Havnebestyrelse vil have industrihavn til Ydernæs: - Ingen gang på jord

Havnebestyrelsen bud på at få industrihavnen til Ydernæs leder endnu engang til stor debat om havnens fremtid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal der fortsat være industrihavn i Næstveds centrale havneområde, eller skal der i fremtiden bygges attraktive boliger? Det er det store spørgsmål, der bliver stillet for tiden i kommunen.

Mandag præsenterede havnebestyrelsen sit bud på, hvor industrihavnen skal ligge i fremtiden for politikerne i Næstved Kommunes økonomiudvalg. I deres bud peger bestyrelsen endnu engang på, at den nye industrihavn skal ligge på Ydernæs ved mundingen af kanalen, der fører ind til Næstved by. 

Det leder igen til stor debat, da det går imod den plan, som Næstved byråd blev enige om i 2021 om at placere havnen på Stenbæksholm.

- Havnebestyrelsen har fået galoperende storhedsvanvid. Det, de har fremlagt i dag, har ingen gang på jord, siger Radikale Venstres byrådsmedlem Lars Hoppe Søe efter mødet i økonomiudvalget.

quote Jeg tror, at chancen for at det kan realiseres er ganske, ganske lille.

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune.

Også Næstveds borgmester stiller sig undrende over for forslaget, da Ydernæs er et naturbeskyttet område, der kan gøre etableringen af en havn til en udfordring.

- Jeg tror, at chancen for, at det kan realiseres, er ganske, ganske lille, og hvis du spørger mig nu, så vil jeg sige, at den er umulig, siger Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S) om havnebestyrelsens bud på at gøre Ydernæs til ny industrihavn. 

- Hvis det nogensinde får medvind i byrådet, får mine planmedarbejdere rigtig travlt med at skulle forklare både EU og ministeriet, at det er fornuftigt at lave en havn i et så beskyttet område.

Næstved bormester tror ikke det bliver nemt at placere industrihavnen på Ydernæs. Det skyldes, at der er mange naturbeskyttede områder.
Næstved bormester tror ikke det bliver nemt at placere industrihavnen på Ydernæs. Det skyldes, at der er mange naturbeskyttede områder. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Langstrakt forløb

Debatten om fremtiden for Næstved havn er debatten om byudvikling over for erhvervsudvikling. Den startede i 2020, da den daværende havnebestyrelse præsenterede deres store plan, om at industrihavnen skulle flytte ud på den anden side af Svingbroen til Ydernæs. På grund af blandt andet protester fra lystsejlerne i området blev planen dengang skrottet.

I 2021 blev hele Næstved byråd enige om, at industrihavnen skulle ligge i Stenbæksholm, der ligger lige overfor Ydernæs. Her blev der lagt op til, at der skulle laves en mindre og billigere havn. Men hverken erhvervslivet eller de kommende naboer var tilfredse med løsningen.

quote Jeg er rystet over, at havnebestyrelsen forkaster et 31 stemmers flertal i byrådet.

Lars Hoppe Søe (RV), byrådsmedlem, Næstved Kommune.

Senest har man kunnet læse i SN.dk, at Næstveds borgmester Carsten Rasmussen forud for mandagens møde i økonomiudvalget om havnebestyrelsens plan overvejede at udskrive folkeafstemning i kommune. 

Mandag den 8. august kom planen så fra havnebestyrelsen efter seks måneder, og i deres bud bliver der lagt op til en industrihavn, der er syv gange større end det tidligere bud.

- Jeg er rystet over, at havnebestyrelsen forkaster et 31 stemmers flertal i byrådet, hvor vi var enige om, at havnen skulle bygges på Stenbæksholm-siden. Det har de set stort på. Som de selv siger derinde: De har kastet forslaget væk, og så har de lavet en helt ny vision, siger Lars Hoppe Søe fra Radikale Venstre.

