muted

Fra cirkus til safaripark

Af Jesper Hald

PROLOG

I 1962 vedtog folketinget et forbud mod vilde dyr i cirkus. Det betød, at man ikke længere kunne opleve tigere, løver og andre rovdyr i cirkusmanegen.

Forbuddet havde dog en undtagelse. Eller rettere sagt tre: Søløver, zebraer og elefanter. 

Gennem de seneste årtier har en række europæiske lande indført totalforbud mod vilde dyr i cirkus. Forbud, der også omfatter søløver, zebraer og elefanter.

quote Tiden er løbet fra, at vilde dyr optræder for mennesker. I dag vil vi gerne se dem i naturlige omgivelser fremfor i en manege

Jakob Ellemann-Jensen (V), daværende Miljø- og Fødevareminister, marts 2018

Herhjemme er politikerne blevet kritiseret for at halte efter udviklingen. Flere gange har dyreværnsorganisationer som Dyrenes Beskyttelse råbt op om dyrenes forhold til cirkus gennem kampagner.

I foråret 2018 blev det så Danmarks tur til at indføre et totalforbud mod vilde dyr i cirkus. Cirkus Arenas tre elefanter og en fjerde elefant fra Cirkus Trapez, der har base i Sønderjylland, skal ikke længere optræde i cirkusmanegen. De skal på pension i Knuthenborg Safaripark på Lolland.

- Tiden er løbet fra, at vilde dyr optræder for mennesker. I dag vil vi gerne se dem i naturlige omgivelser fremfor i en manege, hvor de optræder i strid med deres natur, sagde Jakob Ellemann-Jensen (V) på folketinget talerstol i marts 2018.

Beslutningen om at give Danmarks sidste cirkuselefanter et otium i den lollandske safaripark lod vente på sig i månedsvis. Politikerne og cirkusvirksomhederne kunne ikke blive enige om pris og kompensation for elefanterne.

Mens forhandlingerne trak ud, stod elefanterne og gloede i deres stald i Slagelse, hvor de var sat i karantæne. Efter otte måneder uden at være blevet aktiveret, slog elefanterens dyrlæge alarm.

- Jeg ser nogle elefanter, som er meget urolige og pirrelige. En elefant viser ret tydeligt, når den er sur. Den har front imod dig, vifter med ørerne og brummer højt. Sådan en reaktion begynder jeg at se ofte, og det har jeg ikke set før, sagde Henrik Hagbard til TV2 ØST den 25. juli 2019.

Der skulle gå halvandet år, før elefanternes fremtid blev afklaret, og først når Knuthenborg har bygget et elefantanlæg færdigt, kan de grå giganter flytte ind. 

Elefanterne har levet hele deres liv i cirkus, og nu skal de skifte livet på landevejene ud med det, der ser ud til at blive Europas største elefantanlæg.

Knuthenborg Safaripark er derfor allerede begyndt at arbejde med elefanterne. For det kræver en masse at gøre cirkusdyrene klar til et helt andet liv på den lollandske savanne.

muted

Karrebæksminde
11. juli 2015

Lara, Djungla og Jenny trådte ud i vandet. Solen stod højt på den skyfrie himmel. Tusindvis af mennesker overværede cirkuselefanterne plaske rundt i vandet og tage brusebad med snablerne. De fleste publikummer sørgede for også for at fange og forevige momentet med deres smartphones.

Elefanternes årlige badedag i Karrebæksminde fjord var med årene blevet lidt af et tilløbsstykke. En tilbagevendende begivenhed, hvor elefanterne fik mulighed for at plaske rundt i strandkanten, mens publikum fik én på opleveren.

Det gjorde de også den julidag i 2015.

Efter dukkerten i fjorden skulle elefanterne tilbage til cirkuspladsen, som lå få hundrede meter fra stranden. Cirkus Arenas domptører gelejdede cirkusdyrene over Græshoppebroen og forbi de mange mennesker, der fulgte trop for at få de sidste syn og billeder af elefanterne.

