SuperBrugsen vil opføre bofællesskab for ældre

Brugsen i Fensmark har planer om at skabe et bofællesskab for ældre med et sundhedshus med læger og tandlæger. Det skal lokke flere kunder i butikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Normalt tager du i SuperBrugsen for at købe mælk, æg, vaskemiddel og andre dagligvarer. Men snart kan SuperBrugsen også skaffe dig en bolig - i hvert fald hvis du bor i den lille by Fensmark ved Næstved.

Her har Fensmark Brugsforening kastet sig over et lidt specielt byggeprojekt sammen med Ringsted-entreprenøren Enemærke & Petersen. I et projekt, der ikke just rimer på dagligvarer, vil de nemlig opføre 36 ældreboliger og et tilhørende sundhedscenter.

quote Vi er en lille by op til Næstved. Det er vores interesse, at der også kommer nogle kunder i butikken

Hans Larsen, direktør i Fensmark Brugsforening.

Byggegrunden er allerede fundet - den ligger nemlig lige ved siden af SuperBrugsen.

- Der lå et gammelt ældrecenter, som er revet ned. Vi skal bygge 36 spændende seniorboliger med noget fællesskab omkring. Det glæder vi os rigtig meget til, siger Henrik Mielkje, adm. direktør i Enemærke & Petersen.

Artiklen fortsætter under billedet

Det gamle ældrecenter i Fensmark blev revet ned. Nu kan nye ældreboliger være på vej, forklarer Henrik Mielkje fra Enemærke & Petersen.
Det gamle ældrecenter i Fensmark blev revet ned. Nu kan nye ældreboliger være på vej, forklarer Henrik Mielkje fra Enemærke & Petersen. Foto: Frederik Hagedorn

SuperBrugsen: Vil højne byens værdi og lokke flere kunder i butikken

Det var SuperBrugsen i Fensmark, der i 2012 købte byggegrunden.

- Det gjorde vi for at tage ansvar omkring det. Det var faldefærdigt og var ved at blive vandaliseret. Men også for at sidde på den mulighed, at vi kunne påvirke, hvad der skulle ske i byen og i området, siger Hans Larsen, der er direktør i Fensmark Brugsforening.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Frederik Hagedorn

Men hvorfor er det en opgave for brugsen at gå så aktivt ind i et lokalmiljø, at man opkøber grunde?

- Det er vel heller ikke nødvendigvis en opgave for Brugsen. Men det er en mulighed, vi har i Brugsen. Vi har en størrelse, som gør, at vi kan tillade os at bruge nogle penge på at tænke på, hvordan byen udvikler sig, forklarer Hans Larsen.

SuperBrugsen i Fensmark er nemlig ikke helt som de fleste dagligvarebutikker. Butikken er langt større end andre Brugsen-butikker, scorer tårnhøjt i COOPs målinger af kundetilfredshed og tiltrækker kunder langt fra Fensmark, som især kommer for at købe vin og kød.

Men skal væksten fortsætte, kræver det kunder - og kunder skal have et sted at bo.

- Det vil jo højne byens værdi. Vi er en lille by op til Næstved. Det er i vores interesse, at der også kommer nogle kunder i butikken, fortæller Hans Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Fensmark Sundhedshus og Seniorbofællesskab opføres i hjertet af Fensmark.
Fensmark Sundhedshus og Seniorbofællesskab opføres i hjertet af Fensmark. Foto: Mangor & Nagel

Fælles aktiviteter og sundhedshus med læger og tandlæger

quote Vores erfaring er, at man gerne vil have noget, man kan være privat i, men også samtidig noget, hvor man kan dyrke fællesskabet

Henrik Mielkje, adm. direktør i Enemærke & Petersen

Seniorbofællesskabet kommer til at bestå af 36 rummelige lejligheder fordelt i tre punkthuse. På hver etage er der fire lejligheder, der bindes sammen af overdækkede, grønne vækstrum, hvor beboerne kan mødes i hverdagen og lave aktiviteter sammen.

- Vores erfaring er, at man gerne vil have noget, man kan være privat i, men også samtidig noget, hvor man kan dyrke fællesskabet. Og det er det, vi skal etablere i den her bebyggelse, siger Henrik Mielkje, adm. direktør i Enemærke & Petersen.

Artiklen fortsætter under billedet

Boligerne er orienteret omkring et indendørs grønt væksthus, der danner mødested og grobund for husets bofællesskab.
Boligerne er orienteret omkring et indendørs grønt væksthus, der danner mødested og grobund for husets bofællesskab. Foto: Mangor & Nagel

Der kommer også til at være et sundhedshus med læger og tandlæger og andet sundhedsfagligt personale.

- Der er problemer med læger i selv store byer. Så vi vil lave et miljø, hvor der også er en ung læge, der gerne vil arbejde. Ellers får min de her hensunkne landsbyer, siger Hans Larsen, direktør i Fensmark Brugsforening.

Artiklen fortsætter under billedet

Sundhedshuset kommer til at huse træningsfaciliteter, apotek, lægekonsultationer, speciallæger og sundhedsfaglige behandlere.
Sundhedshuset kommer til at huse træningsfaciliteter, apotek, lægekonsultationer, speciallæger og sundhedsfaglige behandlere. Foto: Mangor & Nagel

Stor interesse fra interesserede borgere

Indtil videre er finansieringen af bofællesskabet ikke helt på plads. Entreprenørfirmaet Enemærke og Petersen arbejder med nogle forskellige investorer, men den helt rigtige er endnu ikke på plads. Men det gør nu ikke direktør Henrik Mieljke nervøs.

- Interessen er der. Fensmark er måske ikke så kendt hos de her investorer. Så det skal vi lige snakke med dem om og vise dem, at det her er et spændende område. Det er jeg helt sikker på, vi nok skal få på plads, 

Planen er, at boligerne skal stå færdig i 2021, og Hans Larsen fra SuperBrugsen er ikke et sekund i tvivl om, at det bliver en succes.

- Jeg mærker en stor interesse for det. Der har allerede været en del for at spørge mig. Ved vores første informationsmøde var der også stor interesse. Jeg har en god fornemmelse af, at interesse er intakt, og det nok skal kunne lade sig gøre, siger Hans Larsen fra brugsforeningen.

Interesserede kan høre mere til informationsmøde om seniorbofællesskabet tirsdag d. 25.06.2019 kl. 19 og sundhedshuset onsdag d. 26.06.2019, kl. 19.00. Begge møder afholdes i Fensmark Brugsforening, Næstvedvej 2, 4684 Holmegaard