i et så beskyttet område, sagde han.

Flere andre i Næstved byråd havde mandag ikke lyst til at gå ind i sagen. De vil vente, til resten af byrådet er blevet orienteret. Det bliver de på torsdag. Det gælder blandt andet Konservatives Rune Kristensen, der er formand for Klima-, Miljø, og Friluftsturismeudvalget og Kristian Skov-Andersen fra Venstre, der er med i havnebestyrelsen.

Efter økonomiudvalget undrede bormester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen over valget af Ydernæs som den foretrukne placering.
Efter økonomiudvalget undrede bormester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen over valget af Ydernæs som den foretrukne placering. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Ny plan kræver nyt flertal

Havnebestyrelsen oplyser, at de håber, at byrådet kan behandle planen på deres møde den 20. september. Før Ydernæs definitivt kan blive industrihavnens placering, kræver det et nyt flertal i byrådet, og derfor er Mikkel Simonsens arme endnu ikke helt i vejret. 

- De er højere oppe, end de var for 14 dage siden. Men de er ikke helt i vejret endnu, og champagnen er heller ikke fundet frem, siger talsmanden fra Stenbæksholm Bylaug.

Næstved Havn
Læs også
Strandjæger: Flytning af havn til Ydernæs vil ødelægge et rekreativt område
Næstved Havn
Læs også
Strandjæger: Flytning af havn til Ydernæs vil ødelægge et rekreativt område

Alt imens Mikkel Simonsen glæder sig over havnebestyrelsens plan, så håber bestyrelsesmedlem i Næstved Strandjagtforening Anders Jensen ikke, at det sidste punktum er sat i sagen.

- Nogle af de aktiviteter, som kommunen har, er blandt andet placeringen midt i en masse smuk natur og med mange gode muligheder for at dyrke en masse vandsport ude på Karrebæk Fjord, siger Anders Jensen. 


Nyhedsoverblik