Skolen har ikke undervist dem nok - nu kan de ikke begynde på en uddannelse

Specialskolen Lolland har aflyst afgangseksamen for elever på skolens autismeafdeling. Det er i strid mod folkeskoleloven, mener landsorganisation

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter sommerferien myldrer unge mennesker ud på gymnasier, erhvervsskoler og andre uddannelser. Men tre afgangselever fra Specialskolen Lolland står pludselig helt uden mulighed for at kunne komme videre med deres liv. Skolen har nemlig valgt helt at aflyse afgangseksamen for tre elever, som går på skolens autismeafdeling, og som i år skulle have afsluttet 9. klasse.

quote Læreren sidder hele dagen og spiller eller kigger på vejret

Isabella Andersen

- Jeg har det meget dårligt med skolens beslutning. Jeg blev virkeligt ked af det, da vi fik at vide, at vi ikke kan komme til eksamen, siger 15-årige Palina Rasmussen.

- Jeg synes, det er irriterende. For det er jo spild af tid at gå i skole, når vi ikke kan få eksamen alligevel, siger hendes veninde, 16-årige Isabella Andersen.

Baggrunden for aflysningen er ifølge skolen, at "eleverne ikke har fået nok undervisning".

- Jeg håber, at de næste klasser kan komme til eksamen, siger Isabella Andersen.
- Jeg håber, at de næste klasser kan komme til eksamen, siger Isabella Andersen. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Specialskolen Lolland er i forvejen under massiv kritik fra forældre. Som TV2 ØST tidligere har fortalt, bliver skolen blandt andet beskyldt for ikke at udstyre talehandicappede børn med talecomputere og for ikke at hjælpe svært handicappede med at få skiftet deres ble.

Elever: Læreren spiller og læser nyheder

Fordi de ikke kommer til at gennemføre afgangsprøverne, vil de tre elever ikke kunne fortsætte på en uddannelse efter sommerferien. Aflysningen er kommet uden, at hverken elever eller deres forældre er blevet inddraget i beslutningen.

Læs også
Børn kommer ikke på toilettet eller får skiftet ble - specialskole anklages for lovbrud
Læs også
Børn kommer ikke på toilettet eller får skiftet ble - specialskole anklages for lovbrud

Både Isabella Andersen og Palina Rasmussen har svært ved at forstå skolens argument om, at eksamen aflyses, fordi de ikke har fået undervisning nok. De mener begge, at det bør være skolens ansvar, at de får undervisning nok. Samtidig oplever de slet ikke, at skolen har været interesseret i at de fik ordentlig undervisning.

- Læreren sidder hele dagen og spiller eller kigger på vejret eller nyhederne. Det er kun meget sjældent, at vi bliver undervist. Og det er som regel en pædagog, der gør det, siger Isabella Andersen.

- Over halvdelen af vores skoledag består af pauser, siger Palina Rasmussen.
- Over halvdelen af vores skoledag består af pauser, siger Palina Rasmussen. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Den samme oplevelse har Palina Rasmussen.

- Man har ikke rigtig lyst til at gå i skole, for vi lærer ikke noget.

Hvad bruger I mest tid på?

- At have pause. Vi holder rigtig meget pause. Over halvdelen af vores skoledag består af pauser, siger Palina Rasmussen.

Dybt chokerede forældre

I foreningen Skole & Forældre er man chokerede. Både over at skolens ledelse aflyser elevernes eksamener og over den manglende undervisning.

- Jeg synes, det er skræmmende, at de på den måde bare fralægger sig ansvaret. Det er skolens opgave at sørge for undervisning og gøre eleverne eksamensparate. I stedet for sparker de på elever, der i forvejen ligger ned og fratager dem deres muligheder. Det er rystende, siger næstformand i Skole og Forældre, Regitze Spenner Ishøy.

Næstformand Regitze Spenner Ishøy kalder Specialskolen Lollands behandling af tre afgangslever for skræmmende. Foto: Ida Valsted
Næstformand Regitze Spenner Ishøy kalder Specialskolen Lollands behandling af tre afgangslever for skræmmende. Foto: Ida Valsted

Skole & Forældre kritiserer samtidig, at forældrene ikke er blevet inddraget i beslutningen om at aflyse elevernes eksamener.

- Det strider mod både folkeskoleloven og loven for specialskoler, at forældrene ikke er blevet inddraget i beslutningen, siger næstformand i Skole og Forældre, Regitze Spenner Ishøy.

Titusinder har læst deres opråb

På sociale medier har pigerne nu skrevet et opråb, som er blevet set af over 50.000 mennesker på sociale medier. Håbet er, at deres opråb kan være med til at hjælpe børn fra de mindre klasser på skolen,

- Jeg synes, det er synd, hvis de næste klasser ikke får deres eksamen. Så jeg håber, at vi kan få skolen til at give ordentlig undervisning til dem, lyder det fra Isabella Andersen.

Karina Andersen er mor til 16-årige Isabella. Hun er stolt af de tre elevers opråb.
Karina Andersen er mor til 16-årige Isabella. Hun er stolt af de tre elevers opråb. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Isabella Andersens mor er stolt af de tre pigers forsøg på at råbe skoleledelsen og politikerne op.

- Jeg er mega stolt af alle tre piger. Det er fantastisk, at de har mod på at fortælle, hvordan det er. Både fordi de selv føler sig uretfærdigt behandlet, og fordi de synes, at børnene på mellemtrinnet skal have en chance for at få en eksamen.

Skoleleder vil ikke stille op

TV2 ØST havde en aftale om et interview med skoleleder på Lolland Specialskole, Jørgen Danielsen. Men dagen inden aftalen, aflyste han pludselig interviewet. Vi ville gerne have en kommentar til kritikken fra Skole og Forældre samt en kommentar til den generelle kritik, som Specialskolen Lolland i øjeblikket oplever.

Læs også
Specialskole anklaget for lovbrud - nu kritiseres udvalgsformand for inhabilitet
Læs også
Specialskole anklaget for lovbrud - nu kritiseres udvalgsformand for inhabilitet

Efter han havde aflyst interviewet, har han sendt en mail ud til afgangselevernes forældre, hvor han inviterer dem til dialog møde. Her skal pigerne blandt andet komme med input til, hvordan skolen kan forbedre undervisningen.

Men det hjælper ikke afgangseleverne, da Specialskolen Lolland allerede har afvist at give afgangseleverne mulighed for at gå klassetrinnet om eller tage eksamen senere på året.

   Nyhedsoverblik