EU giver syv millioner kroner til den tykskallede malermusling

EU har nu endeligt godkendt Næstved Kommunes ændringsansøgning for at redde den udrydningstruede malermusling i Susåen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der findes kun ganske få eksemplarer af den tykskallede malermusling i Susåen.

quote Det betyder, at vi kan sikre en truet art og hjælpe naturen

Helle Jessen, formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune

Men nu er EU klar med en hjælpende hånd. De er nemlig klar til at donere syv millioner kroner, der skal gøre Susåen mere naturlig. Det skriver Næstved Kommune i en pressemeddelelse. 

- Vi er virkelig glade for, at alle bevillinger fra EU er gået igennem. Det betyder, at vi kan sikre en truet art og hjælpe naturen. For Susåen er en del af Næstved Kommunes DNA, siger Helle Jessen, formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.

Samarbejde med Faxe, Ringsted og Sorø

Pengene skal gå til at plante træer langs åen og putte sten ned i den, ligesom der skal laves gydebanker af grus og sættes fisk ud. Samtidig vil man også grave nogle store sandfang, fjerne mudder og slam fra åen samt fjerne nogle af de stive planter i kanten af åen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Den tykskallede malermusling her er udrydningstruet, men har nu fået en redningskrans fra EU på syv millioner kroner.
Den tykskallede malermusling her er udrydningstruet, men har nu fået en redningskrans fra EU på syv millioner kroner. Foto: Næstved kommune

quote Nu ser vi frem til et godt samarbejde med de bredejere på strækningen, som har lyst til at være med

Helle Jessen, formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.

Alt dette vil ikke kun komme muslingen til gode, men alt dyreliv i og omkring åen. Det betyder, at Næstved sammen med Sorø, Faxe og Ringsted Kommuner nu kan forbedre den 38 km lange strækning mellem Rødebro og Vester Broby i Øvre Suså.

- Nu ser vi frem til et godt samarbejde med de bredejere på strækningen, som har lyst til at være med. Og selvfølgelig også et godt samarbejde med Faxe, Ringsted og Sorø kommuner, som Susåen grænser op til, fortæller Helle Jessen, formand for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.

Malermuslingen er selv med til at rense vandet

Den tykskallede malermusling er helt afhængig af nogle fisk, for at den kan formere sig.

De små muslingelarver bruger nemlig fiskene elritser og hvidfinnet ferskvandsulk som rugemødre, inden de kan klare sig selv på bunden af vandløbet. Her lever de i omkring 40 år ved at filtrere vandet. Dermed er muslingerne med til at rense vandet i åen og skaber således en renere å -  og på den måde er muslingen en nøgleart for mere liv både i og omkring åen.

Læs også
Sjælden ferskvandsmusling fundet på Sydsjælland
Læs også
Sjælden ferskvandsmusling fundet på Sydsjælland

Næstved Kommune inviterer til informationsmøde 5. februar, hvor kommunen vil fortælle, hvordan man vil skabe mere liv i Susåen.

Se mere om malermuslingen her.

Den hvidfinnede ferskvandsulk skal også hjælpe

Det er ikke første gang, at Næstved Kommune gør en indsats for at gavne dyrelivet i vandløb. 

Medarbejdere fra Næstved Kommunes vand- og naturafdeling har flere gange været på fisketur i Skåne i Sverige, hvor man kan få den hvidfinnede ferskvandsulk i nettet.

Læs også
Sjælden fisk bliver sat ud i Susåen – skal hjælpe truet dyreart
Læs også
Sjælden fisk bliver sat ud i Susåen – skal hjælpe truet dyreart

Fisken er blandt andet blevet sat ud i Susåen ved Tybjerg uden for Ringsted.

Den hvidfinnede ferskvandsulk har man ikke kunnet finde i de danske åer i 60 år. Men der er en helt særlig grund til, at Næstved Kommune tidligere har taget turen over Øresund for at fange den tilbage.

Den er nemlig også med til at hjælpe den tykskallede malermusling.

TV2 ØST har tidligere lavet et indslag om den hvidfinnede ferskvandsulk, der blev fanget i Sverige. Her kan du se, hvordan det foregår.

Artiklen fortsætter under videoen.

Medarbejdere fra Næstved Kommunes Vand og Naturafdeling har onsdag været i Skåne for at fange 300 fisk af arten Hvidfinnet Ferskvandsulk, der ellers er uddød i Danmark. Fiskene skal sættes ud i Susåen.

Fiskene blev fanget ved hjælp af en såkaldt elektrofiskning, fortæller Linda Bollerup, der er fiskemester og biolog ved Fyens Laksefisk.

- Når man elektrofisker, så bedøver man fiskene kortvarigt. Det er smaddereffektivt til at fange fiskene med, siger hun og fortsætter:

- Man kan ved hjælp af elfiskestave trække fiskene frem fra bunden, hvor de gemmer sig, og så kan man tage dem op i et net. Og med det samme, man fjerner elfiskestaven, er fiskene friske igen. Det er super effektivt.


Nyhedsoverblik