Specialskole anklaget for lovbrud - nu kritiseres udvalgsformand for inhabilitet

Børne- og Skoleudvalgsformanden i Lolland Kommune kritiseres for at være inhabil i sagen om mulige lovbrud på Specialskolen Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kritikken af Specialskolen Lolland fortsætter.

Nu kritiserer flere forældre til børn på skolen formanden for Lolland Kommunes Børne- og Skoleudvalg for at være inhabil. Formanden, Thomas Østergaard (S), er nemlig gift med en af lederne på specialskolen, og det dur altså ikke, mener forælder Karina Esmark Larsen.

- Vi synes, han er inhabil, fordi hans kone er leder på Specialskolen Lolland på to af afdelingerne, siger Karina Esmark Larsen.

quote I hvilken som helst myndighed må man ikke varetage en kontrolfunktion overfor en institution, hvor man har en ægtefælle, som er leder

Frederik Waage, professor i forvaltningsret på Syddansk Universitet

Hun har sammen med flere andre forældre prøvet at få borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til at undersøge, om udvalgsformanden bør varetage den pågældende funktion, når hans kone er leder på specialskolen.

- Så skrev jeg til ham, at hvis vi ikke kunne blive enige i spørgsmålet om inhabilitet, så vil jeg gerne stille spørgsmålet på et byrådsmøde, sådan så det var byrådet, der tog stilling til, om han var inhabil eller ej. Egentlig er det borgmesteren, der skal tage stilling til det, men så blev jeg bare ignoreret. Jeg har ikke hørt noget, siger Karina Esmark Larsen.

Da hun ikke har fået svar på sit spørgsmål og de andre mulige lovbrud, som Karina Esmark Larsen mener, der er blevet begået, rettede hun henvendelse til Børne- og Undervisningsministeriet.

- Jeg talte med en fra departementet omkring alt det her, der har været i hele sagen, inklusive inhabilitet, og jeg synes, det er helt tosset, at man sidder og behandler klagesager, hvor ens egen kone er involveret, siger hun.

Forældre mener, at børnene mistrives

Specialskolen Lolland tilbyder specialundervisning til elever i folkeskolen, der bliver visiteret til skolen. Sagen begyndte tidligere på ugen, hvor flere forældre anklagede skolen for at begå lovbrud, og fortalte, at de mener, at børnene mistrives på skolen.

- Der er børn, der ikke kan komme på toilettet, børn der ikke får talecomputere. Så de kan ikke sige, jeg er tørstig, jeg skal tisse, eller jeg er bange, sagde forælder Maria Schouw Nielsen torsdag, om nogle af de ting, hun har oplevet fra skolen.

Læs også
Børn kommer ikke på toilettet eller får skiftet ble - specialskole anklages for lovbrud
Læs også
Børn kommer ikke på toilettet eller får skiftet ble - specialskole anklages for lovbrud

To byrådsmedlemmer, Leo Christensen (Lokallisten) og Bente Borreskov (EL), har efterfølgende valgt at gå ind i sagen.

- Vi fandt den ene ulovlighed efter den anden. Til sidst satte vi det i system. Det er sådan, at hvis en politiker finder noget, der er ulovligt, så skal vedkommende henvende sig til borgmesteren eller nogle i ledelsen, og så overtager de ansvaret for at få det i orden, sagde Leo Christensen torsdag.

Ekspert: Der kan være tale om inhabilitet

I forhold til de nye anklager har Børne- og Undervisningsministeriet bedt Ankestyrelsen om at vurdere sagen, men ifølge professor i forvaltningsret på Syddansk Universitet, Frederik Waage, kan der godt stilles spørgsmålstegn ved udvalgsformandens habilitet.

- Ifølge forvaltningsloven må man ikke behandle en sag, som vedrører ens ægtefælle. Hvis han er i en situation, hvor han sagsbehandler klager over en skole, hvor hans ægtefælle er leder, så kan man sige, det må han ikke. Så er der inhabilitet efter forvaltningsloven.

Læs også
Rekordmange forældre søger om hjælp til deres børn
Læs også
Rekordmange forældre søger om hjælp til deres børn

Ifølge professoren må man ikke varetage en kontrolfunktion, hvis ens ægtefælde er leder på det pågældende sted.

- Ligegyldigt hvad skal man ikke sagsbehandle en sag, hvor det drejer sig om ens ægtefælles arbejdsplads, så længe hun varetager en ledende funktion. I hvilken som helst myndighed må man ikke varetage en kontrolfunktion overfor en institution, hvor man har en ægtefælle, som er leder, siger Frederik Waage.

Også folketingspolitiker Karina Adsbøl (løsgænger) er gået ind i sagen og har nu bedt børne- og undervisningsministeren om at kommentere sagen samt redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at undersøge forholdene på specialskolen.

TV2 ØST har været i kontakt med Thomas Østergaard, men han har ikke haft mulighed for at medvirke. 

Se vores tv-indslag om sagen i videoen herunder.

Børn får ikke de redskaber, som de har brug for på en specialskole, lyder kritikken i indslaget.

Nyhedsoverblik