Turistbranche jubler over grænseåbning til Tyskland: - Det er rigtig godt for sommerhusejere

Grænserne mod Tyskland, Norge og Island genåbner, og naboturister kan komme til Danmark hen over sommeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra 15. juni kan turister fra Norge, Island og Tyskland igen besøge Danmark. Det har statsminister Mette Frederiksen (S) netop meddelt på et pressemøde.

quote Skynd jer, hvis I gerne vil have et sommerhus, for nu kommer der rigtig run på

Per Rasmussen, ejerrådgiver i Dancenter Marielyst

Det vækker glæde hos turistbranchen på Falster.

- Jeg synes, det er perfekt.

- Det er rigtig godt for os her i turistbranchen, at vi nu får lov til at åbne op for vores sommerhuse og vores sommerhusejere, så vi kan få nogle bookinger hjem - også fra tyskere og nordmænd. Vi fik desværre ikke svenskerne med den her gang, men mon ikke det kommer, siger Per Rasmussen, der er ejerrådgiver i Dancenter Marielyst.

Danskerne skal selv skynde sig, hvis de vil i sommerhus

Beslutningen om, at turister nu igen kan booke sommerhuse, og sommerhusejere kan få lejet deres sommerhuse ude, vækker stor glæde hos Dancenter i Marielyst.

- Det er vigtigt, at vi nu har mulighed for at kunne få lejet vores sommerhuse ud hen over sommeren, siger ejerrådgiver Per Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Per Rasmussen, ejerrådgiver i Dancenter Marielyst, ser frem til at tyske turister nu igen kan booke sommerhus i Danmark hen over sommeren.
Per Rasmussen, ejerrådgiver i Dancenter Marielyst, ser frem til at tyske turister nu igen kan booke sommerhus i Danmark hen over sommeren. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Han spår, at der er mange tyskere og nordmænd, der nu vil foretage bookinger, så hvis danskerne selv vil i sommerhus, skal de rykke nu.

- Jeg vil sige til danskerne: Skynd jer, hvis I gerne vil have et sommerhus, for nu kommer der rigtig run på til Danmark, og vi har nogle gode forhold og gode strande her i Danmark, specielt i Marielyst.

I højsæson booker de fleste seks dage

Turismen kommer dog til at foregå med restriktioner, når turisterne fra nabolandene, tager på ferie i Danmark.

De skal nemlig kunne dokumentere, at de har booket et ophold i Danmark uden for København, og de skal have mindst seks overnatninger i sommerhus, campingplads, på hotel eller lignende.

mads_claus_rasmussenritzau_scanpix.jpg
Læs også
Er sommerferien reddet? Regeringen ændrer rejsevejledninger
mads_claus_rasmussenritzau_scanpix.jpg
Læs også
Er sommerferien reddet? Regeringen ændrer rejsevejledninger

- Jeg tror, det er fint. Det er der mange, der er glade for. Der er mange, som booker 14 dage, så jeg tror ikke, det bliver noget problem, siger Per Rasmussen fra Dancenter Marielyst.

Men er der ikke også nogle, der booker under seks dage?

- Ikke i højsæsonen. Så kører det ugevis. Så i højsæsonen, der giver det ikke noget problem.

Håber at komme gennem sæsonen med skindet på næsen

Hos regionens turistorganisationer får statsministerens udmelding en mere lunken modtagelse.  

- Meldingen er bedre, end vi havde frygtet, men vi havde gerne set, at svenskere og hollændere også ville få lov til at besøge området, siger Martin Bender, direktør i Destination Sydkystdanmark.

- Med den seneste udmelding regner vi med at klare os gennem sæsonen med skindet på næsen – men heller ikke mere. Det hul, der blev slået i foråret, er stadigvæk så markant og så sort, at det kan vi ikke indhente. 2020 tegnede til at blive et rekordår for vores destination, men det bliver det overhovedet ikke, tilføjer han.

Artiklen fortæstter under billedet.

Martin Bender, direktør i Destination Sydkystdanmark.
Martin Bender, direktør i Destination Sydkystdanmark. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Ifølge Martin Bender lægger turisterne hvert år cirka 2,5 milliarder kroner rundt omkring i Næstved, Vordingborg, Stevns og Faxe kommuner, der udgår Destination Sydkystdanmark. 80 procent af den omsætning ruller ind i sommermånederne juni, juli og august.

- Hvis jeg skulle have skrevet statsministerens tale i dag, så skulle der stå, at hollændere, svenskere, tyskere og nordmænd var velkomne tilbage i Danmark. Og de skal garantere for minimum to overnatninger – ikke seks overnatninger.

Læs også
Hård kamp om danske turister - iværksætter milliondyr reklamekampagne
Læs også
Hård kamp om danske turister - iværksætter milliondyr reklamekampagne

- Vi har mange turister, som bruger to-tre dage i Sydkystdanmark, inden de skal videre til andre steder i Danmark, og nu skal vi finde ud af, hvordan vi fastholder dem, siger Martin Bender og frygter, at det kan blive svære at holde på turisterne.

- Vi skal virkelig arbejde med, hvordan vi får knækket den kode til at holde på turisterne over flere dage, og der nogle ting, som ikke er helt klare endnu. Må de for eksempel bo tre dage på Lolland-Falster og tre dage i Sydkystdanmark? Det skal vi nu til at finde ud af, siger Martin Bender.

Skubber turisterne ud til provinsen

Længere mod nord hos Destination Sjælland, som dækker Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Slagelse og Sorø kommuner, tager direktør Jens Müller godt imod statsministerens udmelding.

- Det er med stor lettelse, at både vores tyske og norske gæster kan få lov til at besøge os igen, fordi det er de største nationaliteter i vores område. Så vi er sindssygt glade for, at vi kan få besøg af dem igen, siger Jens Müller.

Hvert år lægger turisterne cirka fire milliarder kroner i området, og turistforeningen har iværksat en reklamekampagne til halvanden millioner kroner for at lokke danske besøgende til området.

dodekalitten_alle_sten_med_gaester_bibi_nissen.jpg
Læs også
Nu begynder kampen om de danske turister - Sydhavsøerne lokker med stort fremstød
dodekalitten_alle_sten_med_gaester_bibi_nissen.jpg
Læs også
Nu begynder kampen om de danske turister - Sydhavsøerne lokker med stort fremstød

Men udmeldingen om at turisterne ikke må overnatte i hovedstaden betyder ifølge Jens Müller, at gæsterne fra udlandet i stedet søger mod de danske provinser og naturskønne områder.

- Vi vil hurtigst muligt forsøge at inspirere alle vores konferencesteder og hoteller i området, som normalt ikke har særlig travlt om sommeren, til at tilbyde nogle storbysprodukter, hvor man kan overnatte hos dem og stadig tage ind til hovedstaden en dag. Vi har jo nogle ok transportmuligheder, siger Jens Müller.


Nyhedsoverblik