Ø-festival frygter forbud mod overnattende gæster: - Det kan ikke lade sig gøre

Det ser svært ud for Femø Jazz Festival, hvis ikke festivalen må have overnattende gæster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommer plejer at være lige med musik, dans og festival. Sidste år blev festivalerne helt aflyse, mens de i år endnu afventer de endelige retningslinjer, som de vil skulle indordne sig under. 

Går det som en ekspertgruppe anbefaler, vil coronarestriktionerne true festivalen Femø Jazz Festival, der afholdes på den lille ø i Smålandshavet sidst i juli. Folkene bag den lille festival har dog svært ved at forstå, hvordan deres lille, hyggelige festival skal være underlagt samme restriktioner som større festivaler, hvor tusinder af unge drikker tæt, fester hårdt og er i ganske tæt fysisk kontakt.

Anbefalingerne lyder, at man ikke må overnatte på sommerens festivaler. Men det bliver svært at undgå, når der er festival på en lille ø, mener arrangørerne bag. Festivalen ligger i forvejen langt væk fra en stor del af sit publikum - og færgeoverfarten fra Kragenæs på Lolland til Femø alene tager 55 minutter.

- Alle krav, som vi har set, kan vi nemt opfylde, dog med én undtagelse. Det er undtagelsen om camping. Vi er en festival, der bygger på, at næsten alle vores gæster overnatter på vores campingområde. Uden det vil det være umuligt at holde festival. Vi kan ikke forestille os, man kan sejle frem og tilbage. Det kan ikke lade sig gøre, siger bestyrelsesformand for Femø Jazz Festival Jørgen Vad.

Jørgen Vad, bestyrelsesformand for Femø Jazz Festival, håber politikerne vil nuancere reglerne, så de mindre festivaler godt må have overnattende gæster.
Jørgen Vad, bestyrelsesformand for Femø Jazz Festival, håber politikerne vil nuancere reglerne, så de mindre festivaler godt må have overnattende gæster. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Forberedelser tords manglende retningslinjer 

På trods af at de endelige retninglinjer ikke er helt på plads endnu, mødes flere frivillige bag Femø Jazz Festival i denne weekend for at planlægge festivalen. 

Femø Jazz Festival har under 1000 gæster og er indstillede på at nedskalere til under 500 gæster. Derfor kan de ikke forstå, hvis små festivaler som dem ender med samme regler som de store med flere tusinde gæster. De mener nemlig sagtens at kunne have overnattende gæster uden at øge riskoen for smitte.

- Der er rigelig plads, 50-60 kvadratmeter per gæst, siger Jørgen Vad.

Derfor har arrangørerne af festivalen sendt et brev til alle partier og løsgængere i Folketinget i håb om at råbe politikerne op.

- Vi appellerer til, at man nuancerer reglerne med overnatning. Vi appellerer til, at de på den måde siger okay, de små festivaller er ikke lige så smittefarlige som de store, hvor der er rigtig mange mennesker til stede, siger Jørgen Vad.

Alle campingområderne er på mellem 50 og 60 kvadratmeter. Derfor mener festivalen ikke, at deres overnatningsmuligheder kan sammenlignes med de store festivaler.
Alle campingområderne er på mellem 50 og 60 kvadratmeter. Derfor mener festivalen ikke, at deres overnatningsmuligheder kan sammenlignes med de store festivaler.


Forhandlinger i næste uge

I næste uge skal partierne i Folketinget forhandle om, hvilke regler, der skal gælde for festivalerne.

Kulturordfører fra Socialdemokratiet, Kasper Sand Kjær, kan derfor endnu ikke sige ret meget endnu, men han mener, det er vigtigt at have fokus på en balanceret plan for at smitten ikke stiger for meget.

På den anden sige mener Jan E. Jørgensen, kulturordfører for Venstre, ikke, at reglen om at ingen må overnatte giver mening.

- Jeg har endnu ikke forstået, hvorfor man smitter mere i telt om natten, end man gør foran en scene om dagen, siger Jan E. Jørgensen (V).

Han og partiet arbejder derfor for en større genåbning af Danmark og festivalerne.

- Vi kæmper til sidste sekund for at få åbnet så meget som overhovedet muligt. Vi vil hellere have nogle åbne små festivaller end ingen festivaller, siger Jan Ø. Jørgensen.

Arrangørerne af Femø jazz Festival håber, at teltene kan blive fulde af jazz-musik og mennesker til sommer.
Arrangørerne af Femø jazz Festival håber, at teltene kan blive fulde af jazz-musik og mennesker til sommer.