Får penge til bedre normeringer - nu slår vuggestuer og børnehaver i Næstved pædagogjob op

I mandags blev 500 millioner kroner til bedre normeringer i daginstitutioner fordelt mellem kommunerne. I Næstved slår man nu de første stillinger op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er lutter glade vuggestue- og børnehaveledere, Stine Knudsen har holdt møde med de seneste par uger. Hun er områdeleder for 11 daginstitutioner i Næstved Kommune og har fået ekstra penge at dele ud til mere personale.

- Det gør bare en kæmpe forskel, og det har været en fornøjelse at kunne fortælle til de daglige ledere af institutionerne her i mit område. De har simpelthen glædet sig til at fortælle det videre til medarbejderne, fortæller hun.

quote Vi har haft institutioner, hvor normeringen har været så dårlig, at jeg har haft en reel bekymring for, om det var sikkerhedsmæssigt forsvarligt for børnene

Stine Knudsen, områdeleder, Næstved Kommune

I mandags meddelte Undervisningsministeriet, hvordan 500 millioner kroner til bedre normeringer skal fordeles mellem kommunerne. Jo flere børn, jo flere penge er der til den enkelte kommune.

Her i regionen får de 12 kommuner samlet set 43 millioner kroner. Næstved og Slagelse kommuner har flest børn og får derfor 6,4 millioner kroner hver.

Leder var bekymret for sikkerheden

I Næstved kommune er der 44 daginstitutioner, så 6,4 millioner rækker ikke langt, men da byrådet samtidig har bevilget fem millioner kroner til daginstitutionerne, kan det alligevel mærkes.

- Det giver et boost til de medarbejdere, der var ved at knække, det får ledernes skuldre ned på plads, men det betyder også mere nærvær hos børnene, siger Stine Knudsen.

De ekstra penge betyder flere nyansættelser af pædagoger på forskellige timetal rundt omkring i daginstitutionerne, at flere medarbejdere kan gå op i tid, og det betyder balance i de huse, som har kørt med underskud.

Og det er ifølge Stine Knudsen meget tiltrængt.

- Vi har haft institutioner, hvor normeringen har været så dårlig, at jeg har haft en reel bekymring for, om det var sikkerhedsmæssigt forsvarligt for børnene, simpelthen fordi der var for meget alenetid. Det vil sige tid, hvor en enkelt medarbejder har haft ansvaret for en hel stue for eksempel, men hvor vi ikke har haft pengene til at kunne gøre noget ved det, siger Stine Knudsen, leder af daginstitutionerne i Område Syd i Næstved Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stine Knudsen er områdeleder for 11 daginstitutioner i Næstved og syd for byen. Hun oplever, at de første midler til minimumsnormeringer skaber glæde og positivitet.
Stine Knudsen er områdeleder for 11 daginstitutioner i Næstved og syd for byen. Hun oplever, at de første midler til minimumsnormeringer skaber glæde og positivitet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

quote Det betyder også mere nærvær hos børnene

Stine Knudsen, områdeleder, Næstved Kommune

Næstved Kommune var hurtigst

Det er langt fra alle kommuner, der har besluttet, hvordan de vil bruge pengene fra Folketinget. Men den proces har de altså¨allerede været igennem i Næstved Kommune.

- Vi var i rigtig god tid. Allerede da vi lavede budgettet for 2020, aftalte vi, hvordan pengene skulle fordeles til daginstitutionerne, hvis der kom penge fra Folketinget, og det gjorde der jo. Vi syntes, pengene skulle ud til området, så hurtigt som de overhovedet kunne, siger Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Hoppe Søe (R) og hans kolleger i Børne- og Skoleudvalget i Næstved ville have de ekstra penge til normeringer sendt ud til daginstitutionerne så hurtigt som muligt.
Lars Hoppe Søe (R) og hans kolleger i Børne- og Skoleudvalget i Næstved ville have de ekstra penge til normeringer sendt ud til daginstitutionerne så hurtigt som muligt. Foto: Line Strand - TV2 ØST

I Stevns Kommune kalder Steen S. Hansen (S), det "smart" af Næstved Kommune at være så hurtigt ude.

- For så mange pædagoger er der heller ikke, så det kan være, vi kan få problemer med at fat i dem, der skal bruges, siger formanden for Udvalget for Børn, Unge og Læring i Stevns Kommune.

I Ringsted Kommune har politikerne heller ikke besluttet, hvordan pengene skal bruges endnu.

- Vi vidste jo ikke, hvor meget der ville tilfalde Ringsted, siger Klaus Hansen (V), formand for Børne-. og Undervisningsudvalget.

quote Er der nogle særlige institutioner, der har et ekstra behov, så synes jeg, det er helt oplagt, at vi kigger på, om det er dem, der skal have pengene.

Klaus Hansen (V), formand, Børne- og Undervisningsudvalget, Ringsted Kommune

Udvalgsformanden forestiller sig dog, at pengene især skal gå til vuggestuer og børnehaver med mange udsatte børn.

- Jeg synes, vi har nogle fornuftige normeringer i Ringsted, men er der nogle særlige institutioner, der har et ekstra behov, så synes jeg, det er helt oplagt, at vi kigger på, om det er dem, der skal have pengene. Men vi har stadig til gode at drøfte det i udvalget, siger Klaus Hansen (V).

"Endelig går det den rigtige vej"

Børn og ansatte i daginstitutionerne i Næstved kan nu se frem til lidt flere hænder. Måske ikke ligefrem en ekstra medarbejder, men i hvert fald flere timer om dagen, hvor normeringen er bare lidt bedre, end den er i dag.

- Nu går det endelig i den rigtige retning. De penge, der bliver fordelt nu her, er kun et lille skridt, men det giver noget positivitet, og det kan virkelig mærkes, siger Stine Knudsen fra Område Syd i Næstved.