Små festivaler mangler stadig svar: - Vi håber til det sidste, at det kan lade sig gøre

Små festivaler ved endnu ikke, om de er købt eller solgt. På Femø håber de, at sommerens jazzfestival kan gennemføres og overvejer at udskyde en uge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver endnu en sommer uden festivaler.

Det er i vid udstrækning konsekvensen af den seneste genåbningsaftale, som alle Folketingets partier, på nær Nye Borgerlige, blev enige om natten til tirsdag.

Den indeholder blandt andet foreløbige retningslinjer for større arrangementer til sommer, som har fået festivaler på stribe til at aflyse.

quote Vi håber til det sidste, at det kan lade sig gøre

Jørgen Vad, bestyrelsesformand for Femø Jazz Festival

Men hos nogle af landets mindre festivaler er håbet ikke helt slukket endnu. Blandt andet på Femø nord for Lolland, hvor den årlige jazzfestival stadig ikke ved, om den er købt eller solgt.

- Vi håber til det sidste, at det kan lade sig gøre. Det er en sorgens dag, hvis det viser sig, vi ikke kan, siger Jørgen Vad, der er bestyrelsesformand for Femø Jazz Festival.

Umuligt uden overnattende gæster

I første omgang er det springende punkt for Femø Jazz Festival, hvorvidt det bliver tilladt at have overnattende gæster. I den seneste genåbningsaftale er det ikke nævnt specifikt, om dette bliver muligt.

- Uden campering kan vi ikke afholde festivalen. Det kan ikke lade sig gøre, at folk bliver fragtet frem og tilbage til Lolland, siger Jørgen Vad.

Artiklen fortsætter under billedet.

Femø Jazz Festivals bestyrelsesformand, Jørgen Vad, kalder det "en sorgens dag", hvis det viser sig, at festival ikke kan afholdes til sommer - for andet år i træk.
Femø Jazz Festivals bestyrelsesformand, Jørgen Vad, kalder det "en sorgens dag", hvis det viser sig, at festival ikke kan afholdes til sommer - for andet år i træk. Foto: TV2 ØST

Mens der ikke står noget om overnattende gæster på festivaler, så studser Jørgen Vad over, at de er nævnt i punktet ”udendørs sommerlejre, spejderlejre, stævner mv. med overnatning”. Her fremgår det, at denne type arrangementer fra den 14. juni kan åbne med maksimalt 500 deltagere.

- For os vil det kunne lade sig gøre at lave en festival med den begrænsning, selvom vi selvfølgelig synes, det er stramt, og det bliver ikke den samme festival, for der bliver en anden økonomi i det, end der plejer, siger Jørgen Vad.

Læs også
Ø-festival frygter forbud mod overnattende gæster: - Det kan ikke lade sig gøre
Læs også
Ø-festival frygter forbud mod overnattende gæster: - Det kan ikke lade sig gøre

Ifølge formanden tiltrækker Femø Jazz Festival under normale omstændigheder cirka 700 betalende gæster.

Artiklen fortsætter under billedet.

Femø Jazz Festival har normalt besøg af cirka 700 betalende gæster, der fortrinsvist overnatter på festivalpladsen.
Femø Jazz Festival har normalt besøg af cirka 700 betalende gæster, der fortrinsvist overnatter på festivalpladsen.

Overvejer at udskyde en uge

Tallet 500 kan i det hele taget vise sig at blive afgørende.

For som det ser ud nu, så vil festivaler fra den 14. juni være pålagt at inddele gæster i sektioner af 200 mennesker med maksimalt 2.000 gæster i alt.

- Det er noget frygteligt bras for os. Når man skal til at bygge sektioner op, får man jo ekstra besvær med vagter og bardrift og så videre, forklarer Jørgen Vad.

Læs også
Festivaler aflyser på stribe: - Det virker som om, det er festivalerne, der ikke er blevet tilgodeset
Læs også
Festivaler aflyser på stribe: - Det virker som om, det er festivalerne, der ikke er blevet tilgodeset

Femø Jazz Festival afholdes i uge 30, som er den sidste uge i juli. Dermed ligger de lige præcis på den forkerte side af en afgørende skæringsdato.

For fra den 1. august – dagen, hvor Femø Jazz Festival slutter – er det tilladt for festivaler at inddele folk i sektioner af 500 med maksimalt 5.000 gæster.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jazzfestival på Femø
Foto: Laura Bisted Jacobsen

Derfor overvejer ø-festivalen nu, om de vil rykke festivalen til uge 31 i stedet.

- Det kræver, at vi i bestyrelsen bliver enige om at gøre det, og det kræver også, at vi kan flytte musikere og leverandører med. Der er selvfølgelig også noget publikum, som allerede har købt billet, som kan i uge 30 men ikke i uge 31. Det må man være indstillet på, forklarer Jørgen Vad.

Bestyrelsesformanden anser det som næsten umuligt at afholde festivalen med sektioner af 200 personer.

Møde i Kulturministeriet næste uge

Femø Jazz Festival kunne i 2019 fejre 50-års jubilæum, men sidste år måtte de – som landets øvrige festivaler – aflyse.

quote Det er så afgørende for os at holde en festival i år

Jørgen Vad, bestyrelsesformand for Femø Jazz Festival

Jørgen Vad frygter, at to aflysninger i træk vil få konsekvenser for den lille festival i Smålandsfarvandet.

- Det er så afgørende for os at holde en festival i år. Når man har et stampublikum og et publikum, der er på vej til at blive stampublikum, er det vigtigt at holde fast. Man kan jo ”glemme” festivalen, hvis ikke man kommer i to år, lyder det.

Kulturministeriet oplyser til TV2 ØST, at der i næste uge vil blive afholdt et møde med interessenter fra blandt andet festivalbranchen, hvor de foreløbige retningslinjer vil blive drøftet frem mod den næste genåbningsaftale, der planmæssigt træder i kraft 21. maj og vil indeholde de endelige retningslinjer. 


Nyhedsoverblik