Festivaler aflyser på stribe: - Det virker som om, det er festivalerne, der ikke er blevet tilgodeset

Genåbningsaftalen er dødsstødet for en stribe festivaler landet over. Hos Vig Festival ser de ingen anden løsning end at aflyse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med nattens genåbningsaftale er det helt umuligt at afholde festival i juli.

Sådan lyder ræsonnementet hos en af de største festivaler her i regionen, Vig Festival, som derfor for andet år i træk aflyser.

Det siger bestyrelsesformand Lars Gjerlufsen til TV2 ØST.

Aftaleteksten, som regeringen og et bredt udsnit af partier står bag, indeholder, at udendørs arrangementer som festivaler står til at kunne tage imod op til 2.000 deltagere mellem 21. maj og 1. august. Efter 1. august er der lagt op til maksimalt 5.000 deltagere.

quote Jeg er meget ked af, at man træffer en beslutning så langt ud i fremtiden. Der kan ske meget med virus og smitte på tre måneder

Anders Sørensen, direktør for Ringsted Festival

I den første periode skal deltagere inddeles i sektioner med maksimalt 200 mennesker. Efter 1. august kan sektionerne få en størrelse på 500 tilskuere.

Ved udendørs arrangementer for et stående publikum gælder et krav om coronapas og en række andre krav om blandt andet sundhedsplaner og afstand.

- Vi har solgt 14.000 billetter, så lige pludselig kun at skulle have plads til 2.000 giver ikke meget mening. Så det giver sig selv, at det kan vi ikke, siger Lars Gjerlufsen.

Aflysningen er et hårdt slag for både Vig Festival og Ringsted Festival.


Tænker over en plan b

Vig Festival skubbes dermed for andet år i træk til 2022. Folk, der har købt billetter, vil få mulighed for at få dem refunderet. Da festivalen også måtte aflyse sidste år, valgte et par hundrede at få deres billetter refunderet. De blev solgt igen på en time.

Det er dog ikke helt udelukket, at der slet ikke kommer musik på Vig Festivalens musikområde i juli, fortæller Lars Gjerlufsen.

- Vi har gået i et stykke tid og tænkt over en mulig plan b, der går på at lave endagskoncerter i stedet for, hvor folk så skulle købe en særskilt billet til det.

- Nu skal vi dog lige have kigget på genåbningsaftalen helt ned til mindste detalje, for at se hvad der er realistisk at gøre med de meget stramme planer, der ligger for juli, siger han.

Er det for stram en plan, set med dine festivalbriller?

- Det er fantastisk at se i genåbningsplanen, hvor meget der åbner op, men det virker som om, det er festivalerne, der ikke er blevet tilgodeset. Vi havde i hvert fald håbet på, at det kunne løsnes mere, siger Lars Gjerlufsen. 

Få et overblik her over, hvilke arrangementer der aflyses:

Disse arrangementer er aflyst

Flere festivaler aflyser 

Vig Festival er langt fra den eneste af sommerens store kulturelle begivenheder, der har valgt at aflyse som følge af rammerne i genåbningsaftalen. Også Ringsted Festival er aflyst. Også her møder aftalen kritik.

- Jeg er meget ked af, at man træffer en beslutning så langt ud i fremtiden. Der kan ske meget med virus og smitte på tre måneder, siger direktør Anders Sørensen.

Festivalen skulle være afviklet den 5.-7. august. Selvom der i aftalen er lagt op til, at festivalerne fra den 1. august kan invitere 5.000 festivalgænger indenfor, ser Anders Sørensen ikke nogen mulighed for, at festivalen kan blive en realitet.

- Vi har solgt 10.000 billetter, skulle man så sige til 5.000, at de ikke måtte komme? De 4.000 af dem, der så skulle have sovet her, kan ikke få lov til det, og så må man ikke bevæge sig mellem de forskellige zoner. På den måde kan man simpelthen ikke holde festival.  

Læs også
Stor aftale om yderligere genåbning af Danmark - se her, hvad der genåbner
Læs også
Stor aftale om yderligere genåbning af Danmark - se her, hvad der genåbner

Håber på alternative arrangementer

Årets Ringsted Festival har med udmeldingerne altså fået dødsstødet. Nu håber direktøren i stil med Vig Festival, at det bliver muligt at lave alternative events, der ikke kommer i konflikt med restriktioner og kompensationsordninger.

- Jeg har nogle stående tilbud og planer om at ville lave noget. Det skal være nogle events, som ikke er festival, men som passer ind i de retningslinjer, der er, siger Anders Sørensen.

Også børnefestivalen Vilde Vulkaner i Vordingborg aflyser festivalen, der skulle ligge i den første uge af skolernes sommerferie.

- Det er ikke fordi, vi ikke havde set det komme, men vi er skuffede over, at beslutningen ikke er truffet tidligere. Vi synes ikke, at politikerne har taget os helt alvorligt i forhold til, hvor lang tid det tager at planlægge sådan en festival, lyder det fra festivalleder Frank Villumsen.  

quote - Vi har gået i et stykke tid og tænkt over en mulig plan b, der går på at lave endagskoncerter i stedet for, hvor folk så skulle købe en særskilt billet til det

Lars Gjerlufsen, bestyrelsesformand for Vig Festival

12.000 børn havde tilmeldt sig festivalen gennem forskellige institutioner. 

2022 datoen er dog på plads, og nu er planlægningen af næste års festival i fuld gang.

- Vi begynder på planlægningen af festivalerne mere end et år før, så næste år er i støbeskeen, lyder det fra Frank Villumsen.

- I dag skriver jeg ud til alle institutionerne, og så får de mulighed for at for at få refunderet billetterne eller overføre den til næste års festival.

Læs også
Ringsted Festival krydser fingre: - Jeg mener stadig, der er en chance
Læs også
Ringsted Festival krydser fingre: - Jeg mener stadig, der er en chance

Til TV2 ØST fortæller Grøn Koncert, at de i de kommende dage skal have læst sig ned i reglerne for afviklingen af koncerter og festivaler.

Planen var, at Grøn Koncert skulle spille i Næstved fredag den 16. Juli og lørdag den 17. Juli.

Grøn Koncert forventer at komme med en endelig udmelding i løbet af de næste dage. 

VIDEO: Da ekspertgruppens anbefalinger blev præsenteret, var det en nedslående nyhed for flere festivaler i regionen.