Kostskoleleder undrer sig over undersøgelse: - Det er så fjernt fra os

Danmarks Private Skoler foreslår, at alle kostskoler undersøges efter Herlufsholm-dokumentar. Skoleder på Stenhus Kostskole er skeptisk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag mødte landets kostskoleelever op til en ny uge. Alt var, som det plejede, og så alligevel ikke. 

For TV 2s dokumentar Herlufsholms hemmeligheder om sager om grov mobning og krænkelser mod elever på Herlufsholm har i den grad sat fokus på kostskolerne, og det mærker de også i Holbæk.

Det fortæller Knud Erik Schack Korsbjerg, der er skoleleder på Stenhus Kostskole.

- Det er svært irriterende og også ødelæggende for hele renomméet omkring kostskoler, siger han. 

Læs også
Hård kritik af voldelig kultur på Herlufsholm Kostskole i ny dokumentar
Læs også
Hård kritik af voldelig kultur på Herlufsholm Kostskole i ny dokumentar

Dokumentaren har fået foreningen af Danmarks Private Skoler til at reagere. 

Formanden for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr, mener en undersøgelse af alle kostskoler kan skabe tryghed blandt forældre og elever, der går på kostskole eller overvejer det.
Formanden for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr, mener en undersøgelse af alle kostskoler kan skabe tryghed blandt forældre og elever, der går på kostskole eller overvejer det. Foto: TV 2 NEWS

Her mener formanden Karsten Suhr, at der nu bør laves en undersøgelse af samtlige kostskoler i landet.

- Efter den her dokumentar, så kunne der godt sidde forældre og unge mennesker ude i landet, hvor der var en utryghed på, hvad der sker på den kostskole eller på den institution, hvor de bor. Det her er et forslag til, at man kunne betrygge den forældregruppe, siger han til TV 2 News.  

Undersøgelse skal fjerne tvivl

I dokumentaren kommer det blandt andet frem, at flere elever på Herlufsholm har været udsat for vold og seksuelle krænkelser fra andre elever. 

En undersøgelse af landets kostskoler skal være med til at fjerne den tvivl, der må være om forholdene på skolerne, mener Karsten Suhr. 

Helt konkret mener formanden, at det er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der skal stå for sådan en undersøgelse. 

Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar
Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar

Han forventer dog ikke, at der kommer noget ubehageligt frem. 

- Jeg ville blive overrasket over, hvis der var et problem på andre skoler af tilsvarende størrelsesorden, de voldsomme episoder, vi så i den dokumentar, siger han og fortsætter: 

- Det her var et forslag udelukkende for at betrygge forældre og unge mennesker på, at når de bor et andet sted end deres hjem, at der så er ordnede forhold. Og det mener jeg, der er alle steder.

Kristian Jacobsen er rektor på Sorø Akademi, og han er positivt stemt over for en undersøgelse af kostskolerne.
Kristian Jacobsen er rektor på Sorø Akademi, og han er positivt stemt over for en undersøgelse af kostskolerne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Herlufsholm er langt fra os

Forslaget bliver hilst velkommen hos Kristian Jacobsen, der er rektor på Sorø Akademi.

- Jeg synes, det er svært at sige, at det er en dårlig idé. Der er nu rejst tvivl om det spørgsmål, også blandt politikerne, så det eneste rigtige er at få det undersøgt grundigt og ordentligt, siger han. 

Knud Erik Schack Korsbjerg, skoleleder Stenhus Kostskole, er ærgerlig over, at sagen om krænkelser på Herlufsholm skaber et dårligt indtryk af kostskoler generelt.
Knud Erik Schack Korsbjerg, skoleleder Stenhus Kostskole, er ærgerlig over, at sagen om krænkelser på Herlufsholm skaber et dårligt indtryk af kostskoler generelt. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

På Stenhus Kostskole er skoleleder Knud Erik Schack Korsbjerg mere skeptisk over for en undersøgelse. 

Læs også
Politiet undersøger episoder på Herlufsholm - opfordrer til at anmelde
Læs også
Politiet undersøger episoder på Herlufsholm - opfordrer til at anmelde

Han bakker op om, at der skal laves initiativer, der rydder ud i dårlige kulturer, hvis det er nødvendigt.

- Men jeg synes måske, det er den forkerte baggrund at gøre det på. Man skal altid holde ordentlig tilsyn og gennemføre tjek med os, fordi vi får offentlige midler i tilskud, men at en case på en kostskole, som er så fjern fra alle andre kostskoler, skal afstedkomme en kæmpestor undersøgelse. Det kan jeg godt stille spørgsmålstegn ved, siger han. 

Kan give tryghed

De seneste fire år har Patricia Bindzus været elev på Stenhus Kostskole. Hun har ikke oplevet grelle eksempler på dårlig adfærd mellem eleverne, men en undersøgelse kan være en god idé, mener hun.

- Jeg føler faktisk, det er fint nok at lave en undersøgelse for at være 100 procent sikker, selvom vi faktisk har det godt her. Jeg tror også, det kan give en tryghed til andre mennesker at vide, at det faktisk er fint her på Stenhus, siger hun. 

Patricia Bindzus, der er elev på Stenhus Kostskole, mener også, at en undersøgelse af kostskolerne kan være med til at skabe tryghed for nuværende og kommende kostskoleelever.
Patricia Bindzus, der er elev på Stenhus Kostskole, mener også, at en undersøgelse af kostskolerne kan være med til at skabe tryghed for nuværende og kommende kostskoleelever. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Flere partier på Christiansborg bakker op om undersøgelsen, men bliver den en realitet, skal det gennemtænkes, hvordan den udformes, lyder det fra rektor på Sorø Akademi.

- Hvis det er sådan en undersøgelse, hvor man bare sender et spørgeskema ud, så risikerer vi at få de svar, vi vil have, men som ikke afdækker problemerne. Så det synes jeg, vi skal gå i dialog om, for det er en hård nød at knække, hvordan man får det afdækket, hvis der rent faktisk er noget, siger Kristian Jacobsen og fortsætter:

- Vi er alle interesserede i svar. Det er jeg også interesseret i. 

Læs også
Tidligere elev savner nuance i debatten: - Herlufsholm blev min redning
Læs også
Tidligere elev savner nuance i debatten: - Herlufsholm blev min redning

Nyhedsoverblik