På et tidspunkt blev larmen fra de mange mennesker og de dyttende biler for meget for de tre elefanter. Midt i menneskemængden begyndte de at snurre rundt om sig selv, mens domptørerne forsøge at få situationen under kontrol.

Domptørerne fik elefanterne hen til cirkuspladsen, væk fra kaosset. Her gav en af cirkussets ansatte Djungla, den andenstørste elefant i flokken, et slag på snablen.

Og så gik den afrikanske hunelefant amok på en parkeret Skoda. 

Ingen personer kom til skade den dag i Karrebæksminde, men episoden fik endnu engang debatten om vilde dyr i cirkus til at blusse op.

 

 

muted

quote Jeg er ked af, at cirkus, som jeg kender det, på en måde er dødt.

I 2004 kørte Timm Delbosq og en anden ansat i Cirkus Arena fra Slagelse til Alicante i Spanien. De tog afsted for at hente tre elefanter, der på det tidspunkt var en del af et spansk cirkus. 

- Det var en oplevelse. Vi tog derned og så de her tre elefanter, som vi intet vidste om, siger Timm Delbosq.

Elefanterne havde været en del af det spanske cirkus, siden de var små. Deres træner var blevet for gammel til at træne dyrene. Den spanske cirkusdirektør ledte derfor efter et nyt hjem til elefanterne.

quote Det var en oplevelse. Vi tog derned og så de her tre elefanter, som vi intet vidste om.

Timm Delbosq, Cirkus Arenas elefanttræner

Han kontaktede Cirkus Arena, der havde et ry for at være et cirkus med gode dyreforhold.

Timm Delbosq har været elefanternes træner, siden de kom til Cirkus Arena fra et lille spansk cirkus.
Timm Delbosq har været elefanternes træner, siden de kom til Cirkus Arena fra et lille spansk cirkus. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Timm Delbosq har i dag det overordnede ansvar for alle cirkusdyrene. Han husker tydeligt, hvordan de nyankomne cirkuselefanter vakte opsigt.

- Folk var nysgerrige og interesserede. Nu havde Cirkus Arena deres egne elefanterne. Vidunderligt, siger Timm Delbosq.

2018-sæsonen blev den sidste med optrædende elefanter.

Farvel efter 15 år

Timm Delbosq har passet elefanterne lige siden, de blev hentet til cirkussets base i Slagelse for 15 år siden. Han ærgrer sig over, at politikerne har gjort det forbudt at have vilde dyr i cirkus, men han glæder sig samtidigt over, at det er Knuthenborg, der skal overtage elefanterne.

- Det bliver svært at sige farvel, fordi du får et forhold til dyrene. De er blevet en del af cirkusfamilien. Jeg er meget nede og ked af, at cirkus, som jeg kender det, på en måde er dødt. Men jeg er også glad for, at de skal til Knuthenborg. De får et godt hjem, siger Timm Delbosq.

Gennem årene har Timm Delbosq fået et tæt forhold til de tre elefanter.

 

muted

En vild pension

Til sommer flytter Cirkus Arenas tre elefanter og en fjerde cirkuselefant fra Cirkus Trapez i Jylland ind i Knuthenborg Safaripark.

Her får de et elefantanlæg på cirka 150.000 kvadratmeter. Et areal svarende til 21 fodboldbaner. Her skal der være en stald på 2.000 kvadratmeter og et udeanlæg med sandbade, mudderhuller, sø, græsland, skov og en 1,5 meter dyb sandgrav.

Ifølge Knuthenborg bliver det Europas største og mest avancerede elefantanlæg. Det kommer til at koste i omegnen af to millioner kroner om året i driftsomkostninger, og så regner Knuthenborg med at skulle ansætte to-tre dyrepassere til elefanterne, når de flytter ind. 

Vilde igen

De pensionerede cirkuselefanter er født på den afrikanske savanne, men har været cirkusdyr hele deres liv. Hvert år har de turneret norden rundt med hundredevis af forestillinger.

I Knuthenborg venter der elefanterne et helt andet liv. Der får de plads og frihed til at bestemme over dem selv i en grad, de aldrig har prøvet før.

