Fællesskab og lungetræning: KOL-kor hitter i regionen

KOL-kor blomstrer op i hele landet, og tendensen er kun stigende. I Slagelse er størrelsen på Musikskolens kor fordoblet siden korets start for små to år siden.

Tema: Min hverdag
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Koret i Slagelse startede i august 2016 med seks deltagere. Nu, små to år senere, synger 12 KOL-patienter side om side hver mandag på Slagelse Musikskole.

- Det her er en mulighed for rehabilitering og genoptræning, der ikke er psykisk belastende men stadig god træning. Det handler om at hygge sig, være sammen med andre og få trænet sine lunger, siger Berit Paludan, leder af Slagelse Musikskole. 

quote Det er stort, men det bliver endnu større

Ida Jahu, frivilligkonsulent hos Lungeforeningen

Flere og flere kor

Lungeforeningen er med til at etablere lungekor i hele landet med omkring 30 landet over. I TV ØST's sendeområde er der pt. hele otte kor; i Guldborgsund, Kalundborg, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Vordingborg og Holbæk.

Lungeforeningen startede ud med ét kor i Vejle for fem år siden, og siden da har det rullet derudaf.

- Det er stort, men det bliver endnu større. Det er i hvert fald min vurdering ud fra, hvad jeg oplever, siger Ida Jahu, frivilligkonsulent hos Lungeforeningen, der arrangerer KOL-kor landet over.

Sundt menneske

I Slagelse Kommune er der egenbetaling på 100 kroner per måned for at deltage i lungekoret, men det er langt fra en overskudsforretning for kommunen, ifølge Berit Paludan.

På trods af det er der ingen planer om at afvikle koret, så længe efterspørgelsen er der.

- Det er vigtigt for at være sundt menneske i Slagelse Kommune, siger Berit Paludan.

KOL - Kronisk obstruktiv lungesygdom