Flere ældre vil flytte sammen - satser på bofællesskaber på Lolland

Der kommer flere ældre i fremtiden, og på Lolland kan de mærke en stor interesse for bofællesskaber for seniorer. 53 mødte op til infomøde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der vil komme flere ældre i fremtiden. Og hvis man vil undgå, at de bliver ensomme, kunne en løsning være bofællesskaber for seniorer.

Ifølge tal fra Realdania vil omkring hver fjerde dansker være over 60 år i 2040. Det skaber blandt andet udfordringer på boligmarkedet, hvor der bliver behov for flere seniorvenlige boliger.

quote Hele grundtanken omkring seniorbofællesskaber baserer sig på, at det er et fællesskab først og fremmest

Birgitte Rønnow, ch​​ef i Strategi- og direktionssekretariatet, Lolland Kommune

Derfor satser man i Lolland Kommune på seniorbofællesskaber.

Efterspørgslen er stor, og det er en af årsagerne til, at kommunen vil arbejde for at etablere to nye seniorbofællesskaber. Et i Nakskov og et i Maribo.

Spørger man Birgitte Rønnow, som er chef i Strategi- og direktionssekretariatet i Lolland Kommune, er denne type bofællesskaber vigtige at satse på. 

- Hele grundtanken omkring seniorbofællesskaber baserer sig på, at det er et fællesskab først og fremmest. Det er det, man tilvælger frem for at bo i en solobolig. Det er det, der er moderne i dag, at man tænker at skulle dele nogle ting sammen. Nogle ting, så man ikke behøver at have en masse af de samme faciliteter som et stort hus. Børnene er fraflyttet, så det er en anden livsform, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Birgitte Rønnow, ch​​ef i Strategi- og direktionssekretariatet, Lolland Kommune
Birgitte Rønnow, ch​​ef i Strategi- og direktionssekretariatet, Lolland Kommune Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Vil lytte til borgernes ønsker

Mandag aften havde kommunen derfor inviteret alle interesserede til informationsmøde på Bangs Have i Maribo.

Under mødet deltog ETN Arkitekter også, så de kunne lytte til borgernes ønsker og input.

quote Vi håber, vi får mobiliseret så mange borgere i hver af de to hovedbyer, så der er basis for i hvert fald et seniorbofællesskab i hver by

Birgitte Rønnow, ch​​ef i Strategi- og direktionssekretariatet, Lolland Kommune

På mødet gennemgik kommunen blandt andet finansiering af de nye seniorbofællesskaber, mens man også talte om balancen mellem bæredygtighed, pris, kvalitet og boligernes størrelser.

- Vi håber, vi får mobiliseret så mange borgere i hver af de to hovedbyer, så der er basis for i hvert fald et seniorbofællesskab i hver by i løbet af en tidshorisont, som er til at arbejde med for de borgere, som det drejer sig om. Nogen sidder i boliger, de først skal sælge. Det er ikke noget, der realiseres i morgen. Det skal planlægges, siger Birgitte Rønnow.

Læs også
SuperBrugsen vil opføre bofællesskab for ældre
Læs også
SuperBrugsen vil opføre bofællesskab for ældre

Tilbage i efteråret afholdt kommunen også flere borgermøder, som der var stort fremmøde til.

quote Det handler om at få en meningsfuld tredje alder

Gunnar Hansen, Maribo

Ved mandagens møde var Gunnar Hansen fra Maribo mødt op for at høre mere om mulighederne for at bo sammen med andre, der er det samme sted i livet som ham.

- Det handler om at få en meningsfuld tredje alder. Det handler i den grad om fællesskab, så der både vil være en tryghed og beskyttelse så at sige sammen med de andre. Men det er også noget, hvor man selv skal investere sig selv. Så der er en gensidighed i det, som jeg godt kan lide, siger Gunnar Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gunnar Hansen fra Maribo var en af de 53 borgere, der var mødt op til et infomøde om seniorbofællesskaber på Lolland.
Gunnar Hansen fra Maribo var en af de 53 borgere, der var mødt op til et infomøde om seniorbofællesskaber på Lolland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Flere over 52 år vil flytte sammen

Gunnar Hansen er billedet på en landsdækkende tendens. For flere ældre ønsker ligesom ham at flytte sammen med andre i deres trejde alder.

Det viser rapporten Ældres boligsituation og fremtidige Boligønsker fra 2019, som VIVE - det Nationale Forskning- og Analysecenter for Velfærd, står bag.

Ifølge VIVEs tal fra Ældredatabasen så har 25 procent af de 52-62-årige danskere overvejet at flytte inden for de næste 5 år. Tallene bygger på data fra en stikprøvebaseret spørgeskemaundersøgelse, som et udsnit af danskerne fra 52 år og opefter har besvaret.

Fælles spisning
Læs også
Danmark spiser sammen - fælles måltider skal bekæmpe ensomhed
Fælles spisning
Læs også
Danmark spiser sammen - fælles måltider skal bekæmpe ensomhed

Desuden viser rapporten, at boligformen seniorbofællesskaber er meget populær.

Omkring hver tredje, der kunne forestille sig at flytte, ser netop boformen som en attraktiv mulighed. Interessen for denne type boliger er især stor blandt de 52- til 62-årige.

Der er blandt andet etableret bofællesskaber som Fælleden og Holbæk Seniorlandsby i Holbæk Kommune, mens Gaias Have i Odsherred Kommune er på vej. Man kan selv finde flere eksempler på seniorbofællesskaber på hjemmesiderne bofællesskab.dk og seniorboligen.dk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lis Skaarup bor sammen med sin mand i en af lejlighederne i Seniorbofællesskabet Klintebakke i Præstø.
Lis Skaarup bor sammen med sin mand i en af lejlighederne i Seniorbofællesskabet Klintebakke i Præstø. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Gode erfaringer i Præstø

I Præstø har de allerede gode erfaringer med seniorbofællesskaber. Her har man etableret seniorbofællesskabet Klintebakke, som blev indviet tilbage i 2004.

Her bor seniorer mellem 55 år og 85 år fordelt på 15 to- og tre-værelseslejligheder. De har desuden et fælleshus, hvor de mødes til fester og afdelingsmøder.

quote Du kan låse din dør, gå om på den anden side og du kan være sammen med folk

Lis Skaarup, formand, seniorbofællesskabet Klintebakke, Præstø 

En af dem, der nyder sin 85 kvadratmeter store lejlighed, er Lis Skaarup. Her har hun boet siden 2004.

- Så kan I komme ind og se min stue, og den er faktisk ret stor, synes jeg. Der er kun 85 kvadratmeter. Men vi har plads til et dejligt spisebord og sofagruppe her. Der er masser af plads til to mennesker, siger Lis Skaarup, der er formand for seniorbofællesskabet Klintebakke.

- Jeg er meget glad for det. Fra start af har jeg syntes, at det var rigtig dejligt, fordi du har din egen lejlighed. Du kan låse din dør, gå om på den anden side og du kan være sammen med folk, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under videoen.

Video: Her kan du komme med på rundtur i seniorbofællesskabet Klintebakke i Præstø.

Også Mich Ørsted er meget tilfreds med at bo i et fællesskab med andre seniorer. Det giver dem nemlig mange muligheder.

- Vi kan være med til selv at præge, hvad vi gerne vil. Vi kan være med til at bygge vores alderdom op og få et netværk og passe de aktiviteter, vi gerne vil, siger han.


Nyhedsoverblik