Men er Djungla, Jenny og Lara overhovedet i stand til at tilpasse sig et friere liv?

Ifølge Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, venter der et stort stykke arbejde med at omstille elefanterne.

Chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, Rasmus Nielsen, er trukket i arbejdstøjet.
Chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, Rasmus Nielsen, er trukket i arbejdstøjet. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Det er nemt at flytte elefanterne fysisk, fordi de har været vant til at blive flyttet hele deres liv. Det svære bliver at flytte elefanterne mentalt til, at de selv bestemmer over deres miljø. De har lært én type adfærd, og nu skal de lære en ny type adfærd. Den adfærd, de var programmeret til fra naturen side, fortæller Rasmus Nielsen.

Elefanterne kan først flytte ind i dyreparken, når elefantanlægget er bygget færdigt. Indtil da bor de i Cirkus Arenas vinterbase i Slagelse, hvor Dyrenes Beskyttelse støtter Cirkus Arena i at passe elefanterne indtil overgangsperioden indtil det nye anlæg i Knuthenborg står klar. 

Men arbejdet med elefanterne starter allerede nu, og til at hjælpe sig med at gøre elefanterne klar til Knuthenborg, har dyreparken hyret en af verdens førende elefanteksperter.

Knuthenborg Safaripark har hyret elefanteksperten Alan Roocroft til at hjælpe dyreparken med at overtage de pensionerede cirkuselefanter.

Alan Roocroft, der kommer fra England, men bor i USA, har over 50 års erfaring med at flytte elefanter fra det, man kalder fri kontakt til beskyttet kontakt. Noget, der er afgørende for, at Knuthenborg kan overtage elefanterne.

De tre cirkuselefanter er vant til tæt kontakt med deres træner, men når elefanterne skal bo i Knuthenborg, kan dyrepasserne af sikkerhedsmæssige grunde ikke gå ind til dyrene.

Alan Roocroft skal de kommende måneder hjælpe og rådgive Knuthenborg.
Alan Roocroft skal de kommende måneder hjælpe og rådgive Knuthenborg. Foto: Jesper Hald TV2 ØST

- Timm (Cirkus Arenas elefanttræner, red) går ind til elefanterne og håndfodrer dem. Det er det, man kalder fri kontakt. Vi flytter dem til beskyttet kontakt. Det betyder, at der altid vil være en barriere mellem dyrepasseren og dyret, forklarer Rasmus Nielsen.

Den beskyttede kontakt skal give dyrepasserne mulighed for at undersøge dyrenes helbred og tage blodprøver af elefanterne uden at komme i fare. Elefanterne skal derfor lære at stikke deres ører og fødder ud gennem en væg med huller. 

- Jeg skal lære elefanterne en anden måde at tænke på. Det bliver gjort med en positiv metode. Masser af mad, venlige ord og gode følelser. Det bringer elefanterne til mig, og på den måde kan jeg lære dem at stikke deres fødder eller ører ud frivilligt, forklarer Alan Roocroft. 

Det vigtigste for Knuthenborg er at kunne arbejde med elefanterne sikkert. Derfor er den nye træning med elefanterne allerede begyndt.

 

Udover de tre elefanter fra Cirkus Arena, overtager Knuthenborg Safaripark også cirkuselefanten Ramboline, der tilhører Cirkus Trapez i Sønderjylland.

Den 2. december 2019 tog Cirkus Trapez afsked med Ramboline, der har levet hele sit liv i det dansk-tyske cirkus. Knuthenborg flyttede elefanten fra Sommersted i Sønderjylland til elefantstalden i Slagelse. 

Elefanter
Læs også
Gruppekram - Danmarks sidste fire cirkuselefanter er nu samlet
Elefanter
Læs også
Gruppekram - Danmarks sidste fire cirkuselefanter er nu samlet

Det var første gang i 10 år, at Ramboline så andre elefanter. Foreningen af Danmarks sidste cirkuselefanter gik godt. 

Nu er de sidste cirkuselefanter samlet. Sammen skal de tilbringe resten af deres dage på den lollandske savanne.