Lars Hoppe Søe er rystet over havnebestyrelsens plan.
Lars Hoppe Søe er rystet over havnebestyrelsens plan. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Vil først udtale sig når hele byrådet er orienteret 

For virksomhederne er den centrale placering vigtig. Virksomhederne i Havneforum ønsker dog ikke at kommentere sagen, før politikerne har vurderet planen fra havnebestyrelsen. Det oplyser de til TV2 ØST.

Byrådsmedlem Kristian Skov-Andersen, der er med i havnebestyrelsen, er en af dem, der godt kan forestille sig en havn på Ydernæs, men han ønsker ikke at gå mere ind i debatten, før resten af byrådet er orienteret torsdag.

- Havnebestyrelsen har aftalt at forslå at afvente yderligere udtalelser, til hele byrådet er orienteret og i respekt for det yderligere byråd - der er trods alt 22 byrådsmedlemmer, som ikke var til stede i dag - vil jeg gerne afvente yderligere yderligere udtalelser, siger Kristian Skov-Andersen fra Venstre.

Næstved Havn
Læs også
Strandjæger: Flytning af havn til Ydernæs vil ødelægge et rekreativt område
Næstved Havn
Læs også
Strandjæger: Flytning af havn til Ydernæs vil ødelægge et rekreativt område

Ligeledes ønsker byrådets formand for Klima-, Miljø, og Friluftsturismeudvalget Rune Kristensen fra Konservative ikke at udtale sig, før alle byrådets medlemmer er orienteret om havnebestyrelsens plan.

- Jeg synes helt klart, at vi skal have en debat om det her. Jeg synes bare, at det er fair, at vi følger den proces, som vi har fået fremlagt for et halvt år siden, og som handler om, at hele byrådet også skal have lov til at blive orienteret, før vi begynder at tage diskussionen i pressen, hvor der er nogle få, der har fået noget privilegeret viden, siger Rune Kristensen.

Kristian Skov-Andersen er med i havnebestyrelsen, men vil gerne vente med at gå ind i diskussionen om den nye industrihavn, til de øvrige byrådsmedlemmer er orienteret torsdag.
Kristian Skov-Andersen er med i havnebestyrelsen, men vil gerne vente med at gå ind i diskussionen om den nye industrihavn, til de øvrige byrådsmedlemmer er orienteret torsdag. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Sejlere frygter for fremtiden

På lystbådehavnen på Ydernæst er de ikke begejstrede for det udspil, som havnebestyrelsen fremlagde for økonomiudvalget mandag.

- Det er jo et helt unikt område ud for os, og vi kan ikke være andre steder. Vi har selv bekostet tingene herude, og tingene er vokset op på baggrund af den indsats, vi har gjort. Hvis vi skal starte hele den slåskamp igen... Det er simpelthen op ad bakke, lyder det fra Torben Søndergaard Nielsen, der er formand i Næstved Sejlklub.

quote det vil jeg da være meget, meget ked af, hvis vi skal rykke igen.

Karsten Nielsen, bådejer, Næstved.

Nogle bådejere har netop lige fået plads i havnen, og udsigten til måske at skulle hive båden op igen inden for kort tid vækker ikke begejstring.

- Vi har lige fået bådplads her. Den fik vi her i påsken. Så det vil jeg da være meget, meget ked af, hvis vi skal rykke igen, siger Preben Nikolajsen fra Næstved.

- Fremfor alt synes jeg jo, at det er kedeligt, at man nedlægger et rekreativt område, som det meste af Næstved bruger og i særdeleshed efter Coronatiden, lyder det fra Karsten Nielsen, der også er fra Næstved. 

Havnebestyrelsen håber, at byrådet kan behandle havneplanen allerede på sit møde den 20. september.

Preben Nikolajsen håber ikke at dagens nyhed får konsekvenser for hans nye bådplads.
Preben Nikolajsen håber ikke at dagens nyhed får konsekvenser for hans nye bådplads. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Nyhedsoverblik