Politi går ind i sag om fjernvarme på Lolland

Politiet efterforsker nu sagerne om brud på reglerne omkring levering af varme på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den tilspidsede konflikt om kraftvarmeværket Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk i Sakskøbing på Lolland er nu gået ind i en helt ny fase.

Det sker efter, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nu har indledt en efterforskning af henholdsvis Maribo Varmeværk og kraftvarmeværket for håndteringen af varmestriden om varmeforsyningen til Maribo og Sakskøbing.

Politiet oplyser til TV2 ØST, at efterforskningen er blevet indledt, efter politiet har modtaget to anmeldelser i sagen.

Læs også
Kæmpe forskel på fjernvarmepriser
Læs også
Kæmpe forskel på fjernvarmepriser

Forskellige anmeldelser

Mens Lollands Kommunes anmeldelse går på, at Maribo Varmeværk bryder reglerne ved at bruge et varmeanlæg til almindelig varmeforsyning i byen, selvom det egentlig kun er godkendt til brug ved spidsbelastninger og som reserveværk, så går anmeldelsen mod varmeselskabet på, at det bryder reglerne ved ikke at levere varme til Sakskøbing Fjernvarme.

Sagen om fjernvarmeværkerne eskalerede sidst på året 2020, hvor det stod klart, at REFA, der ejer Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk i Sakskøbing, ikke kunne nå til enighed med fjernvarmeselskaberne i Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme om nye priser på værket.

Læs også
Klokken 23.55 slukkes varmen: - Jeg tror ikke, at vi når at få en aftale på plads
Læs også
Klokken 23.55 slukkes varmen: - Jeg tror ikke, at vi når at få en aftale på plads

Baggrunden for de nye priser var, at et statstilskud til halmfyrede kraftvarmeværker faldt væk - men en strid om en fast pris på varmeprisen betød, at forhandlingerne mellem parterne brød sammen.

Da REFA, som er et kommunalt ejet selskab, ikke må drive en virksomhed med underskud, så selskabet ingen anden udvej end at bruge konkurslovgivningens regler om rekonstruktion til at komme ud af den ellers uopsigelige prisaftale med fjernvarmeselskaberne. 

Det er første gang nogensinde, at en kommunalt ejet virksomhed bruger disse regler, og det er da også blevet skarpt imødegået af fjernvarmeselskabernes advokat.

Forhandler igen

Det er henholdsvis en og to uger siden, at fjernvarmeselskaberne i Sakskøbing og i Maribo stoppede med at modtage varme fra kraftvarmeværket og i stedet overgik til selv at producere varmen.

Politiet oplyser, at de ikke har yderligere kommentarer til sagerne på nuværende tidspunkt.

Flere kilder oplyser dog til TV2 ØST, at der torsdag forhandles mellem parterne. Det vides  ikke, om det kan munde ud i en fredsaftale om varmeforsyningen på Lolland. 


Nyhedsoverblik