Har kæmpet mod kommunen i tre år: Nu bliver Martinius tvangsfjernet

Ankestyrelsen har nu besluttet at tvangsfjerne Stine Mortensens seksårige søn. Stine Mortensen har i årevis bedt Næstved Kommune om hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Vi vurderer, at der er en åbenbar risiko for, at Martinius' sundhed og udvikling lider alvorlig skade på grund af utilstrækkelig omsorg for Martinius ved fortsat ophold i hjemmet."

Sådan lyder det fra Ankestyrelsen, som netop har besluttet, at Stine Mortensens seksårige søn Martinius skal placeres uden for hjemmet i en plejefamilie det næste år. 

Ankestyrelsen gik ind i Stine Mortensens sag efter en TV ØST-udsendelse den 27. marts. Her fortalte Stine Mortensen fra Næstved, at hun er fysisk og mentalt syg og flere gange har bedt Næstved Kommune om at blive aflastet. Men trods flere underretninger fra fagpersoner fik familien fortsat ingen aflastning, - det afslørede en aktindsigt i sagen, som TV ØST fik. 

Det førte til, at Børns Vilkår kritiserede Næstved Kommune for ikke at hjælpe mor og søn tilstrækkeligt. Organisationen lavede efter udsendelsen en underretning til Ankestyrelsen for at få styrelsen til at vurdere, om kommunen har gjort det nødvendige i sagen.

Søn skal i plejefamilie

Ankestyrelsen er nu kommet frem til, at Stine Mortensens seksårige søn skal tvangsfjernes inden for kort tid. Begrundelsen for beslutningen lyder:

"Vi lægger vægt på, at der igennem længere tid har været underretninger fra fagpersoner om alvorlig bekymring for Martinius' udvikling og trivsel."

- Jeg synes, den er hård. Jeg synes ikke, det er sjovt, at de har truffet den afgørelse, siger Stine Mortensen nu. 

Kan du forstå det?

Et eller andet sted, ja. Det er svært at indrømme. Men ja. Fordi de kigger på situationen her og nu, siger Stine Mortensen.

Stine Mortensen forstår godt, at det er blevet nødvendigt at tvangsfjerne hendes søn. Men hun er ked af, at hun ikke fik den hjælp hun har bedt om.
Stine Mortensen forstår godt, at det er blevet nødvendigt at tvangsfjerne hendes søn. Men hun er ked af, at hun ikke fik den hjælp hun har bedt om. Foto: TV ØST

Børns Vilkår: Godt drengen får hjælp

Det er godt, at familien endelig får hjælp, lyder det fra Børns Vilkår efter Ankestyrelsens afgørelse.  

- Hos Børns Vilkår er vi meget tilfredse med, at Ankestyrelsen har taget sagen op på baggrund af den underretning, vi har sendt til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen har afgjort, at drengen skal anbringes udenfor hjemmet foreløbig for et år, og begrunder det med, at der er en åbenbar risiko for, at hans sundhed og udvikling lider alvorlig skade, fordi moren ikke kan sikre ham den tryghed, forudsigelighed og relevante støtte, han har brug for pga. hendes sygdomsforløb, siger Anette Brøndum Sørensen, specialkonsulent i Landsorganisationen Børns Vilkår.  

- At han skal være anbragt foreløbig i et år, skyldes, at man i ankestyrelsen vurderer, at der ikke er noget, der tyder på, at morens forhold vil ændre sig væsentligt det næste år, siger Anette Brøndum Sørensen fra Børns Vilkår. 

DF: Kritik af Næstved kommune

- Det er jo voldsom læsning, det her. 

Sådan lyder Dansk Folkepartis socialordfører Karin Nødgaard, da hun læser Ankestyrelsens afgørelse i sagen.
Hun kritiserede også Næstved Kommune i sagen i marts på TV ØST. I dag fastholder hun, at kommunen ikke har håndteret sagen korrekt.

- Der er jo ingen tvivl om, at der er tale om en kommune, der har overhørt en masse underretninger og i hvert fald ikke ageret på det. Og ikke haft barnets tarv i fokus. Og det er jo klart, at det er noget af det, som Ankestyrelsen  kommer frem til i sin afgørelse, siger socialordfører Karin Nødgaard (DF).

I tre år har flere fagfolk underrettet Næstved Kommune om Martinius. Og først nu sker der noget - nemlig en tvangsfjernelse af drengen.

- Jeg synes jo egentlig, kommunen skulle tage at lægge sig fladt ned og sige, at her har vi ikke ageret, som vi skulle og så tage det til efterretning, fortsætter Karin Nødgaard. 

Stine Mortensen mener selv, at en tvangsfjernelse måske kunne have været undgået:

Mener du, at den her tvangsfjernelse kunne have været undgået, hvis Næstved Kommune havde lyttet til de underretninger, der var? 

- Ja, det mener jeg helt bestemt, det kunne.  

Hvorfor? 

Fordi det så ikke havde kørt så længe, siger Stine Mortensen. 

Hårde måneder

Det har været nogle hårde måneder, siden Stine Mortensen stod frem på TV ØST og bad om hjælp. Der har været mange møder, og det har været en yderligere psykisk belastning. 

- Det har været stressende for mig, fordi jeg har skulle diskutere alt med Næstved Kommune og lige meget hvad, vi har forsøgt på, så er der ikke blevet lyttet, siger Stine Mortensen. 

Næstved Kommune er nu ved at finde en plejefamilie til Martinius. I første omgang skal han tvangsfjernes et år.

- Jeg prøver at se nogle positive ting i det, og se hvad der kan hjælpe min søn. Hvis det er en god familie, og der måske er andre børn, som han kan sidde og lave lektier med, så kan han også fagligt komme længere frem, lyder det fra Stine Mortensen.