Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar

Rektor for Herlufsholm stopper, oplyser kostskolen i en pressemeddelelse. Formand Torben Lowzow giver undskyldning til elever og forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rektor på Herlufsholm, Mikkel Kjellberg, stopper øjeblikkeligt. Det oplyser skolen i en pressemeddelelse.

- Bestyrelsen har besluttet at afslutte samarbejdet med rektor Mikkel Kjellberg, lyder det i en meddelelse, som er blevet sendt ud af Herlufsholm Skole, efter skolens bestyrelse har afholdt ekstraordinært møde om TV 2-dokumentaren, Herlufsholms hemmeligheder, hvor flere tidligere elever beretter om vold og overgreb under deres tid på skolen.

På mødet har bestyrelsen vedtaget en handlingsplan, der blandt andet indebærer, at skolen dropper præfektordningen, den særlige mentorordning på Herlufsholm, som flere gange har været genstand for kritik.

quote Der er ingen hellige køer. Heller ikke for bestyrelsens eget vedkommende

Torben Lowzow, formand, Herlufsholm Skole

Dokumentaren blev vist 5. maj og har siden affødt stærke reaktioner fra blandt andre politikere og kongehuset.

- Jeg kan på vegne af en samlet bestyrelse sige, at vi er meget påvirkede af de udtalelser, vi har hørt i udsendelsen fra TV 2, fra unge mennesker, som gennem årene har været udsat for meget voldsomme oplevelser her på skolen, siger Torben Lowzow, formand for Herlufsholm Skole i meddelelsen.

- Jeg vil gerne, på vegne af bestyrelsen, sige undskyld og beklage dybt, hvad de har været udsat for. Både dem der står frem i udsendelsen, og som vi skylder en tak for deres mod, og til de andre som har haft lignende oplevelser, tilføjer han.

Flere tidligere elever står frem i en TV 2-dokumentar og kritiserer kulturen på Herlufsholm Kostskole. De beretter om afstraffelser og seksuelle krænkelser.

Af meddelelsen fremgår det, at bestyrelsen har diskuteret de aktuelle problemstillinger og konkrete tiltag mod de problemer, TV 2-udsendelsen præsenterer. 

Bestyrelsen er blevet enige om at iværksætte konkrete tiltag og en handlingsplan, der blandt andet indebærer, at den såkaldte præfektordning afskaffes, ligesom den nuværende ordning med sovesale ændres gennemgribende.

- Alle elever kan fra i dag sove på eget værelse, fremgår det af en oversigt med handlingsplanens hovedpunkter.

Derudover hedder det i meddelelsen, at bestyrelsen har iværksat en uvildig undersøgelse ved advokat Jon Lauritzen, som skal afdække de forhold, TV 2-dokumentaren beskriver.

VIDEO: Se hele interviewet med bestyrelsesformand Torben von Lowzow om, hvorfor rektoren skulle fyres, og hvordan man vil rette op på kulturen på skolen.

Skolens ledelse vil gennemføre handleplanen i de kommende uger og måneder.

- Vi er nødt til at gøre helt grundlæggende op med alle forhold på skolen, der kan have været med til at skabe den usunde kultur, som udsendelsen beskriver, siger Torben Lowzow videre i meddelelsen og tilføjer:

- Der er ingen hellige køer. Heller ikke for bestyrelsens eget vedkommende og vores fremtid på skolen. Men vi ser det som vores ansvar, at vi nu følger en plan helt til dørs, som kan sikre skolen og ikke mindst vores elever.

Læs også
Minister indkalder partier til møde efter Herlufsholm-dokumentar
Læs også
Minister indkalder partier til møde efter Herlufsholm-dokumentar

Ind til videre overtager vicerektor Martin Arvedlund den daglige ledelse fra den 9. maj.

Mikkel Kjellberg har ikke ønsket at stille op til interview, skriver han i en sms til TV2 ØST.

Handlingsplanens punkter:

  • Præfekt-ordningen afskaffes.
  • Den nuværende ordning med sovesale ændres gennemgribende, så alle elever kan gå trygt i seng. Alle kostelever kan fra i dag sove på eget værelse.
  • Skolens ledelse udvides med en ekstra medarbejder dedikeret til at forestå arbejdet med trivsel på skolen.
  • Whistleblowerordning for elever som supplement til den eksisterende ordning for forældre på Undervisningsministeriets hjemmeside.
  • Hjælp tilbydes til nuværende som tidligere elever som har følt sig krænket eller har været udsat for fysisk eller psykisk pres på skolen.
  • Bestyrelsen vil afskaffe traditioner, der kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd, heriblandt den i TV 2-udsendelsen omtalte PØ-kamp.
  • Bestyrelsen vil søge fagprofessionel bistand fra en ekstern forsker til arbejdet med at forandre kulturen på skolen.


Kilde: Herlufsholm Skole


Nyhedsoverblik