Se billederne - minister tager første spadestik til Knuthenborgs elefanthjem

Statens fire elefanter rykker til sommer ind i Europas største og mest avancerede elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Inden længe flytter elefanterne Jungla, Jenny, Lara og Ramboline ind i Knuthenborg Safaripark, og forberedelserne er allerede i fuld gang.

Mandag tog fødevareminister Mogens Jensen (S) første spadestik med en gravko til det nye elefantanlæg midt i den lollandske safaripark. Det bliver Europas største og mest avancerede elefantanlæg, som de fire elefanter efter planen kan flytte ind i til sommer.

quote Det er et enormt projekt

Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark

- Det er selvfølgelig rart at se, at nu sker det. Nu går de i gang med at lave det flotte anlæg, som kan give vores fire elefanter en fantastisk tid resten af deres liv, siger Mogens Jensen.

Anlægget skal bygges på et område, der kaldes Skovriddersletten, og ifølge safariparken får elefanterne mellem 110-150.000 kvadratmeter at boltre sig på. Her kan de plaske i vand, mudderbade, sandbade, græsse, spise grene og socialisere, som var de på savannen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fødevareminister Mogens Jensen (S).
Fødevareminister Mogens Jensen (S). Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det er en rigtig dejlig vision, som Knuthenborg har udviklet for elefanterne, og jeg håber, at det vil give genlyd ude i Europa – men også i form af, at der kommer mange danskere og andre hertil, så de kan opleve elefanterne i det flotte anlæg. På den måde håber jeg, at det bliver til gavn for området som en turistattraktion, siger Mogens Jensen.

- For os har det i første omgang handlet om at sikre god dyrevelfærd for vores fire elefanter, tilføjer ministeren.

Et enormt projekt

Rasmus Nielsen, der er chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, tøver ikke med at kalde projektet med at opføre det nye elefantalæng for enormt.

- For Knuthenborg Safaripark er det klart det største enkeltstående projekt, vi nogensinde har arbejdet med. Derfor er det rigtig stort for os, siger Rasmus Nielsen.

Artiklen fortsætter under kortet.

- Det er et enormt projekt, vi er gået i gang med, og vi har en kort tidsramme, derfor er vi klar til at sætte det lange ben foran, tilføjer han.

Rasmus Nielsen vurderer, at elefanterne kan flytte ind i deres nye hjem i Knuthenborg Safaripark i slutningen af juni måned.

Cirkuselefanter
Læs også
En ny begyndelse - cirkuselefanternes vilde pension
Cirkuselefanter
Læs også
En ny begyndelse - cirkuselefanternes vilde pension

Hvornår kan parkens gæster opleve elefanterne?

- Vi vil arbejde på at få elefanterne ud i anlægget hurtigst muligt, men det vil simpelthen være elefanterne, der kan afgøre det. Vi tager tingene i deres tempo. De skal trænes til at gå ind og ud af stalden, svarer han og tilføjer:

- Vi har indtil nu haft dødtravlt, fordi det er et anlæg af nogle kæmpe proportioner.  

I lære som vild elefant

Når elefanterne Jungla, Jenny, Lara og Ramboline flytter ind, skal de lære, hvordan normal adfærd er for elefanter.

- De har været vant til at opføre sig på en bestemt måde i de sidste 30 år, og nu skal de til at lære noget helt nyt, der er fremmed for dem, sagde Rasmus Nielsen i oktober til TV2 ØST.

TV2 ØST har fulgt de fire elefanters vej fra cirkus på vej mod savannen i Knuthenborg Safaripark. Her skal de lære at være vilde igen, og derfor er elefanterne blevet trænet af en af de førende elefanteksperter i verden. Du kan se et indslag fra træningen her:

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Blev købt for 11 millioner kroner

I 2018 besluttede den daværende VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet at gøre det forbudt at lade vilde dyr som elefanter optræde i cirkus.

Derefter blev fødevareminister Mogens Jensen enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om prisen på de fire cirkuselefanter, som var de sidste tilbage i dansk cirkus.

Læs også
Se de historiske billeder - elefanterne vender tilbage til Knuthenborg Safaripark
Læs også
Se de historiske billeder - elefanterne vender tilbage til Knuthenborg Safaripark

Mens Cirkus Arena havde tre elefanter, havde Cirkus Trapez en, og først i august sidste år kunne de enes om en salgspris på samlet 11 millioner kroner for Ramboline, Lara, Djungla og Jenny.

Knuthenborg Safaripark har eksisteret siden 1969 og har omkring 620 dyr fordelt på 28 arter.
Knuthenborg Safaripark har eksisteret siden 1969 og har omkring 620 dyr fordelt på 28 arter. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik