Anklager går efter livstid i sag om dobbeltdrab

Drabssagen fra Ruds Vedby og Kundby, hvor to kvinder blev dræbt af en 40-årig mand, nærmer sig sin afslutning i Retten i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere af de pårørende til den tiltalte 40-årige mand i retssal 6 trækker vejret hårdt ind. Hurtigt finder de lommetørklæderne frem.

Anklageren har netop afsløret, at hun mener, den tiltalte 40-årige mand, der fredag den 15. november 2019 stak først sin kæreste og halvanden time senere sin ekskæreste ihjel med kniv, bør idømmes en fængselsstraf på livstid.

quote Der er ikke nogen tvivl om, at de kvinder ville afgå ved døden

Susanne Bluhm, anklager

Den 40-årige mand erkender, at de to kvinder formentlig er døde som følge af knivstik, han har påført dem. Selv husker han intet fra drabsnatten.

Meldte sig selv

Med mindst 28 knivstik stak den tiltalte ifølge anklageskriftet først sin 31-årige kæreste ihjel i parrets fælles hjem i Ruds Vedby. Derefter ringede han til sin svigermor og fortalte, hvad han havde gjort og bad hende om at komme og tage sig af de fire mindreårige børn, der lå og sov på førstesalen.

Efter drabet lå der blomster ved gerningsstederne til de to drab. Der er nedlagt navneforbud i sagen af hensyn til børnene, hvorfor TV2 ØST ikke bringer billeder fra gerningsstederne, så de kan genkendes.
Efter drabet lå der blomster ved gerningsstederne til de to drab. Der er nedlagt navneforbud i sagen af hensyn til børnene, hvorfor TV2 ØST ikke bringer billeder fra gerningsstederne, så de kan genkendes.
Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Han ringede til politiet og anmeldte sig selv, før han smed røret på og kørte ud til sin ekskæreste. Da den 35-årige ekskæreste havde lukket den tiltalte ind i sit hjem, overfaldt han hende med en køkkenkniv. Det lykkedes kvinden at løbe ud i sin have, men her overmandede den tiltalte hende og stak hende ihjel med mindst 19 knivstik.

- Jo flere gange man stikker, jo mere alvorlig og farlig har situationen været. Her er begge kvinder afgået ved døden. Den tiltalte har brugt store knive, og der er stukket rigtigt mange gange mod helt vitale steder; hals, bryst og mave,  siger anklager Susanne Bluhm i sin procedure og kræver livstid til den 40-årige mand.

- Der er ikke nogen tvivl om, at de kvinder ville afgå ved døden. Han vidste, hvad det ville ende med.

Umoden og ureflekteret

En retspsykiatrisk erklæring og en erklæring fra Retslægerådet slår fast, at den tiltalte ikke er sindssyg og heller ikke var det i gerningsøjeblikket. Den 40-årige er ifølge erklæringerne umoden og ureflekteret, men normalt begavet. Han er dog afvigende i sin personlighed og meget konkret tænkende.

Derfor anbefaler man, at han, ifald han kendes skyldig, skal afsone i Anstalten ved Herstedvester.

Forsvareren for den 40-årige, Kristian Mølgaard, lægger i sin procedure vægt på, at der blev handlet i affekt, og at drabene var ikke planlagt.

Forsvareren har i retten fremlagt en række optagelser af samtaler, kæresten og den tiltalte har lavet, hvor man kan høre kæresten afhøre den tiltalte om forholdet til hans ekskæreste. Kæresten beder også den tiltalte om at ringe til ekskæresten og tale med hende efter et manuskript, hun har skrevet. Formålet skulle være at afsløre, at den tiltalte var kæresten utro med ekskæresten.

- Når hun sagde hop, så sagde han hvor højt. Sådan var deres forhold, siger Kristian Mølgaard i retten.

quote Når hun sagde <em>hop</em>, så sagde han <em>hvor højt</em>. Sådan var deres forhold

Kristian Mølgaard, forsvarer

Forsvarer: Det er vold med døden til følge

Forsvareren mener, at den tiltalte, der opfatter alting i sort og hvidt, blev så ked af, at kæresten på drabsnatten sagde til ham, at hun havde fundet en anden mand, som nu skulle være far for deres børn, at han ikke kunne overskue konsekvenserne.

Han stak hende med kniven, og så døde hun. Forsvareren mener, at der er tale om vold med døden til følge. I forhold til det andet drab medgiver han, at eftersom den tiltalte allerede havde slået en kvinde ihjel med kniv den nat, er det svært at argumentere for, at han ikke vidste, at det ville ende i drab, da han stak sin ekskæreste 19 gange med kniv.

Han mener derfor, at retten bør se på, om der kan være tale om et tilfælde af vold med døden til følge og et tilfælde af drab, hvilket bør udløse en fængselsstraf på 14 års fængsel.

Da den tiltalte selv får det sidste ord, siger han:

- Jeg er et godt menneske, og jeg har hele tiden villet gøre det, der er det rigtige. Jeg elsker X (kæresten, red.). Hun er det bedste, der er sket for mig. Jeg er uforstående overfor, at jeg begik den handling, og jeg er dybt ulykkelig over det.

Dommen skulle have været afsagt mandag, men tidsplanen er skredet en anelse. Retsformanden understreger, at der er tale om en alvorlig sag, og at domsmandsretten har brug for tid til at votere. Derfor bliver dommen nu afsagt den 2. december klokken 12 i Retten i Næstved.